"Drupal Groups" ve Biz

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
Sahin's picture


Bu yazıyla hem "Drupal Groups"u kısaca tanıtmak hem de pratikte gözlediğimiz sorunları paylaşmak istedim.
Öncelikle g.d.o hakkında genel bilgi. Çünkü, bilindiği ve çokça da şikayet edildiği gibi, site hakkında bilgi ve dökümantasyon hayli yetersiz ve şimdilik sadece İngilizce.
Öte yandan, site altyapısıyla ilgili çeşitli sorunlarımız var. Bunları genellikle çözüm önerileriyle birlikte site yöneticilerine sunuyor, konu başlıkları açıyoruz. Bu konular ancak Drupal Türkiye Topluluğu daha fazla ilgi gösterip takipçi olursa çözülebiliyor.
Yazıyı topluluğun istekleri doğrultusunda sürekli güncellemeyi düşünüyorum. Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

İ Ç İ N D E K İ L E R
Başlangıçtan bugüne g.d.o
  Başlangıç
  Topluluk siteye yerleşiyor
  D7'ye geçiş ve diğer planlar
Özellikleri ve yapısı
  İsim
  Sitenin kod yapısı
  Üslup, tutum ve kurallar
  Yönetim ve roller
  Site meseleleri
Topluluğumuz ve g.d.o grubumuz
  Gruba katılım ve bildirimler
  g.d.o dışında bir "topluluk sitesi"?
  Grup yöneticileri için bazı kaynaklar
  Kendimize notlar
Sorunlar, talepler

E K L E R
  Ek 1. g.d.o'nun Commons dağıtımına geçmesi
  Ek 2. g.d.o'da spam'le mücadele
  Ek 3. Ders çıkarılacak bir "sorun çözme" vakası

Başlangıçtan bugüne g.d.o

Başlangıç

g.d.o (bkz. isim) 25 Şubat 2006'da moshe weitzman öncülüğünde yayına geçti. (Moshe 2001'den beri Drupal çekirdeğine ve pek çok eklentiye katkıda bulundu, çeşitli Drupal şirketlerinden sonra şimdi Acquia'da çalışıyor.) Sitede ilk yayınlanan node/1'da şöyle yazmış: "Bu site yeryüzündeki drupal gruplarının muhteşem bir merkezi olacak"...

Topluluk siteye yerleşiyor

Coğrafi temelde (ülke, şehir, vb.) ya da projeler ve topluluk etkinlikleri için kurulan grupların sayısı sürekli arttı. 2009'da yeni bir tasarımla ve D5'den D6'ya geçerek önemli bir değişim yaşandı. Bütün bu sürece Josh Koenig (joshk) ve özellikle son yıllarda neredeyse tüm yükü sırtlanan Greg Knaddison'un (greggles) çok emeği geçti.
Sitede çalışan Google analytics verileri yayınlanmıyor ve site kullanımına ilişkin istatistikler yetersiz ve pek şeffaf değil ama bir özet değerlendirme siteye ilginin özellikle D7'nin çıkmasından sonra 2011'de sıçradığını ve devamında da sürdüğünü gösteriyor.

D7'ye geçiş ve diğer planlar

2012 Nisan ayında d.o'da baş sayfada yayınlanan bir yazıda g.d.o'un D7'ye geçiş sürecine girdiği ve 2013'de yeni bir bakım ekibiyle çalışılacağı duyuruldu. (sürecin ayrıntıları)

Özellikleri ve yapısı

Groups.drupal.org topluluğunun sanal ortamda buluşmasını sağlıyor. Dileyen herkes belirli bir yol izleyerek coğrafi (belirli bir ülke, şehir ya da bölgedeki kullanıcılar için) ya da bir proje odaklı (bir eklenti, tema, bir kurulum profili ya da Drupal dağıtımı vb. projeler için) ya da DrupalCon vb. bir etkinlik için, grup kurabilir. Her grubun istenirse düzenlenebilecek bir ana sayfası var ve üyeler buraya gönderi yazabiliyor. İsteyen üyeler gönderilere e-posta ve RSS yoluyla abone de olabiliyor.

İsim

Topluluk ortamında yerleşmiş kullanım Drupal'ın resmi sitesi drupal.org'u d.o, diğer alt-siteleri de *.d.o şeklinde ("g.d.o", "a.d.o", "l.d.o", "api.d.o" vb.) adlandırmak yani URL'leri kısaltmaktı. Yakın dönemde groups.drupal.org için "GDO", "G.D.O." vs. kısaltmalar da görüldü. Bu konudaki tartışma sonucu gündelik dilde herkesin kendi istediği kısaltmayı kullanması, "resmi" ya da kalıcı bağlamda ise Drupal Groups şeklinde adlandırması kabul edilmiş gözüküyor.

Sitenin kod yapısı

g.d.o sitesi şu anda D6 ve başta Organic Groups olmak üzere mümkün olduğunca az sayıda eklenti kullanıyor. Ayrıntılar İngilizce Hakkında sayfasında. (Çeviren olursa en sona ekleriz.)
Sitenin görsel sunumu için kullanılan tema, drupal.org için özel yazılmış ve *.d.o siteleri dışında kullanılmasına izin verilmeyen, Bluecheese. Temanın kaynak kodları dışarıya kapalı ve sadece geliştiricilerin erişim izni var. 2012'de d.o'nun D6'dan D7'ye taşınması başladığında Bluecheese'in de D7 sürümünün yazılmasına girişildi.

Üslup, tutum ve kurallar

Yazılı olmayan kurallar uyarınca Drupal topluluğuna olumlu bir üslup hakimdir ve üyeler birbirlerine saygılıdır. Gene de topluluğun ilişkilerini düzenleyen yazılı kuralları tartışmak için bir politikalar grubu var ve Ubuntu topluluğununki esas alınarak kısa bir "Davranış Tüzüğü" (Code of Conduct) yayınlandı. Başlıklar şöyle:
- Diğerlerini düşünün.
- Saygılı olun.
- Birlikte çalışmaya açık olun.
- Anlaşamadığımızda başkalarına danışırız.
- Emin olmadığımızda yardım isteriz.
- Ayrılırken işi temiz bırakın.
(İngilizce metni çeviren olursa buraya ekleyebiliriz.)

Yönetim ve roller

Siteyle ilgili belgelerde roller ve yetkiler muğlak ve kendi içinde çelişkili şekilde şöyle tanımlanıyor:
- Permissions and Content flow for Groups.Drupal.org
- Site admins, moderators, and editors
(çevirmeye değer mi bilemedim...)

Site meseleleri

Siteyle ilgilenenlerin şu iki özel gruba üye olarak izlemesi yararlı olur:
- sitenin yönetimi ve yürütülmesine ilişkin konuların tartışıldığı maintenance grubu,
- siteyi geliştirmekle ilgili genel tartışmaların yapıldığı groups-drupal-org (örn. spam'le mücadele için burada tartışıldı).
Bu gruplarda tartışmanın yanısıra,
- sitede yaşanan sorunları iletmek için bir "issue"/sorun kuyruğu var, buraya konu eklemek mümkün. Ancak (bunlar önemli!), yeni konu açarken şunlara dikkat etmeli:
- Bazı durumlarda sorun g.d.o'da kullanılan bir tema, eklenti vs. projeye ait olabiliyor. Bu tür sorunlar için ilgili projede sorun başlığı açmalı ve bu başlığı "gdolove" ile etiketlemeli.
- Yeni başlık açmadan önce aynı ya da benzer sorun daha önce açılmış mı, aramalı. Benzer şekilde, g.d.o'yu etkileyen fakat g.d.o kuyruğunda değil de ilgili projelerde açılmış konuları da "gdolove" etiketiyle aramalı. Varsa o başlığa ek yazılmalı, kapalı ise uygun açıklama yaparak başlığı tekrar etkinleştirmeli, ancak yoksa yeni bir başlık açmalı.

Topluluğumuz ve g.d.o grubumuz

"Turkey" grubu 2012 itibariyle 300 üyeyi aştı. Grubun ID'si 1337 (arama yaparken işe yarayabiliyor, örneğin grubumuzda açılan viki sayfaları).
g.d.o grubumuz aslında bir tür "çatı/şemsiye" adresi; gerek görürlerse çeşitli şehirlerdeki arkadaşlar ayrı/alt gruplar kurabilir ve kurmalı. Ayrıca belli büyük projeler için de (örneğin DrupalCamp'lar vb.) projeye özgü alt-gruplar kurulabiliyor.

Gruba katılım ve bildirimler

Drupal Türkiye Topluluğu'yla çeşitli sanal ortamlarda birlikte olabilirsiniz ama ilk önerilecek yol g.d.o'daki grubumuza üye olmaktır:
* Üyelik için önce, tüm *.drupal.org sitelerinin "ana sitesi" olan drupal.org'da bir hesap açın. Böylece tüm *.drupal.org alt-alanlarına da kaydolmuş olacaksınız.
* Drupal.org hesabınız açıldıktan sonra hesabınıza giriş yapın ve g.d.o'daki Drupal Türkiye ana sayfasına gidin.
* Ve son olarak, grup sayfasının sağ sütünundaki Katıl bağlantısına tıklayın.
Grup bildirimleri:
Grup sayfalarındaki yeniliklerden sizi haberdar edecek bildirimleri ayarlamak için kullanıcı hesabınızı açın ve "Bildirimler/Notifications" sekmesini tıkladıktan sonra göreceğiniz "Abonelikler/Subscriptions" sekmesini seçin. Burada almak istediğiniz bildirimleri içerik türü, grup, yazar vb. için ayarlayabilirsiniz. Öntanımlı olarak bütün içerik türleri için bildirim alacaksınız. Almıyorsanız, bütün içerik türlerini aşağıdaki gibi işaretleyip "Etkinleştir/Activate" ile güncellemenizi öneriyoruz:
configuring notifications on groups.drupal.org
(Büyütmek için resme tıklayın.)

g.d.o dışında bir "topluluk sitesi"?

g.d.o'da gruplar kendi istedikleri eklentileri kuramadığı, kod çalıştıramadığı, görsel tasarımı fazlaca değiştiremediği için bazı grupların g.d.o dışında da topluluk siteleri olabiliyor. Örneğin Almanca konuşan ve/veya Almanya'da oturan drupalcıların hem Almanya g.d.o grubu hem de şu ve şu siteleri var. Bizde de bu konu topluluk içinde zaman zaman tartışıldı, tartışılıyor. (Bakınız örneğin 2009'daki bir tartışma, daha yakın dönemde 2012 Aralık Buluşmasıve 2013 Ocak Buluşması.)

Grup yöneticileri için bazı kaynaklar

Kaynaklar yok denecek kadar az, (belgeleme çok eksik. Site yöneticilerinin önerdiği bazı kaynaklar:
- How to block spam on g.d.o
- How to use the OG Panels for Drupal 6
- Adding an aggregator feed

Kendimize notlar

Bir etkinlik oluşturulduğunda öntanımlı iletiler İngilizce oluyor. Aşağıdaki şekilde düzenlenmeleri iyi olacaktır:
- Teyit e-postası:

%node_title etkinliğine (%node_start_time) hoşgeldin %user_name .  Etkinlikten bir gün önce hatırlatacağız...
%user_signup_info

- Hatırlatma e-postası:
%user_name, %node_start_time tarihli %node_title etkinliğine kaydolduğunu unutmadın değil mi?
%user_signup_info

(Yöneticilere diğer önerileri de buraya ekleyebiliriz.)

Sorunlar, talepler

G.d.o'da genel isteğimiz kullanıcılara ve grup yöneticilerine sunulan menü ve araçların (eklenti) zenginleştirilmesi. Bunun yanı sıra mevcut yapıda bazı kod ya da ayar hataları da var.
Daha önce belirtildiği gibi, g.d.o'daki sorunlarımız için "Issues for Groups.drupal.org" kuyruğuna yeni konu ekleriz. Ama önce hem g.d.o kuyruğunda hem de "gdolove" etiketiyle başka projelerin sorun kuyruklarında daha önce açılmış benzer bir başlık olup olmadığına bakmalı, yoksa açmalı.
Ayrıca, g.d.o'nun Drupal Commons'a geçişine bağlı olarak bazı konuların giderek Drupal Commons » Issues'a kaydırıldığını dikkate almalı, Ek 3'deki örnek bunlardan biri.
(Sorun başlığı açma konusunda ayrıntılı bilgi için çevrim içi elkitabının "Use the issue queue" bölümüne, standart şablona ve form doldururken kullanılan alanların açıklamalarına bakılabilir.)

Grup dilleri

Şu anda grup ayarlarında kullanıcı arayüzü için seçilecek diller sınırlı ve aralarında Türkçe yok, olmalı. (Hatta çeviri sunucusunda açılmış herhangi bir dil seçilebilmeli.) İlgili başlık: http://drupal.org/node/743108#comment-6993134 (Şubat 2013'de halledildi!)

"topluluk ortamı" için gereksinilen bazı eklentiler kurulmalı

en azından kurulması toplulukta tartışılmalı; örn. sosyal medya bağlantısı bizde pek sıcak, sanırım başka pek çok grup için de böyledir.

Kitap ("book") içerik türü açılmalı

Yardım ya da kılavuz gibi bazı ayrıntılı belgelerde viki sayfaları yeterli olmuyor. Kitap (book) içerik türü de grupların kullanımına sunulmalı. İlgili başlık: http://drupal.org/node/1907620

Tema (bluecheese) sorunları

  • Kullanılabilecek css sınıfları belgelenmeli. Panels eklentisi grup için düzenlenirken "region > CSS properties" altında "CSS class" ve "CSS ID" ayarları var. Ancak, kullanılan Bluecheese temasına ait açıklama ve yardım sunulmadığı için (ve grup sayfalarının düzenini özelleştirmekle ilgili sayfada verilen bilgiler geçersiz olduğundan), bu ayarlar ancak kaynağı inceleyerek zahmetle düzenlenebiliyor ve sonuçlar pek hoş olmuyor.
    İlgili başlık: http://drupal.org/node/1928182
  • Benzer şekilde, kullanılabilecek ikon vb. görsel malzeme dökümante edilmemiş. Ya bunu bulurken yaptığımız gibi iğneyle kuyu kazıyoruz ya da site dışı dosyalar kullanıyoruz.
  • Yerelleştirme gözetilmeden hazırlanmış arayüz elemanları var, örneğin arama butonu.
    Only local images are allowed.

Grup-içi arama bloğu

Bu "search [in group]" anlaşıldığı kadarıyla bir zamanlar varmış: "group search block just goes to the homepage" (by greggles on January 19, 2012) ve "Group specific search block does not work" (by Harry Slaughter on April 23, 2012). Sonunda "...the block should be disabled until fixed... closed on July 2012" denmiş, çözüm "commons'a geçiş"e ertelenmiş vs. vs. Öte yandan, Organic groups » Issues » "Problem with group search" 15 Aralık 2011'de halledilmiş gözüktüğü için ben de kapanmış konuyu yamanın uygulanması için tekrar etkinleştirdim ama henüz ilgilenen olmadı.
(Not 1: Aslında bu işlevsellik URL'den elle çalıştırılabiliyor, mesela http://groups.drupal.org/search/site/"aylık"?f[0]=im_og_gid:1337 ile grubumuzda arama yapabilirsiniz. Sanırım, grup id'si için "token" kullanan basit bir form yazılıp özel bir blok hazırlanabilir. Not 2: Şu an 2.2013 itibariyle "og_search" view altında tekrar listelenir oldu ama hatalı.)

Etkinlikler

"Etkinlik/event" içerik türüyle çeşitli sorunlar yaşıyoruz:
- Etkinliği sadece ilk açan yazar değil tüm "organize"lar düzenleyebilmeli. ("Allow event co-organizers to edit event details.")
- Etkinlik içeriklerine bir "konum/location" alanı eklenmeli. Bu da bir başka tıkanmış konu. Ayrıntıları için ekteki Bir "sorun çöz(eme)me" vakası okunabilir.

Anket'ler

Kullanılan eklentiyi ve ayarları bilmemekle beraber, şu işlevlerin eklenmesi iyi olurdu:
- tek ya da çoklu seçim ayarı olması,
- kullanıcıların anket seçeneklerine ekleme yapabilmesi.

Üyeler listesi

Üyeleri kaydolma tarihlerine göre sıralamak mümkün olmuyor.
İlgili başlık: http://drupal.org/node/1933938 (3.2013'de halledildi.)

Spam meseleleri

Çokça uğraşılmış ama tıkanmış bir konu. Ayrıntıları için ek'e bakın.

panels, views, OG, vb. ayarları belgelenmeli

Özellikle panels ve views kullanımı çok sorunlu; panels'de "context" muhtemelen yanlış ve eksik yapılandırılmış, arguments ayarlarında hatalar var, vb. Genel yapılandırma ayarları ve kritik eklentilerin ayarları g.d.o yöneticilerince belgelenmemiş, grup yöneticilerine yardımcı olabilecek hiçbir belge yok. (Bir kılavuz yazılmalı ya da D7'ye geçiş beklenmeli... Aslında site yöneticilerinden birisi ilgili admin ekranlarının görüntülerini resim olarak bir başlık altında yayınlasa yeterli, çok da büyük bir iş değil...) İlgili başlık: ...

g.d.o'daki roller ve izinler doğru belgelenmeli

Spam tartışması sırasında yazdığım bir yorum bununla ilgiliydi: http://groups.drupal.org/node/266598#comment-853718 Ayrıca, örneğin "Permissions..." sayfasında (/node/53703) "Group admins [and] Group managers can ... edit and delete content in their group" yazılmışsa da grup yöneticileri sadece düzenleme yapabiliyorlar, silemiyorlar;
- "Permissions and Content flow for g.d.o" wikisinde (http://groups.drupal.org/node/53703) şu roller var: Anonymous user, Authenticated user, Group admin, Group manager, Site editor, Site Admin. Bunlar OG eklentisine ait herhalde.
- Site genelinde Drupal çekirdeğe ait olduğu anlaşılan rollerin bir kısmı ise "Site admins, moderators, and editors" (http://groups.drupal.org/profile/moderators) sayfasında listeleniyor. Listenin filtresindeki "roles" şunlar: 20 kişi "admin", 4 "admin locale", 12 "admin users", 1 "calendar helper", 0 "editor" ve dahası, rolüyle filtrelediğinde gelen tüm liste 96 kişi. Yani "moderator" olup yukardaki rollerden birine atanmamış 60 kişi var. "Moderator" bir rol mü? Listelenmeyen roller neler? Tüm rollerin yetkileri nelerdir? İlgili başlık: ...

Yayında olmayan sayfalara yöneticiler de erişemiyor

"Sayfayı düzenle" formundaki "Published/Yayında" kutusunun açıklamasında "Eğer seçili değilse, bu sayfaya sadece grup ya da site yöneticileri erişebilir. Sayfayı düzenlerken bu durum yararlı olabilir" deniyor ama doğru değil; biz de göremiyoruz.
İlgili başlık: http://drupal.org/node/1142138 (3.2013'de gönderilmiş bir yama var, hala değerlendirilmedi.)

İş ("job") içerik türü

Bazı alanlar ("geçerlik tarihi", "ofiste/evde çalışabilme" vs.) eklenirse daha bilgilendirici olur, ayrıca sıralama ve filtrelemede kolaylık sağlar. İlgili başlık: Improve job content type and view.

Sınıflamalar ("taxonomy vocabularies and terms")

Başka bir "Türkiye grubu" daha var

Türkiye diye kapalı ve ulaşılamayan bu grup bizim gruba yönlendirilmeli, yönlendirilemiyorsa kapatılmalı. İlgili başlık: http://drupal.org/node/1927912 (3.2013'de grup kapatıldı.)


[başa dön]

Ek 1. g.d.o'nun Commons dağıtımına geçmesi

  • 9 Nisan 2012'de ezra-g (Acquia'da Drupal Commons geliştiricisi) tarafından "Have D7 GDO run Drupal Commons" başlığıyla bir g.d.o konusu açıldı.
  • 16 Nisan 2012'de, bu tartışma sürmekteyken, Drupal.org ana sayfasında g.d.o yöneticilerinden greggles (gene bir Acquia çalışanı), g.d.o'nun Drupal Commons dağıtımına geçeceğini duyurdu.
  • Öte yanda, ana sayfa gibi etkili araçlarla topluluğa duyurulmayan tartışma küçük bir grup arasında kalsa da sürüyordu: Diğer seçenekler (Open Atrium vb.) hatırlatıldı; bonobo bazı çekinceler (Acquia-bağlantısı, dağıtımların karmaşıklığı, vb.) ifade ettiğinde greggles işin evveliyatını açıkladı (27 Nisan); nedjo'nun da bazı uyarıları (belli bir çözüme çabucak zıplanması, kendi işvereninin ürününü öne çıkarmak, "interoperability" standartları, vb.) ve mariomaric'in "karar oluşturma öncesi sürecin şeffaflığı" uyarısı geldi.
  • 30 Nisan'da greggles başlığı "GDO D7, Drupal Commons kullanmalı" yerine "GDO D7, bir dağıtım (mesela Drupal Commons) kullanmalı" şeklinde değiştirdi; önemli bir dağıtım seçeneği olan OpenAtrium'a mail atarak görüş istedi.
  • 16 Mayıs'ta greggles konunun "status/durum"unu önce "topluluk tarafından denetlendi", sonra aynı gün "çözümlendi" olarak değiştirdi ve kapadı.
  • Ve bu geçiş tartışması 31 Mayıs'ta, topluluğa geçişin duyurulmasından yaklaşık iki ay sonra, temelli kapandı ("closed-fixed").
  • 15 Aralık 2012'de Drupal Commons'ın ilk beta sürümü duyuruldu.

Bugün (Şubat 2013'de) bu geçiş süreci için başta Acquia'dan Ezra Gildesgame (ezra-g) ve ona yardımcı olarak Aten Design Group'tan Scott Reynen (sreynen) ve Justin Toupin (justin2pin) bir yıl süreyle g.d.o'nun yeni yöneticileri olarak çalışmaktadır. Buna bağlı olarak sitenin iki özel grubundan Groups.drupal.org grubunun yöneticileri ezra-g, sreynen, moshe weitzman ve justin2pin; Maintenance grubununkiler de ezra-g, sreynen, moshe weitzman'dır.
Notlar: Bu bağlamda değinilen "interoperability" konusunda kit projesinden nedjo'nun (Drupal geliştirici ve Open Outreach dağıtımının mimarı Nedjo Rogers) açıklamaları bir başlangıç olabilir: "...As Drupal distributions proliferate, interoperability remains elusive. A feature produced for one distribution is seldom usable in the context of a different distribution without triggering conflicts or overlapping components, e.g., user roles with different names that serve roughly the same purpose."
Gene bu bağlamda Open App Standardı ilgiyi hakkediyor.
Drupal'ın gelişim sürecinde Acquia'nın edindiği konum da çokça tartışıldı. Topluluğun tanıdığı bazı isimlerin görüşleri için önerebileceğim okumalar şunlar: sun, dries, effulgentsia.


[başa dön]

Ek 2. g.d.o'da spam'le mücadele

Geçmişi

Mayıs 2011'de maintenance grubuna yazılan ve bugün geçersiz kalmış spamcilerin engellenmesi hakkında bir yazı, spam ve spamcilerin bir sorun başlığı açarak şikayet edilmesini öneriyor.
Daha sonra, Kasım 2012'de g.d.o'da spam raporlanmasıyla ilgili bir duyuru yayınlandı. Buradan çıkarsadığımıza göre siteye Flag eklentisi kurulmuştu ve spam mücadelesi şöyle yürütülecekti:
- ya spam için bir issue açarak şikayet etmek gerekiyor ya da "spam fighter" rolündeki "avcılar" yorum ve kullanıcı profillerini spam olarak işaretleyebiliyor;
- "avcı" yetkisi için belli bir sayfaya yazarak site yöneticisine başvurmak gerekiyor;
- site yönetici şikayetleri ("flag") değerlendirip spam olup olmadığına karar veriyor,
- spam olarak değerlendirdiklerini sadece "editor" rolündekiler siliyor. (Sitedeki "editör"ler listelendiğinde 0, yazıyla sıfır, sonuç geliyor! Herhalde yanlış bilgi verildi, "editör" değil "admin" yetkisinde olacaktı.) Spamciler ise silinmiyor, erişim engelleniyor.

Öneriler ve tartışma

Bizce ideal durum şu olabilirdi:
- Tüm g.d.o için yetkili "spam avcısı" rolü durabilir. Ama daha etkin ve kullanışlı yapılandırma için başka şeyler de yapılmalı:
- Tüm grup üyelerinin kendi gruplarındaki yorum ve kullanıcıları spam olarak işaretleme (yani şikayet etme) yetkisi olmalı, çünkü kendi gruplarını spam avcılarından daha iyi tanırlar ve gruptaki gönderileri daha yakından izlemektedirler.
- Grup yöneticileri kendi gruplarındaki spam işaretli yorum ve profilleri değerlendirip önlem alabilmeli, çünkü kendi gruplarını site yöneticisinden daha iyi...
- Önlem olarak şu an yorumlar siliniyor ama onlara yönelik anlamsız başvurular kalabiliyor; bu nedenle silmek yerine içeriği t('This is spam') gibi bir metinle değiştirilebilir.
Bu önerileri aynı başlık altında yazdık (Sahin'in ve yorumu ve devamı). Site yöneticilerinden sreynen önce g.d.o'da kullanılan araçların (kastedilen herhalde flag, ve og eklentileri) teknik olarak buna elvermediğini yazdı. Bunun üzerine pembeci kodları incelemeyi ve gerekirse uyarlamayı önerince başka gerekçelerle itiraz etti. Diğer açıklamalarımız da ya cevapsız ya sonuçsuz kalınca tıkandık. Yani konu şu anda gündemde değil.

Gruptaki ilginç spam vakaları

2012 sonlarında Türkçe Drupal Sitelerimiz sayfasına ofismobilyalarigruplari tarafından bir spam-yorum düştü (şu an silinmiş olan yorum, stratejist'in yorumunun hemen üstündeydi). Topluluğun "etkili" girişimiyle spamcinin müşterisi özür diledi. Bu arada çıkardığımız bir ders: Bu tür bol URL içerecek sayfalar ya hiç açılmamalı ya da belli bir sorumlunun gözetiminde tutulmalı.


[başa dön]

Ek 3. Ders çıkarılacak bir "sorun çözme" vakası

Bir zamanlar g.d.o'da "etkinlik/event" içerik türüne "konum" eklenmesiyle ilgili bir başlık açılmıştı. Çözümü iki sene kadar süründükten sonra, g.d.o'nun Drupal Commons'a geçişine havale edilip kapatıldı. Aşağıdaki süreçten çıkarılacak birden fazla ders var herhalde:
* 26.2.2011'de lisarex başlığı açtı.
* 23.4.2012'de webchick çözümle ilgilenmek üzere başlığı üstlendi. "Gerekli eklentiler," dedi, "şunlar: openlayers, openlayers_geocoder, openlayers_proximity, ctools (muhtemelen zaten kurulu)..."
* 29 Nisan 2012'de webchick gerekli kodu bitirmiş, örnekler de topluluktan onay görmüştü. Ve greggles çözümün çalıştığını müjdeledi: "Those have all been merged and deployed to the scratch site! ... You can see this in action at:
http://groups.scratch.drupal.org/location_search (just a dumb list)
http://groups.scratch.drupal.org/location_search/map (map search)
* Her ne olduysa, sonraki iki-üç ay içinde çözüm canlı g.d.o sitesine taşınamadı. Bu arada bazı öneri ve sorular geldi ve...
* 14 Temmuz 2012'de webchick "ayrıntıları gerçekten de unuttuğunu" itiraf etti, "her şeyi tekrar toparlayabileceğini sanmadığını" söyledi ve çekildi ("Assigned to: webchick » Anonymous).
* Aynı gün christefano "...bari webchick'in çalışır durumdaki taslak kodları edinip çalışsak," dedi ama greggles "yapılandırmanın uçtuğunu, webchick'in kodlarını zamanında uygulamadıkları için kendi suçu olduğunu" söyledi.
* Hemen ardından webchick de kendi hatalarını samimiyetle itiraf ederek suçu üstlendi ("...I probably should've exported it as a feature, but that was problematic because the group/event types already exist on g.d.o ... In the future, I'll make sure to post views/CCK exports to the issue though. Mea culpa on that."), yaklaşan DrupalCon yoğunluğu olmasa her şeyi tekrar yapabilirdim ama olmayacak dedi.
* Ardından ekledi: "... gene de, "OpenLayers deneyimi olan herhangi biri aynı işi birkaç saatte toparlayabilir." Sonraki 1 yıl boyunca böyle biri çıkmadı ve gözüktüğü kadarıyla konu sahipsiz kaldı...
* 8 Ağustos 2012'de iStryker "irc'de twarnw'la konuştum, onun hatırladığına göre konu D7 yükseltmesine kadar ertelenmiş" deyip "Status"u "ertelendi/postponed" yaptı;
* 24 Ağustos'ta da mariomaric konuyu "mükerrer/duplicate" olarak kapattı. Çünkü Drupal Commons » Issues'da benzer bir konu vardı, eh g.d.o da zaten Commons dağıtımına geçmek üzereydi, öyleyse konu orada çözülmeliydi.
* Dahası, Aralık 2012'de o Commons konusu da kapandı çünkü bu meseleler artık Commons Location özelliği ("feature") tarafından halledilecekti. (Not: Bu konuyla ilgili bir başka Commons özelliği de Commons Events.)
Özetle, iki yıl uğraştıktan, bu arada çözüme ulaştıktan (ve kaybettikten) sonra, bugün (Şubat 2013) itibariyle hala aynı noktada beklemekteyiz.


[başa dön]

Comments

Teşekkürler

bonchak's picture

Elinize sağlık Şahin Bey.

afiyet olsun Halil :)

Sahin's picture

afiyet olsun Halil :)

Emeğine sağlık Halil abiii...

yenerberktas's picture

Emeğine sağlık Halil abiii...

"Sitenin görsel sunumu için

vorteks's picture

"Sitenin görsel sunumu için kullanılan tema, drupal.org için özel yazılmış ve *.d.o siteleri dışında kullanılmasına izin verilmeyen, Bluecheese"

güler misin, ağlar mısın?

yukarıda tema ile ilgili belirtilen sorunlara katılıyorum ama bunun bir tema olduğuna katılamıyorum. bu ne Allah aşkına? zaten bir çok kısım başıboş bir şekilde eklenti ya da sistemle birlikte gelen biçimlendirmeleri kullanıyor. Bluecheese'in müdahil olduğu yerlerde de amiyane tabirle "bir numara yok"

nasıl bir hava vermek istiyorlar, neden böyle, anlaşılır gibi değil.

Sitede yorum başlığı olmasın!

ismailcimencom's picture

Merhabalar acaba bu sosyal medyada olan gibi mesela face yorumu gibi nasıl yapabiliriz; drupal da yorumlarda illa başlık eklemek gerekiyor, görünümden de sildim ve bu sefer yorum u iki kere yani başlık gibi hem başlık hem yorum ekliyor. Örnek : yorum başlığı : bu bir yorumdur.
comment: bu bir yorumdur.
ben istiyorum ki sadece yorum olsun başlık olmasın nasıl yapabiliriz ?

Bir de altında çıkan html yardımı açıklamasını kaldırmak istiyorum. Acaba mümkün müdür?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.