Teman till Drupal

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
You are viewing a wiki page. You are welcome to join the group and then edit it. Be bold!

Det finns mer än 300 teman på d.o. Men med handen på hjärtat så måste man ju säga att de flesta ser ut som skit. Många duger för en personlig webbplats eller en blogg, men få, om ens någon, duger åt ett företag som vill se respektabelt och seriöst ut på webben. Så vad är lösningen?

Enklast är kanske att köpa ett professionellt tema till Drupal från t.ex. TopNotchThemes, ThemeSnap eller DrupalShark. Det finns andra som säljer färdiga Drupal teman, men dessa är som regel generella mallar som högst hjälpligt har anpassas till Drupal, vilket syns så fort man börjar lägga till block och annat innehåll. Särskilt bör man undvika Monster Template.

Den som behöver få ett tema anpassat efter en företagets profil, eller av andra skäl vill ha inflytande på formgivningen, kan vända sig till något av de svenska företag och frilansare som formger och utvecklar Drupal teman. (Det kan vara frestande att låta den reklambyrå man använder för trycksaker också göra webbdesignen och sen anlita någon för att göra ett Drupal tema. Detta är dock ganska vanskligt då webbdesign publiceringsystem i allmänhet, och Drupal i synnerhet, ställer väldigt speciella krav som inte alla formgivare kan eller vill anpassa sig till.)

Till sist finns förstås möjligheten att göra temat själv med utgångspunkt från någon befintligt tema. Det är lätt att förledas att tro att Garland, som ju levereras med Drupal, är ett bra tema att utgå från. Tyvärr är så inte fallet. Tvärtom är Garland sämsta tänkbara tema att utgå ifrån. Välj hellre Hunchbaque eller Zen som är speciellt framtagna för att vara basteman som man lätt kan anpassa efter sina egna behov.
Den som är intresserad av grunder och lite mer i hur man bygger/modifierar teman i Drupal rekommenderas lektion 28 i the Drupal Dojo: Theming Like a Pro (med Matt Westgate).

Kolla också in wiki-sidan om att välja ett färdigt Drupal-tema.