SkrattNet.se åter-lanserad på Drupal

AdamEvertsson's picture

Jomenvisst måste jag få skryta lite. SkrattNet.se var mitt första Drupal-projekt, mitt första bygge, och fullt med nybörjarmisstag. Därför är det extra kul att få lansera en ny version idag, baserat på Drupal 7 (mer om det senare) med ny design och ett kraftfullt administrativt gränssnitt.

SkrattNet firar på det här sättet inte bara 20 år på webben, men även andra gången gillt för Drupal som plattform.

Drupal 7 då, jo det blev så av flera anledningar.

Jag hade allt velat köra Drupal 8 eftersom jag sett hur kraftfullt det systemet är och hur snabbt utvecklingen går för det systemet. Men trots upprepade försök att göra en migrering från Drupal 6 till Drupal 8 så lyckades jag inte med det. Jag tror att mitt första Drupal-bygge var så infesterat med felaktigt hanterande och underliga moduler att det fanns inte på kartan att Drupal 8 kunde förstå vad det var för saker den skulle migrera. Jag försökte ändå strippa systemet på så många moduler och innehåll som möjligt för att göra flytten så smidig som möjlig, men ack nej. Att jag inte ens fick ett svar från Drupal 6 när jag strippat ner den till i stort sett bara enkla nod-visningar gav väl en liten vink om att det nog inte skulle fungera.

Så det blev Drupal 7 helt enkelt, och det fanns fler orsaker. Även om jag använt moduler för att skapa all funktionalitet så finns ändå visst hopp om att jag ska kunna göra lite kodning för att göra systemet smidigare och bättre, och då är uppförsbacken inte lika brant i 7an som i 8an för mig som inte kodar till vardags.
Dessutom, och den här vägde tungt, så fanns inte Feeds till 8an när jag påbörjade jobbet med att bygga den nya versionen. Jag kommer att förlita mig tungt på Feeds för att suga in innehåll från olika webbplatser i den här nya versionen, en idé och önskan som växt sig större och större under åren som jag ägnat åt Drupal då jag insett hur enkelt ett innehållsflöde kan bli när man låter systemet jobba åt en.

Feeds är den modul som jag också använt för att migrera innehållet. Det gick inte ens att göra en uppgradering från Drupal 6 till Drupal 7, så konstigt byggd var min första (stora) sajt. Med Views Data Export i Drupal 6 som tryckte ur sig fina CSV-filer så kunde jag via Feeds och underbara Feeds Tamper få in innehållet utan några större problem. Redirect-modulen tog hand om vissa URL-omskrivningar och Admin Views tillsammans med Views Bulk Operations är de stora hjältarna när det kommit till att arbeta om innehållet för att passa det nya formatet.

Framför mig ligger nu 5 planerade sprintar, mindre sådana, där ny funktionalitet ska testas och föras in på webbplatsen.

Ja, det var lite om arbetet med sajten, jag var bara tvungen att skryta lite eftersom jag tycker det har varit skitskoj att bygga om detta lilla skötebarn och få applicera alla mina års erfarenheter av såväl webb som Drupal.

Besök gärna den nya sajten på http://www.skrattnet.se/ och om ni har frågor kring bygget så svarar jag gärna på dem.

Live long and build with Drupal!

// Adam