Drupal Meetup Sofia | Друпал среща София

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
Ivo.Radulovski's picture
Start: 
2010-04-17 09:00 - 17:00 UTC
Organizers: 
Event type: 
User group meeting

Only local images are allowed.на 17-ти Април 2010 ще се проведе Drupal Среща в София

време : 9 - 17 h

място : Interpred WTC Sofia, 36 Dragan Tsankov blvd. - зала Пловдив
Google Map


Програма:

09:00 – 09:30 Coffee & Drupal Talk
09:30 – 10:00 Check in
10:00 – 11:00 Welcome Speech and Introduction, DrupalCamp Bulgaria 2009

  • Дейности на Друпал България
  • Друпал Кемп България / CEE планиране, подготовка и обсъждане
  • Консолидиране на общността - събития, принос, преводи, обучения

11:00 – 12:00 Ivo Radulovski: SEO с Друпал

12:00 – 13:00 Lunch Break (together)


13:00 – 13:45 Rumen Yordanov:Drupal Performance optimizations + useful tips & tricks
14:00 – 14:15 Kalin Lilovski: Друпал и гражданския активизъм (www.spasigorata.net и CVS България)
14:15 – 14:30 Ludmil Ivanov: Друпал и новите медии (www.tbmagazine.net)
14:30 – 14:45 Ivo Radulovski: Представяне на проекти (www.universimed.com)
14:45 – 15:00 free Slot
15:00 – 15:30 Coffee & Drupal Talk
15:30 – 16:15 Stanislav Nedelchev: какво представляват hooks
16:15 – 17:00 Kaloyan Petrov: Друпал темите, възможности и ограничения, добри практики

20:00 – Drupal Clubbing

  • моля изпращайте предложения (Club, Bar, Disco,...)

Спонсори

Only local images are allowed.

Only local images are allowed.

Only local images are allowed.
www.wearepropeople.com


Only local images are allowed.

Comments

БРАВО еи, най-накрая , но за

westside85's picture

БРАВО еи, най-накрая , но за съжаление не мога да доида надявам ще качите запис да се гледа повторението

anna.radulovski's picture

По-важната среща ще е самият кемп, който ще е тема на друпал мийтъпа. На този линк можете да гласувате кой месец би било най-удобно да се проведе кемп-а: http://groups.drupal.org/bulgaria

Имайте в предвид, че в края на месец Август се провежда друпалкон в Копенхаген.

Кога ще се провежда или още

svetlio's picture

Кога ще се провежда или още не е решено, първо се определи дата 17.04 , после се пуска анкета за месец ???

Датата 17.04 е фиксирана и е

linitrex's picture

Датата 17.04 е фиксирана и е за "Drupal Meetup".
Отделно имаме намерението да направим много по-мащабен Drupalcamp с международно участие

OK ще дойда

bglogo's picture

Интересува ме има ли някаква формална или неформална организация, която да координира работата по Друпал в България. Моето впечатление е, че няма такава, има общност от хора около сайта и някои от тях действат организирано на приятелски начала, но липсва по-широка координация и разпределение на задачи. Би трябвало да се знае кой ръководи превода на модули, кой организира срещи, кой координира платените услуги и т.н., нещо като ръководство на общността, което има координатори по отделните теми на интерес, не може всеки да върши всичко.

Може би аз не съм информиран.

Предлагам, ако има подобна организация на тази среща тя трябва да бъде представена, ако няма - да се обсъди създаването и.

Няма

ogi's picture

Няма организация. Моето впечатление е същото, но изводите ми се различават :-) Такива координатори за темите по интереси обикновено сами се „назначават“ и така се върши най-много работа, но засега нямаме такива, освен поддръжката на сайта drupalbg.org.

Сигурно си прав

bglogo's picture

Твърде вероятно е така да се върши най-много работа. В такъв случай "самоназначените" е добре да станат по-известни, както за въпроси, така и ако някой има интерес от работа в същата област, ще се избегне дублиране на усилия, а сътрудничеството и разделението на задачите е основа за всяка успешна работа откак свят светува.

От друга страна някак не се връзват двете изречения - "така се върши най-много работа" и "засега нямаме такива", което аз разбирам "освен работата по сайта друга работа не е свършена".

Други социални групи активно се самоорганизират и това им помага в работата. Имам познат - автобояджия - имат си съюз хората и работят, голяма полза имат от това. Има съюз на ключарите, на адвокатите, на нотариусите, на автомобилните вносители, на художниците, на поетите, фотографите ...

Ние обаче сме индивидуалисти, творчески личности и не обичаме да участваме в организация, това са остарели форми, нямат място в интернет културата така ли?

Може да греша, но мисля, че това е неправилно и по този начин всички губим.
Освен, че работим по-трудно и разпиляваме усилия, плащаме на организираните повече отколкото те на нас. Всички тези организации освен сътрудничество и взаимопомощ, имат и цел да защитават общи интереси. Без организация всеки се оправя сам и е по-слаб и неефективен.

Сайтът е много полезен и върши отлична работа. Но не е достатъчен. Drupal (по света) не е просто сайт, това е развита организация. Ако беше само сайт никога нямаше да има Drupal освен "на хартия".

Въпросът е ние в България ще имаме ли българска Drupal организация или ще бъдем индивидуални потребители на световната.

Уточнения

ogi's picture

Под „върши най-много работа“ имах предвид преди всичко резултати, а не че е най-доброто развитие на нещата. Просто отбелязвам моите наблюдения. Разбира се има и други усилия освен drupalbg.org, но ако гледаме резултатите, само drupalbg.org като сайт е нещо изявено и утвърдило се.

Имах малко участие в развитието на Сдружение Свободен Софтуер, примерно преди 5 години. Хората бяха много ентусиазирани и искаха организация, която да ги обедини, а не да е хаотично и индивидуално популяризирането на свободния софтуер. Откриваш ли приликата с това, което искаш? :-) Равносметката е, че единични личности дърпаха каруцата, а всички останали само ръкопляскаха. Накрая всичко се разпадна, защото физически беше невъзможно тези хора да вършат всичко.

Така че моля без празни приказки и „дайте да дадем“ – организирай ти и покажи (не „кажи“) конкретно как се прави, както segments.at правят усилия и им пожелавам успех, ще гледам да дойда на тази среща.

Re: Уточнения

bglogo's picture

Съжалявам, неправилно си ме разбрал. Не съм искал да се заяждам, оценявам колко много е направено и като потребител съм благодарен от все сърце на всички, които развиват българския Друпал, в каквато и форма да го правят. Знам и колко е трудно да се направи това, за което пиша. Просто исках да го поставя като тема и предлагам на предстоящата среща е добре да се обсъди и това.

Не смея да показвам нищо защото по професия не съм нито програмист, нито кой знае какъв уеб дизайнер. Идвам от полиграфията и предпечатната подготовка. Още по-рано съм бил преподавател в хуманитарната сфера. С уеб дизайн се занимавам от 4 - 5 години, в началото любителски, напоследък професионално. С Друпал работя от 2 години, имам вече десетина сайта направени с него и дори помагам на по-начинаещи от мен, но мисля, че хората, които трябва да организират нещо трябва да са по-добри професионалисти от мен в тази област.

Това е.

Здравейте! Ще се радвам да

Terko's picture

Здравейте! Ще се радвам да дойда на срещата и да се запозная с вас, хората в България, които също ползвате тази чудесна система :)

радвам се и аз :) ако някой

Ivo.Radulovski's picture

радвам се и аз :) ако някой желае да презентира неговите Друпал сайтове на срещата (17.04.2010) моля да пише тук :)

-----

Drupal Development by Trio Interactive

Нещо като Showcase? :) Ами да

Terko's picture

Нещо като Showcase? :)
Ами да се представя тогава. Приятно ми е и се чувствам чудесно, че съм попаднал сред българи, занимаващи се с друпал.
Аз лично се занимавам с Друпал от може би 5 години, ако трябва да съм точен, 5 години и 2 месеца. Първия ми сайт, който направих беше на Друпал и той се разви много добре. Но тогава бях невежа и успяха да ме убедят, че Друпал бил проблема за честото блокиране на сайта. Така че той мина изцяло под Microsoft .Net. И загубих свободата, която имах тогава.
И ме глождеше няколко години, докато накрая не се върнах към старата любов, но с изцяло нови сайтове.
Така вече от година и половина, може би дори 2 години се занимавам активно с Друпал. Направих сайтовете http://uhaaa.com (за който се грижи най-вече жена ми), http://uhaaa.net (Drigg, но с мои идеи и добавяне на някои модули), http://Joke.bg - пак Друпал, http://funnyvi.com (не си заслужава в момента да се гледа), първият ми онлайн магазин (на мой приятел е всъщност, аз просто го правя) - http://parfumcheta.com, както и http://supermama.bg, http://supertune.eu и разбира се, личният ми блог www.terko.net.
Освен тях има още няколко, но няма нужда в момента да ги споменавам. Всички са базирани на една инсталация на Друпал.
За мен беше предизвикателство да подкарам всичките тези сайтове под един акаунт в СуперХостинг. Ползвам VPS Start, който откъм трафик ме задоволява, откъм място също. А средства за повече в момента няма как да отделя.
Процесорното време обаче, беше нещо, което ме притесняваше. Поради тази причина съм направил моя виртуален сървър да работи под Nginx (олекотен уеб сървър, заместващ Apache), моя компилация на php-fpm (също лек PHP интерпретатор), кеширам кода с APC, а потребителските данни с Memcache. Отделно на някои от сайтовете ползвам Boost, който кешира в HTML и така се заобикаля MySQL за голяма част от посещенията, а Nginx е много бърз в сервирането на статично съдържание.
Отделно, повечето от сайтовете ползват виртуален CDN, с модула Parallel, което за някои браузъра оптимизира зареждането на CSS, JS и снимки, като го прави едновременно.
Така оптимизиран, сървъра успява да обслужи доста заявки в секунда, като средно време на товар е 0.29. Преди под Apache товарът много често скачаше. Преди това се борих с Lighttpd, но не успях да се справя с него.
Накрая ще кажа, че хич хабер си нямам от програмиране, нещата ги правя само с мерак и време, четене на документации, форуми и т.н. И приветствам всеки, който има желание да се захване с Drupal.
P.S. Ако мястото на този своеобразен Showcase не е тук, мога да го преместя в отделен постинг.

Ако желаеш можеш да

Ivo.Radulovski's picture

Ако желаеш можеш да представиш тези проекти на срещата на 17.04.2010 в софия.

А специално за Showcase - create new Post

-----

Drupal Development by Trio Interactive

Здравей :) Малко късно видях,

Terko's picture

Здравей :) Малко късно видях, че в изречението пише, че може да се представят на срещата. Не знам, не съм бил на такива срещи досега и не се чувствам сигурен да говоря на живо за моите си проекти. Но все пак може да опитам.
Обменът на опит е нещо, което е много ценно. Досега като самотен войн си обикалях сам тук :)

редовно съм на срещи от този

Ivo.Radulovski's picture

редовно съм на срещи от този вид и мисля че е важно да се събират хората и да говорят за Drupal :) feels nice

-----

Drupal Development by Trio Interactive

Аз също бих дошъл да споделя

acdtrp's picture

Аз също бих дошъл да споделя опит и да науча нещо от вас. Фирмата ни има няколко уеб магазина, като всичките са базирани на Drupal и Ubercart, отделно съм правил не малко други сайтове с различни цели. Първия Drupal, който инсталирах беше версия 5.2 - лятото на 2007-ма и тогава реших, че друго не ми трябва. :)

Предложи един проект и го

Ivo.Radulovski's picture

Предложи един проект и го представи на срещата :)

-----

Drupal Development by Trio Interactive

Ако имам време да направя

acdtrp's picture

Ако имам време да направя някаква подготовка бих представил www.onlinetrading.bg. Хубаво би било първо да пуснем новата версия на сайта, но няма да има време. Всъщност не би ми се искало представянето да е "това е направено така, въпреки че ми се иска да го бях направил така и в новата версия ще го направя еди как си", а има голяма вероятност да стане точно така ;) Другия вариант е заедно с дизайнера да представим www.rudopia.org, което по мое мнение е доста сполучлива реализация, въпреки че и този проект е все още в процес на доработване. Ще помисля по въпроса, благодаря за предложението.

има още малко време :) Някой,

Ivo.Radulovski's picture

има още малко време :)

Някой, ако желае да подготви нещо за DrupalCamp Sofia (датата още не е фиксирана), може да представи нещо като подготовка / тренеровка на Meetup-а на 17.04.

Какво може да подгответе:

презентации или Drupal уроци за сайтове, theming layer, hooks, любими модули, които използвате с практически примери (не непременно модули, които сте програмирали сами),...

-----

Drupal Development by Trio Interactive

Мога да подготвя презентация

ldbl's picture

Привет ,
Мога да подготвя презентация стига да се уточни час за датата виждам че е уточнена.
Ао на срещата ще бъдат хора запознати със системата ще трябва да е за по-напреднали.
Ако се очакват и такива, които искат просто да се запознаят би било добре да е за начинаещи.
Би било добре да се даде малко повече информация за събитието доколкото е възможно на този етап.
Доколкото виждам срещата ще се състои около следното :

Обща дискусия

* Друпал Кемп България / CEE планиране, подготовка и обсъждане
* Дейности на Друпал България
* Консолидиране на общността - събития, принос, преводи, обучения, ...

Здравей, срещата сте е

Ivo.Radulovski's picture

Здравей,

срещата сте е целодневна - презентацийте ще са горе долу от 11-12 до 4-5 (оточнение следва)

На тази срещата ще има по-напреднали Drupal потрибители до колкото видях до сега.

Главната цел е да се съберем по активните "users & contributors". (и тези които искат в бъдеще да са по активни)

Каква ще е темата на презентацията ти?

Поздрави!
Ivo

P.S. excuse my spelling mistakes if any :)

-----

Drupal Development by Trio Interactive

Презентация

ldbl's picture

Зависи от какво има нужда да се презентира.
Може да бъде общо за друпал , за конкретни модули или взаимодействие между тях.
Или идеята какво представляват hooks как са организирани темите в друпал.
Някой да каже кое би били по полезно като за първа подобна среща поне за мен на територията на България.

Поздрави

hooks и custom modules

Ivo.Radulovski's picture

аз мисля че ще е много добре ако може да представиш какво представляват hooks и как се прави собствен модул.

other ideas are welcome ;)

-----

Drupal Development by Trio Interactive

Ivo.Radulovski's picture

Only local images are allowed.точното време е:

17.04.2010 от 9 до 16 ч.

Място : Interpred WTC Sofia, 36 Dragan Tsankov blvd. Google Map

-----

Drupal Development by Trio Interactive

Здравей, мога да предложа

svetlio's picture

Здравей, мога да предложа четене на преведените readme и install от инсталацията на друпал, и на всички readme от вътрешните директории и на най-използваните модули не с цел да уморя от скука присъстващите, а защото досега не съм видял свястна инсталация, за голямо съжаление :). Това разбира се е в кръга на шегата, въпреки всичко.

Исках да питам, как се движи организирането на срещата, къде ще бъде. Да знам къде да си резервирам хотел, не искам да го правя в последния момент.

Търси се спонсорство:

Ivo.Radulovski's picture

Търси се спонсорство: осигуряване на конферентна зала за 30-50 човека в София на 17.04.2010г

http://groups.drupal.org/node/57128

-----

Drupal Development by Trio Interactive

Още един

kalinchernev's picture

Здравейте,

И аз от години ползвам Drupal и много ще се радвам да се запознаем.

Малко преди тази среща, с приятел започваме безплатен курс за Drupal, пак в София: http://courses.initlab.org/

Живо ме интересува бъдещата по-силна общност на Drupal-исти в България. Имам идеи, желание и енергия, които смятам целенасочено да инвестирам за такова комюнити. На срещата ще съм агресивен слушател.

Успех на всички и до скоро :)

Здравей Калин! Стана ми

Terko's picture

Здравей Калин!
Стана ми интересно за тези курсове, но за съжаление сайта не се отваря при мен.
Добре дошъл, успехи! :)

Среща София

bglogo's picture

Радвам се на ентусиазма, с който се очаква срещата. Относно спонсорството, трудно ми е в тази криза да участвам с финансово подпомагане, но мога да размножа някакви печатни материали за присъстващите, да направя покани и / или баджове за участниците. Освен с уеб дизайн и Друпал се занимавам и с печатни и рекламни услуги - идвам от този бизнес, така че ако има такава работа - пишете.

Възнамерявам да участвам активно в обсъждането, не знам дали мога да представя нещо, не се считам толкова компетентен.

Моят сайт е www.lulin7.com.
Последният ми завършен проект е www.aes-bg.com

И двата сайта са направени с Друпал, разбира се :-)

@bglogo мерси за

Ivo.Radulovski's picture

@bglogo

мерси за предложението! Тези дни ще се направи списък кои неща ще са нужни.

Ако имаш само баджове (30-50) и листчета на които всеки сам може да си напише името сте е супер.

Иначе за печатни материали ще говорим скоро! Ще видим какви ще са нуждите и ако се налага ще съберем пари и за това!

мерси пак за предложението!

Можеш да представиш Drupal от гледната точка на Designer :) или просто как си направил www.aes-bg.com, тема, модули,...

-----

Drupal Development by Trio Interactive

баджове и друго

bglogo's picture

Имам баджове, с щипка, но предлагам да ги направя не с листчета, на които да се драска име, а истински - с дизайн, разпечатани, ламинирани, с отпечатано име, лого на конференцията и както си му е реда. Само ми дайте списъка с хората - трябва ми един ден да ги направя. Поне за известните имена на хора, които ще дойдат, може да се направят така и да има няколко, които да се дописват в последния момент.

Баджовете са полезни на такова място - хората като се срещат да знаят, че са от една общност (а не журналисти или случайно минаващи) и да си виждат имената, както и кой за какво отговаря. Тук имаше и чужденци - кандидати за участие, може би е добре имената и информацията да е на български и английски.

А данните за общия дизайн - какво ще пише освен името - логото на друпал, предполагам, название и място на конференцията, каквото още е необходимо - ако може няколко дни по-рано да мога да направя дизайн.

Друго, което мога да направя с удоволствие и нищо няма да им струва, материалите от доклади и презентации на конференцията мога да ги странирам и да подготвя една обща PDF публикация или CD за конференцията, която може да се качи на сайта за сваляне. Не че и друг не може да запише PDF файл, но се занимавам от 15 години с дизайн и страниране на книги и ще мога да направя това по-професионално изглеждащо и удобно за четене.

Благодаря за предложението,

linitrex's picture

Благодаря за предложението, идеята е супер. За тази среща още нямаме списък на участниците, но ако успеем да го уточним преди срещата ще ти го пратим. Иначе резервният вариант да се пишат имената с маркер върху изпечатан бадж, също върши работа. Със сигурност за Друпал Камп-а който планираме, ще имаме нужда от професионално изработени материали.

Участници

svetlio's picture

Наистина е супер предложението. Ако зависеше от мен, бих му предложил да си напише телефоните и услугите на обратната страна на баджовете като реклама в замяна на услугата.
Това записване http://groups.drupal.org/node/49093/signups/list, не е ли за срещата. Може би трябва само да се поканят записалите се да си напишат имената, а можу и nickname да се пише на баджовете. И примерно на 15 или 16 от този списък да ги направи.

спонсорство и баджовете

Ivo.Radulovski's picture

Здравей,

на баджовете е нужно да се рекламират спонсорите. Ще има за сега 1-3 спонсора с по 800лв на спонсор.

След като bglogo (http://www.lulin7.com/) се явява като "supporter" се разбира от самосебе си, че на доставените материали може да напише "sponsored by...", "доставени от..." или нещо подобно. Ще обсъдим най-късно до 5.04.

А за имената на баджовете ще пишем емайл на всички, които са записани на по-горе посочения линк и ще искаме техните имена.

-----

Drupal Development by Trio Interactive

Баджове

bglogo's picture

Потвърждавам, че ще направя баджовете.

Процедурата е следната: баджът се разпечатва на картонче с размер приблизително колкото лична карта. Печатът е цветен, с лазерен принтер и мъже да се сложи цветно лого, цветен текст. Има място и за няколко лога на спонсори на мероприятието, но не много - 3 - 4 - 5 лога, картончето все пак е малко и ако са повече ще са много малки по размер, нищо няма да се чете. След печат картончето се ламинира в специални пликчета с определен размер - има няколко налични размера. На ламинираното картонче се продупчва дупка с клещи, направени точно за тази цел и се слага щипка за закачане за ревер или дреха.

Налични са следните размери на пликчето (баджа)

54 х 86 мм
60 x 90 мм
65 х 95 мм
65 х 105 мм
75 х 105 мм

На големите размери има повече място, но стоят малко дразнещо, крещящо, ако човек има добро облекло и се е погрижил за вида си, един огромен бадж може да съсипе доброто впечатление, неудобни са и при носене, закачат се и т.н. Оптимални са първите три варианта, могат да се носят и в джоб или портфейл, да служат като служебна карта или пропуск.

Може да се обмисли и идеята за баджа да се мисли и като за членска карта за Друпал България, а щипката да е само допълнение, което позволява картата да се носи на ревера при нужда. На картата може да има сайта и телефони за връзка с организацията. Тогава за картата се мисли като за нещо с по-дълготрайно предназначение, отколкото само за срещата. Друг вариант е това да е бадж, който да рекламира самата среща, в такъв случай заглавието е названието и датата на срещата.

Ще отсъствам за празниците до 8 април, след това мога да ги направя, трябват ми 1 - 2 дни.

Ако имаш предвид да си пиша собствената фирма като supporter - това не го желая и не ме интересува, мене наградата ми е достатъчна, че ползвам Друпала.

Баджове

bglogo's picture

Потвърждавам, че ще направя баджовете.

Процедурата е следната: баджът се разпечатва на картонче с размер приблизително колкото лична карта. Печатът е цветен, с лазерен принтер и мъже да се сложи цветно лого, цветен текст. Има място и за няколко лога на спонсори на мероприятието, но не много - 3 - 4 - 5 лога, картончето все пак е малко и ако са повече ще са много малки по размер, нищо няма да се чете. След печат картончето се ламинира в специални пликчета с определен размер - има няколко налични размера. На ламинираното картонче се продупчва дупка с клещи, направени точно за тази цел и се слага щипка за закачане за ревер или дреха.

Налични са следните размери на пликчето (баджа)

54 х 86 мм
60 x 90 мм
65 х 95 мм
65 х 105 мм
75 х 105 мм

На големите размери има повече място, но стоят малко дразнещо, крещящо, ако човек има добро облекло и се е погрижил за вида си, един огромен бадж може да съсипе доброто впечатление, неудобни са и при носене, закачат се и т.н. Оптимални са първите три варианта, могат да се носят и в джоб или портфейл, да служат като служебна карта или пропуск.

Може да се обмисли и идеята за баджа да се мисли и като за членска карта за Друпал България, а щипката да е само допълнение, което позволява картата да се носи на ревера при нужда. На картата може да има сайта и телефони за връзка с организацията. Тогава за картата се мисли като за нещо с по-дълготрайно предназначение, отколкото само за срещата. Друг вариант е това да е бадж, който да рекламира самата среща, в такъв случай заглавието е названието и датата на срещата.

Ще отсъствам за празниците до 8 април, след това мога да ги направя, трябват ми 1 - 2 дни.

Ако имаш предвид да си пиша собствената фирма като supporter - това не го желая и не ме интересува, мене наградата ми е достатъчна, че ползвам Друпала.

спонсорство и баджовете

vodoleq's picture

ако баджовете са за дългосрочно ползвоне е хубаво да има повече полезна инфо отколкото логата на спонсорите( определено подкрепям и идеята да се напише и прякора от форума до името на човека).
логата на всички спонсори може да се заложат в началото и края на презентациите и дори под всяка страница ако искате :)
също лесно може от благодарност да сложим по един линк в някой от сайтовете който са правени с Друпал с логото на спонсорите .
В крайна сметка както и да го измислите важно е че ще има такава среща :)

Kaloyan Petrov's picture

Христос воскресе!

Здравейте, всички, и честит празник!

Много съм ентусиазиран за срещата този месец и я очаквам с нетърпение. Наистина по-важно е да се започне от някъде! Сега чак имах достатъчно време да помисля, с какво мога да помогна и аз.

Накратко за мен - работя на свободна практика от 2 години, занимавам се с графичен дизайн, бизнес идентичност, изграждане и поддръжка на сайтове и фотография. Имам 8 изпълнени проекта, базирани на Друпал през тези 2 години. Изпълнявам проектите си от начало до край сам, но ми се струва, че присъстващите по-скоро са напреднали програмисти и не вярвам да съм полезен на по-добри от мен в тази област с моите решения.

Частта, в която мога да съм полезен на общността е в контекста на дизайн, разработка на теми, добри практики. Ако по-голямата част от присъстващите са програмисти предполагам, че ще е по-интересна презентация в този контекст. Например мога да подготвя презентация за:

  • Друпал темите, възможности и ограничения, добри практики;
  • Или съвсем в посока дизайн, нещо като дизайн за програмисти :)

Какво мислите?

Допълнение

Ето и линк към портфолиото ми :)
http://www.designolog.com

Drupal Meetup Agenda

Ivo.Radulovski's picture

09:00 – 09:30 Welcome Speech and Introduction

  • Дейности на Друпал България

09:30 – 10:00 Coffee & Drupal Talk
10:00 – 11:00 DrupalCamp Bulgaria 2009

  • Друпал Кемп България / CEE планиране, подготовка и обсъждане
  • Консолидиране на общността - събития, принос, преводи, обучения

11:00 – 12:00 Presentation by Ivo Radulovski


possible topics:

  • SEO с Друпал презентация на Segments
  • Разработка на Друпал теми -
  • Работен поток за разработки с Друпал в Segments
  • Представяне на проекти (www.universimed.com)


12:00 – 13:00 Lunch Break (together)
13:00 – 13:45 Presentation SLOT
14:00 – 14:45 Presentation SLOT
15:00 – 15:30 Coffee & Drupal Talk
15:30 – 16:15 Presentation SLOT
16:00 – 17:00 Coffee & Drupal Talk, Presentation SLOT (ad hoc)

20:00 – Drupal Clubbing

  • моля изпращайте предложения (Club, Bar, Disco,...)

Кандидати за презентации

някой ако липсва да се обади!

Мопля гласуваите за презентациите като пишете "+" като "comment" с името на човека и темата на презентацията или ми пишете маил.

-----

Drupal Development by Trio Interactive

презентации

svetlio's picture

Здравей Иво,
На мен лично ще ми е много интересно "Работен поток за разработки с Друпал в Segments".
Защото и аз за себе си имам някаква схема на работен поток, но ми е интересен вашият опит в това отношение.
Надявам се, че това ще избереш да представиш.

segments Работен поток за

svetlio's picture
  • segments Работен поток за разработки с Друпал в Segments

едит
аз ли нещо не разбрах за гласуването с плюс, но май не ми се получава :(

Гласуването

anna.radulovski's picture

Просто се пише като коментар тук във форума "+ за име и тема на презентацията" . Плюсовете Only local images are allowed. по горе се добавят мануално от админ

svetlio, мисля че системата

Kaloyan Petrov's picture

svetlio, мисля че системата не е автоматизирана :) когато администраторите на групата видят твоя глас коригират информацията за общия брой гласове. Поздрави!

И един допълнителен въпрос. До кога ще тече избора?

избори

Ivo.Radulovski's picture

предлагам до 09.04. за да остани поне седмица за подготовка :)

-----

Drupal Development by Trio Interactive

какво представляват hooks

vodoleq's picture

ldbl:
- какво представляват hooks +

здравейте и от мен! :)

martichka's picture

Здравейте, много бих искала да участвам, аз самата от 2 години се занимавам с друпал, започнах някъде от друпал 5.7 и в момента използвам друпал 6.16 мисля че беше последната версия :) Някои от моите сайтове са: www.thefuturehotel.com, www.tiendasdeni.com/web/ , www.eurodesign.bg/web/, www.prikazkite.net и още много други.
Аз съм уеб дизайнер и тази система отваря доста врати пред мен :)
Въпросът ми е: входът свободен ли ще е, и ако не, каква ще е цената за участие? Разбира се като посетител? Бих се радвала много да дойда!

Поздрави!

Заповядай! Входът е

linitrex's picture

Заповядай!
Входът е свободен.
Моля само желаещите да се зписват на началната страница на http://groups.drupal.org/bulgaria за да знаем за колко човека да имаме готовност

Аз не се чувствам много готов

Terko's picture

Аз не се чувствам много готов да говоря за моите проекти пред всички, така че може да ги извадите. Малко са аматьорски :)
Пък и няма да имам достатъчно време да се подготвя. Впрочем, как се променя псевдонима в групата, че това ми е акаунт още от времето, когато сайтовете базирани на друпал си имаха обща автентификация. Търсих начин, но не видях.

няма проблем - на DrupalCamp

Ivo.Radulovski's picture

няма проблем - на DrupalCamp (може би през месец октомври ) ще има и наченаещи, кадето можеш да приготвиш презентация за "newcomers" :)

-----

Drupal Development by Trio Interactive

здравей! you are welcome

Ivo.Radulovski's picture

здравей!

you are welcome ;)

Входът е безплатен блaгодарение на спонсорите :)

www.segments.at i www.sweetlemon.be

тук можеш да се запишеш - по горе има Signup

-----

Drupal Development by Trio Interactive

готово! :)

martichka's picture

Ще чакам с нетърпение :)

Поздрави!

linitrex's picture

Имам идея да представя темата "Друпал решения за гражданския активизъм".
Поканил съм две организации да представят платформата www.spasigorata.net и един проект за доброволци, който сега стартира на CVS България. Очаквам потвържедние от тяхна страна.

Спаси гората е интересна

Kaloyan Petrov's picture

Спаси гората е интересна инициатива! Определено ще е интересно да видим представяне на такава инициатива, реализирана с отворен код в България. Ако потвърдят +1 от мен! :)

lusco's picture

но за мястото, в коя зала ще се проведе, бих подготвил нещо, не не съм сигурен дали ще успея във времето
например, друпал и новите медии - www.tbmagazine.net

зала Пловдив

Ivo.Radulovski's picture

здравей!

в зала Пловдив ще сме. Ако всички са съгласни можем да направим няколко бързи "showcase" презентации - кум 15 мин. на саит.

какво мислите?

-----

Drupal Development by Trio Interactive

Според мен също

linitrex's picture

Според мен също представянията на сайтове трябва да са кратки и по-скоро бизнес отколкото технологично ориентирани.
Интересно е какви бизнес проблеми могат да бъдат решавани с използването на Друпал технологията, какви са нейните преимущества и недостатъци, какви конкурентни ползи дава Drupal пред къстъм код решенията и другите CMS-и. Пък за детайлите по конкретното реализране можем да си говорим и на по бира. Аз както писах, ще поканя клинетите да разказват вместо мен.

Страхотна идея!

welinwelchev's picture

Здравейте всички,

Изключително се радвам да видя че има интерс за такъв meetup. Аз отговарям за девелопмент дейноста на фирма Propeople, мисля си че се занимаваме с Друпал на Pro ниво :) а и сме един от малкото Acquia Platinum Members. Вече 4-та година се занимаваме усърдно с Друпал и като цяло впечатленията ми са че в България за съжаление Друпал не е никак популярен. Истински се надявам да бъда опроверган.

Иска ми се да споделя следните 2 неща:

  1. Винаги сме отворени за спонсориране на такива събития. Предполагам трябва да пиша на office@segments.at за подробности за този meetup?
    Като цяло досега сме помагали и спонсорирали 2 Друпал Камп-а, сегашния Drupal Con SF (http://sf2010.drupal.org/sponsors/propeople) + ще сме в организацията за Drupal Con Копенхаген така че мисля че можем да contribute-нем know-how за евентуален Drupal Camp Bulgaria.

  2. Предлагам, ако има желаещи, да изнесем сесия "Performance optimisations and usefull tips&tricks". Ако се съберат +-чета имаме готовност да я изнесем :)

Това е засега.

Bests,
Велин

един + за welinwelchev

svetlio's picture

един + за welinwelchev "Performance optimisations and usefull tips&tricks"

едит: possibly in Bulgarian :)

yellowdino's picture

И от мен едно +-че Performance optimisations and usefull tips&tricks

теми за презентации

mmartinov's picture

+ Работен поток за разработки с Друпал в Segments
+ Performance optimisations and usefull tips&tricks

Видеозапис

ogi's picture

Няма да мога да дойда поради други ангажименти. :-( Някой ще прави ли видеозапис?

Ivo.Radulovski's picture

За момента няма планове за видеозапис. Ако някои достави техника може и да стане.

Моля всеки, който не може да очаства непременно да се отпише тук от срещата защото иначе отнема място на други и затруднява плануването.

Поздрави
Иво Радуловски

-----

Drupal Development by Trio Interactive

+Работен поток за разработки

radolin's picture

+Работен поток за разработки с Друпал в Segments

Смяна на presenter-а

welinwelchev's picture

Здравейте,

За съжаление събота или ще трябва да летя или по вероятно по лични причини ще трябва да остана в БГ но и при двата варианта няма да мога да дойда :(

Лекцията ще я изнесе моят колега Румен Йорданов. Той е всъщност нашия Друпал гуру така че няма да има никакъв проблем.

Поздрави,
Велин

Плановете ми се провалят и

acdtrp's picture

Плановете ми се провалят и няма да мога да дойда.

Здравейте! Моля попълнете

Ivo.Radulovski's picture

Здравейте!

Моля попълнете вашето име на профила си за баджовете (deadline 13.04)

http://groups.drupal.org/user/ --> edit --> personal

или изпратете е-mail на "office (a-t) segments.at" с вашето потребителско име и вашето истинско име.

@bglogo нужно ли ти е нещо друго? Трябва ли ти Design?

@all Ако не можете да очаствате непременно се отпишете тук за да можем да държим разходите ниски.

-----

Drupal Development by Trio Interactive

Приемате ли слушатели/гости в

karaman's picture

Приемате ли слушатели/гости в последния момент. 4-ма човека сме от Пловдив.
3-мата колеги са се регнали след мен

Заповядайте

bglogo's picture

@ karaman
Регистрирайте се за срещата (за да улесните организаторите) и заповядайте!

Регистрирахме се вече

karaman's picture

Регистрирахме се вече :)

Супер!

предложение

mmartinov's picture

Здравейте,
имам предложение за "14:45 – 15:00 free Slot" - ако слота все още е free и има интерес мога да представя каквно ново ни очаква в drupal 7 :-)

Отзиви?

hrisi_p's picture

Надявам се скоро, да има материали и отзиви за тези, които не са могли да дойдат. Ще очаквам с нетърпение срещата през октомври (може би), когато се предполага, че ще участват и по-начинаещи като мен.

Презентациите са качени на

linitrex's picture

Презентациите са качени на www.drupalcamp.bg
Иначе на срещите на групата са поканени всички, които се интересуват от Drupal, независимо дали са Друпал гурута, начинаещи или просто любопитни. Нашата цел е да популяризираме системата, да насарчаваме ползването и и да спомагаме за осъществяване на контакти между членовете на Друпал общността.

Bulgaria

Group organizers

Group categories

Showcase

Group notifications

This group offers an RSS feed. Or subscribe to these personalized, sitewide feeds: