Hundra småsteg för att självlära sig Drupal 6

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
Itangalo's picture

Den här guiden är tänkt att vara en hjälp för den som vill lära sig Drupal själv – utan böcker eller kurser. De är strukturerade så att de grundläggande kommer först, och så blir de successivt mer avancerade och mer komplexa. Många av de senare stegen bygger också på saker man har gått igenom tidigare.

Om du följer de här anteckningarna är det mycket värdefullt om du lämnar kommentarer som hjälper andra. Speciellt värdefullt är det med (1) länkar till sidor där man kan lära sig hur man genomför de olika stegen och (2) förklaringar och råd man kan ha hjälp av när man får upp diverse felmeddelanden eller problem i de olika stegen. Andra har nytta av dina lärdomar.
(Se till att märka eventuella kommentarer så att det tydligt framgår vilket steg den refererar till.)

Lycka till!
//Johan Falk, NodeOne
**
Missa inte Sveriges största Drupalträff hittills!
Vill du lära dig mer om Drupal? Kolla in samlingen av tips och guider!
Har du en fråga om Drupal? Missa inte FAQ-sidan på forumet!

De hundra stegen

Redan innan man börjar
1. Sätt i ordning en server där du kan använda Drupal. Detta kan vara både rätt svårt och rätt tråkigt, men är nödvändigt för att få Drupal att fungera över huvud taget. Några ledtrådar: Om du använder Mac eller Windows finns det färdiga paket du kan ladda ner och installera med ett par klick. Om du använder Linux (Ubuntu) finns en mycket bra screencast från Lullabot som du kan utnyttja. Ett alternativ är också att använda ett webbhotell.
2. Se till att det finns en databas som du kan använda, och se till att du har de uppgifter som behövs i form av användarnamn, databasnamn och lösenord.
3. Ladda hem Drupal. Dessa steg är anpassade för Drupal 6, men det går säkert bra att applicera det mesta på både 5:an och 7:an.
4. Se till att filen sites/default/settings.php och katalogen sites/default/files finns, och att de är skrivbara för Drupal.
5. Installera Drupal genom webbgränssnittet.
6. Sätt i ordning grundläggande inställningar och användarkonto 1.

Hej nod
7. Skapa en Page-nod och en Story-nod. Bonus: Bli inte knäpp av att ordet "nod" används utan att förklaras.
8. Redigera någon av noderna. Kolla in en del av de inställningar som finns att pilla på. Bonsu: Kolla in sökvägen för noden som du redigerar, och dra slutsatser om nodens nummer.
9. Kolla in hur förstasidan på sajten ser ut. Undersök hur begreppet "teaser" hänger samman med vad som visas på förstasidan. Bonus: Bli klok på hur man ska använda knappen "Split summary at cursor" när man skapar/redigerar noder.
10. Testa att redigera nodtyperna Page och Story. Det är alltså inte själva noderna du ska redigera, utan nodtyperna. Detta måste du göra genom administrationssidorna. Kolla in så många av inställningarna där som du orkar.

Hej användare
11. Skapa användarkonton. Även detta görs genom administrationssidorna.
12. Kolla hur man kan sätta in behörigheter för användare. Detta heter permissions på en engelsk installation.
13. Kolla hur man kan skapa flera grupper för behörighetsnivåer. Detta heter roles på en engelsk installation. Se till att skapa en roll eller två.
14. Hitta listan över användare.
15. Redigera användare för att se hur man kan tilldela dem roller.

Hej block
16. Hitta sidan där man administrerar block.
17. Flytta några inaktiva block till en region.
18. Skapa ett nytt block. Sätt någon lagom tramsig text i blocket och i dess rubrik.
19. Se hur man kan få blocket att bara synas för utvalda roller.
20. Se hur man kan få blocket att synas/inte synas på vissa sidor.
21. Aktivera blocket "Primary links" genom att flytta det till någon region.

Hej menyer
22. Hitta sidan för att redigera menyer. Gå vidare till sidan för att redigera Primary links.
23. Lägg in en ny menypost till en webbplats som du tycker om. Det går alltså att lägga in länkar till vilken url som helst – inte bara till sidor på din egen webbplats.
24. Lägg in en menylänk till någon av noderna du skapat. För har du nytta av Drupals interna sökväg till noden, som med stor sannolikhet börjar med node.
25. Skapa några fler menyval. Se till att testa underval i menyn, och se också till att du har förstått vad valen expandend och exposed betyder.
26. Skapa en ny nod och kolla in inställningarna för menyval som syns direkt i nodens formulär.
27. Hitta en länk på sajten som inte går till en nod, och lägg in den i menyn. Det går alltså att länka till vilken sökväg som helst som man hittar på sajten.

Lite mer menyer
28. Lägg till en ny meny.
29. Kolla att din nya meny har fått ett block och om du vill kan du också aktivera det blocket.
30. Besök sidan för menyinställningar. Kontrollera att du kan välja vilken meny du vill som källa för primary links och secondary links. Mind-wrapper: Dra slutsatser om skillnaden mellan menyn Primary links och platsen på sajten som heter primary links. (Du behöver inte dra några slutsatser om knasig terminologi i Drupal om du inte vill.)
31. Kolla vad som händer om du sätter samma källa till platserna primary links och secondary links. Hint: Detta kräver att du har underval i menyn som du använder.

Hej moduler
32. Hitta sidan där sajtens moduler är listade.
33. Aktivera Contact-modulen, Search-modulen och Path-modulen.
34. Ta reda på vad Path-modulen gör. Ett sätt att göra detta är att skapa en ny nod och är uppmärksam på vad som är nytt. Det finns också adminstrationssidor för detta.
35. Hitta sidan där man kan nå administrationssidor för vilken modul som helst. Hint: Den går under namnet admin by module.
36. Sätt i ordning ett kontaktformulär för webbplatsen.
37. Lägg in en länk till kontaktformuläret i en meny.

Hej nya nodtyper
38. Aktivera modulen Poll.
39. Testa att skapa en ny Poll-nod. Eller två.

Hej taxonomi
40. Leta upp sidan där man hanterar taxonomi.
41. Skapa ett nytt vokabulär. Om du är förvirrad över vad du håller på med kan du ge det namnet Beskrivande ord.
42. Lägg till några nya termer i vokabuläret. Det kan till exempel vara rosa, högljudd eller snabb. You choose.
43. Se till att vokabuläret är kopplat till minst en nodtyp. Du kan behöva redigera vokabuläret för detta.
44. Testa att redigera eller skapa en nod av den typen.
45. Kolla in länkarna som skapades av taxonomi-modulen. Länkarna syns när noden visas, alltså.
46. Redigera vokabuläret igen. Kolla in vad som händer om man använder multiple select-alternativet, tags-alternativet och required-alternativet.
47. Redigera listan med termer i vokabuläret och kontrollera att det går att ordna termerna hierarkiskt – det går att ha huvudtermer och undertermer.

Mer moduler
48. Besök drupal.org och kolla listan över moduler. Det finns sjukt många. Kolla också in drupalmodules.com.
49. Hitta och ladda hem modulen som heter CCK. Packa upp och lägg den i katalogen sites/all/modules i din Drupalinstallation. Du kommer att behöva skapa den katalogen själv.
50. Gå till modullistan och aktivera alla moduler i CCK-gruppen. Lägg märke till hur de dyker upp i listan automatiskt om du lägger modulens katalog på rätt ställe i Drupal-installationen.

Hej CCK
51. Hitta sidan som listar olika innehållstyper. (Innehållstyper är samma sak som nodtyper.) Hitta länken som heter manage fields för Story-noden.
52. Testa att byta ordning på några fält.
53. Testa att lägga till ett nytt textfält. Här kan det vara lite tricky. Bli inte rädd för alla inställningar du får upp – du kan i de allra flesta fall bara spara utan att göra några ändringar. (Annars får du något meddelande av vad som måste göras.)
54. Skapa en ny Story-nod.
55. Kolla hur Story-noden ser ut på förstasidan.
56. Kolla in inställningarna Display fields för Story-noder. Du hittar dem som en flik när du går till manage fields för Story-noden.
57. Se till att det nya textfältet inte visas i teaser-läge.
58. Skapa en ny nodtyp.
59. Hitta inställningen som gör att body-fältet stängs av. Ledtråd: leta under edit för nodtypen, och submission form settings.
60. Lägg till fler typer av fält och undersök lite vad det finns för grejor. Se speciellt till att testa några olika varianter av operations för textfält (eller någon annan fälttyp). Operations kallas ibland också för widgets, så du vet. Missa inte heller att man kan gå in och redigera inställningar för fälten i efterhand.

Hantera bilder
61. Ladda hem och installera modulerna FileField, ImageField, ImageAPI och ImageCache.
62. Aktivera FileField, ImageField och komponenterna ImageAPI, ImageAPI GD2, ImageCache och ImageCache UI (under gruppen ImageCache).
63. Redigera fält i Story-noden, och lägg till ett nytt fält för att hålla bilder. Det ska vara av typen file och med hanteringen image.
64. Testa att det funkar fint att ladda upp en ny bild. Troligtvis blir den alldeles för stor för webbplatsen.
65. Besök administrationssidan för ImageCache och skapa en ny preset med namn full_width.
66. Se till att ImageCache skalar ner bilder i preseten full_width till max (säg) 640 pixlar. Lämna höjdfältet tomt.
67. Skapa ännu en preset, thumbnail. Skala och beskär denna preset till (säg) 100 x 100 pixlar.
68. Gå till display-inställningarna för fälten i Story-noden. Se till att bildformatet full_width används när noden visas i fulltext.
69. Se till att thumbnail-formatet används när noden visas i teaser-läge, och att bilden länkar till nodsidan. Kolla så att det funkar som du vill, och njut ett tag av att aldrig mer behöva skala om bilder för hand.

Hej Views
70. Ladda hem och installera Views. Du kommer att behöva aktivera både Views och Views UI ("user interface") för att kunna se hur vyerna fungerar.
71. Besök administrationssidan för Views och aktivera vyn som heter taxonomy_term. Lägg märke till sökvägen taxonomy/term/% för vyn, och testa att besöka en sida för någon av sajtens taxonomitermer.
72. Upptäck och klicka på den lilla länken [edit] som syns när du håller muspekaren på taxonomitermlistan. Häpna över alla inställningar som finns i Views huvudpanel. Kolla in några inställningar som Items per page, Use pager, Header, Footer och Empty text. Du kan också kolla in rutan Sort criteria om du känner dig extra nyfiken. Testa gärna att ändra lite i inställningarna – om du vill att effekterna ska bli beständiga måste du använda spara-knappen.
73. Gå till administrationssidan för Views igen och konstatera att du kan nå redigeringssidan för taxonomivyn genom en redigeralänk – du behöver inte gå genom länken i taxonomitermlistan. Hitta inställningen Row style: Node och ändra den till Row style: Fields. Du behöver inte bry dig om följdinställningarna, utan bara uppdatera. Bli inte rädd för de röda varningsmeddelandena.
74. Testa att lägga till några fält att visa genom inställningsrutan Fields. Bläddra runt ett tag för att få en någorlunda känsla över vilka datafält som finns tillgängliga.
75. Använd förhandsvisningen för att se vad som händer med vyn. Just denna vy kräver ett argument för att fungera – testa att skriva in 1 för att få fram alla träffar för den första taxonomitermen du la in på webbplatsen.
76. Använd sorteringspilarna vid fältinställningarna för att byta ordning på fälten du lagt till.
77. Ändra inställningen för stil, Style: Unformatted. Testa några av de andra stilarna som finns tillgängliga, inte minst tabellen.
78. Gå till administrationssidan för Views och skapa en ny vy. Basera vyn på noder.
79. Undersök inställningsrutan för filter och lägg till ett filter för att bara visa story-noder.
80. Lägg till lite fält att visa.
81. Lägg till en sortering av valfri sort, så som alfabetiskt efter rubrik eller vilken tid noden postades.
82. Sätt ett antal enklare inställningar så som rubrik, paginerare, sidhuvud och annat som du tycker är kul. Ändra gärna stilen också.
83. Hitta knappen där du kan lägga till nya displayer och lägg till en display av typen page.
84. Ange en sökväg bland page-inställningarna, och passa samtidigt på att lägga in ett menyval till primary links. Spara och kolla in vyn!
85. Redigera vyn och kolla in filterinställningar. Förstå vikten av att endast visa publicerade noder om vem som helst får se vyn.
86. Lägg till ett nytt filter, denna gång på användarnamn. Välj exposed i inställningarna för filtret. Spara och se vad som hänt.
87. Skapa en ny display, denna gången av typen block. Lägg märke till att du kan åsidosätta inställningarna för varje display, eller låta dem följa inställningarna i defaultdisplayen.
88. Skapa en display av typen feed och bifoga ett RSS-flöde till en eller flera av de befintliga displayerna.
89. Skapa en display av typen attachment och undersök hur du kan lägga till den före eller efter andra displayer.

Mer CCK och Views
90. Kolla in CCK-fälten för nodreferens och användarreferens (som ingår i CCK:s grundpaket)
91. Kolla in CCK-modulerna date, link och email.
92. Kolla in Views-funktionen relationship.
93. Kolla in Views-funktionen argument.

Fler moduler
94. Kolla in modulen Flag.
95. Kolla in modulen Content Profile.
96. Kolla in modulen Content Access.
97. Kolla in modulen Content Profile.
98. Kolla in Views-modulen Views Bulk Operations.

Hjälp fler
99. Skriv en rad eller två som förbättrar den här guiden.
100. Skriv en guide eller två på drupal.org, gärna i handböckerna eller på svenska forumet. Eller spela in en screencast.

Uppdaterad 2010-06-11

Comments

Hej

Inger's picture

Jag uppskattar den här lathunden och har innan jag såg den gått igenom några av stegen. Den är helt klart riktad till en sådan som mig. Har vissa kunskaper i html och css det är ungefär allt. Databaser behärskar jag inte alls, dock vet jag mer än för några veckor sedan och envis är jag.

Jag gjorde lite annorlunda med steget "Innan du börjar".
Förmodligen ryser ni som är vana, men jag skaffade mig ett webhotell. Nappade på ett erbjudande som jag låste på tre år och kom undan billigt med. Webhotellet ligger i USA, är megastort och har jättefina användarmanualer för allt möjligt fast det förstod jag inte då.
Jag har i några vändor försökt göra likadant med wordpress och joomla på svenska siter och misslyckades. Har idag igång wordpress, drupal och joomla.

På ganska kort tid kom jag igång med drupal, det tog inte mer än några timmar, genom att följa deras manualer och en video om hur man installerar drupal på svenska som jag hittade här på forumet.

Här är mitt lilla lathundställe. https://www.siteground.com/tutorials/drupal-tutorial/index.htm .

Anledningen till att jag inte har installerat drupal på min dator är att för ett år sedan försökte jag mig på joomla. Gjorde efter konstens alla regler,är osäker varför men datorn bröt ihop efteråt. Har en annan dator nu och snart kanske samlar mod till mig och installerar apache och drupal.

Om man nu är lika grön som jag och snabbt vill komma igång och faktiskt väljer att följa mitt exempel så har jag något jag vill påpeka i steg
"Hej användare"
Gå snabbt som sjutton för att se till att bara du själv kan godkänna användarkonton i inledningsskedet.
Gör så här
Gå till:
Administrera>Användare>användarinställningar och se till att följande ruta är förkryssad.

Endast webbplatsens administratör kan skapa nya användarkonton.

Tänker leka vidare med drupal och ska djupdyka i den här manualen.

Tackar!

Itangalo's picture

Kul att lathunden kommer till nytta!
Att skaffa ett webbhotell är inte alls något att rysa (eller fnysa) åt. Jag gjorde samma sak när jag började med Drupal, eftersom det kändes som ytterligare en tröskel att komma över om jag skulle försöka installera någon form av server på min dator. Webbhotell är snabbt och enkelt om man vill komma igång. De kostar visserligen litegrann, men å andra sidan får man också en webbplats som blir tillgänglig för allmänheten.

Extra kul var det att höra att det gick lättare att komma igång med Drupal än med Joomla! och Wordpress, eftersom Drupal ofta får skyll för att vara svårt att komma igång med. Heja-heja!

//Johan Falk, NodeOne
**
Vill du lära dig mer om Drupal? Kolla in samlingen av tips och guider!
Har du en fråga om Drupal? Missa inte FAQ-sidan på forumet!

Sådärja

Inger's picture

Hittade reply knappen i sista stund, höll på att komma med en ny kommentar istället:-)

Skönt att höra att fler gjort det enkelt för sig. Server på datorn känns fortfarande lite läskigt.
Jag har kommit igång med alla tre, har i alla tre sidor uppe som jag kan skriva i. Wordpress är absolut lättast att få igång en snygg blogg med, tillräckligt snygg för att visa upp. Men då är det dock än så länge bara en blogg. Men jag har egen grafik inlagd , även om jag enbart har återanvänt ett tema till oigenkännlighet.

Har läst jämförelserna mellan joomla och drupal och kommit fram till att drupal passar mitt sätt att tänka bättre. Har även fått för mig att det är mer framtidssäkert eftersom det förefaller ha färre begränsningar och fler möjligheter. Det är förstås bara något jag gissat mig till från vad jag läst. Begränsningen i drupal finns i hur duktiga alla är med den öppna källkoden, för att bygga ut funktionaliteten. Skulle inte drömma om att klanka ner på något som är uppbyggt på något gratis som finns för att eldsjälar delar med sig av det dom gör.
Jag behöver inte bekymra mig över hur lätt drupal är att hantera för eventuella kunder. Kunden är jag själv. Ska jag lära mig något kan jag lika gärna börja med drupal. Om det nu skulle ta lite längre tid att lära mig drupal är jag ju totalt ovetande om det medan jag lär mig. Är inte ute efter att lära mig precis allt eller att kunna saker utantill, vill bara själv kunna få ihop någonting och kunna bygga ut allteftersom. Vill också kunna hjälpligt förstå koderna så att jag kan ändra i dom.
Nu har jag de senaste dagarna koncentrerat mig mer på wordpress och inser att det är lite mer än bara en blogg. Upptäckte att man kan lägga in flera sidor och då blir det helt plötsligt en helt annan sak att laborera med. Jag har mao förstått tillräckligt mycket för att nämna alla tre. Funderade precis på att läsa på om själva kodandet för wordpress, när den här lathunden om drupal dök upp. Så nu ska jag koncentrera mig på det igen.

Mitt bidrag här på forumet är som blåbär och lite senare, när jag kommit lite längre, eventuellt med teman. Det beror på hur krångligt drupal är, om jag kommer så långt.

Bildhantering

Chewbacca's picture

Jag har följt denna eminenta lista och nu kommit till avsnittet om bildhantering. Jag har laddat ner de moduler som nämns, men går bet på punkt 62. Det står "Aktivera FileField, ImageField och komponenterna ImageAPI, ImageAPI GD2, ImageCache och ImageCache UI (under gruppen ImageCache).", men jag kan inte för mitt liv hitta var jag aktiverar ImageCache och ImageCache UI.... De andra komponenterna har jag hittat och aktiverat. Men i Gruppen ImageCache finns bara följande:
- ImageAPI
- ImageAPI GD2
- ImageAPI ImageMagick
- Imagecache Profile Pictures

Var hittar jag ImageCache UI och hur aktiverar jag ImageCache ?

Ibland lönar det sig att läsa

Chewbacca's picture

Ibland lönar det sig att läsa igenom vad som står i dokumentationen, som tex att ImageCache-profiles inte är samma sak som ImageCache.... Jag hittade således en lösning på mitt egenproducerade problem...

Bra genomgång!

zhouhana's picture

Nu känns det som att jag gått från att ha typ fesgult till typ gulorange bälte i Drupal. Jättebra guide! Har stumblat den!

Några frågor och förslag dock:

  1. Ser inte begreppet "teaser" nämnas i edit-läget och förstår således inte vad exakt du menar med "teaser". Antar att du menar "summary"?

  2. Ser inte valet "exposed" i edit-läget. Menar du "enabled"?

  3. Förstår inte hur jag ska göra för att kontrollera att jag kan välja vilken meny jag vill ha som källa för primary links och secondary links.

  4. Samma som ovan, förstår inte det här med "källa till platserna".

  5. Behövde liksom chewbacca tänka till lite här för att hitta allt i modullistan. Förtydliga gärna punkten med att FileFiled och ImageField ligger i gruppen CCK.

  6. Det ser mer begripligt ut för mig om det istället för "Story-noden" står "Story-nodtypen" eller liknande.

  7. Samma som ovan.

Till sist en fråga av ren nyfikenhet som rör punkterna 4 och 49: Varför finns inte filen settings.php och katalogerna files, modules och themes med från början? Drupal är ju fantastiskt användbart men att behöva skapa obligatoriska filer och kataloger själv känns inte så användarvänligt.

permissions för Drupal att skriva (punkt 4)

Tobbetobbe's picture

När jag ska sätta behörigheter för Drupal att skriva i filen sites/default/settings.php och katalogen sites/default/files på min server kan jag göra inställningar för user, group och other. Är det bara user jag ska bry mig om eller?

Tjipp

Steg 1

studionea's picture

Hej, fastnade redan på steg 1
1. Sätt i ordning en server där du kan använda Drupal. Detta kan vara både rätt svårt och rätt tråkigt, men är nödvändigt för att få Drupal att fungera över huvud taget. Några ledtrådar: Om du använder Mac eller Windows finns det färdiga paket du kan ladda ner och installera med ett par klick. Om du använder Linux (Ubuntu) finns en mycket bra screencast från Lullabot som du kan utnyttja. Ett alternativ är också att använda ett webbhotell.

Vart hittar jag dessa färdiga paket?

Om du bara vill lattja runt

pontus_nilsson's picture

Om du bara vill lattja runt lite så kan du ta hem Acquia Drupal

//Pontus Nilsson, Digitalist

Bitnami Drupal Stack

nadam's picture

http://bitnami.org/stack/drupal

Då kan du hoppa över steg 2-5.

Ett bra paket är normalt sett

Orjan's picture

Ett bra paket är normalt sett xampp (som finns till de flesta plattformar).
http://www.apachefriends.org/en/xampp.html

Finns även andra varianter, såsom Wampserver (http://www.wampserver.com), mamp (http://www.mamp.info)

Steg 1. snabbt och enkelt

Sourcery's picture

Det sättet jag använder är att installera t.ex. VMware player eller server (båda gratis) på sin lokala maskin. Sedan hämtar man hem en färdiginstallerad server med allt klart från www.turnkeylinux.org. Har för många plattformar, bland annat Drupal 6. Finns både som iso och som färdig Virtuell maskin. Suveränt snabbt och enkelt :)

Kan bara rekommendera...

/Kristian

Sista stegen klara!

Itangalo's picture

Det tog en liten stund att få ihop alla hundra stegen i Hundra småsteg för att själva lära sig Drupal 6, men nu är det klart!
De tillagda stegen handlar främst om Views, men även lite fler modultips och annat.

Hoppas att guiden kan vara till glädje!

//Johan Falk, NodeOne (som är i Göteborg och missar Drupalträffen idag...)
**
Vill du lära dig mer om Drupal? Kolla in samlingen av tips och guider!
Har du en fråga om Drupal? Missa inte FAQ-sidan på forumet!
Första svenska boken om Drupal! Börja med Drupal – smart webbpublicering med open source
Kolla in NodeOnes Drupalkurs i Panels och Views 15–17 september!

Fastnar på steg 64.

linjoh88's picture

Är helt ny med drupal och får inte riktigt till det där med bilder. Kan se bilder när jag laddat upp dem, men när jag sparat finns den inte längre med. Kanske simpelt för många, men vad gör jag för fel?

Med Vänliga Hälsningar

Linda