Hur installerar man svensk översättning av Drupal 6.1?

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
Helge Stenström's picture

Jag har just laddat hem Drupal 6.1 och sv-6.x-1.x-dev.tar.gz. Jag har kommit till första sidan på min sajt: http://example.com/install.php?profile=default och klickat mig vidare till Choose language (http://example.com/install.php?profile=default&localize=true). Därifrån har jag hittat filen sv-6.x-1.x-dev.tar.gz. Men jag förstår inte vart den skall packas upp. Skall hela filen, eller delar av den användas? Instruktionerna säger "download and extract its contents to your Drupal root directory." Hur gör man det med en ftp-klient som gFTP, när destinationen inte tycks vara i själva rot-mappen, utan i diverse filer på djupare nivåer?

Comments

flera nivåer

zoo33's picture

Tanken är att arkivet ska packas upp så att .po-filerna hamnar i Drupals olika undermappar. Jag vet inte hur man enklast gör det med gFTP, men det funkar smidigt att packa upp direkt på servern via kommandoraden. Jag kan tänka mig att många FTP-program lägger in filerna på rätt plats om man laddar upp katalogerna modules, profiles och themes till drupals rotkatalog. Viktigt dock att kontrollera att programmet inte ersätter dessa kataloger utan slår ihop dem med dem du laddar upp.

Jag kan hålla med om att tillvägagångssättet inte är det mest optimala. Vi sätter vårt hopp till pågående projektet Localization Server som syftar till att automatisera nerladdning och installation av översättningar när det väl är klart.

/ Hannes Lilljequist – SthlmConnection

Det gick bra att packa upp

Helge Stenström's picture

Det gick bra att packa upp tar-filen och föra över till min sajts public_html. Nu hittar jag inte instruktionerna för hur jag ska få sajtens användargränssnitt att bli på svenska. Det närmaste jag kommit, är Home › Administer › Site configuration > Languages, där Swedish står som default, med vikten -1. Men det har inte påverkat användargränssnittets språk.

0 fraser översatta?

narnigrin's picture

Jag har också problem att översätta min sajt till svenska. Har packat upp arkivet och alla .po-filer ligger där de ska, men de hittas inte när jag lägger till språket i admin/settings/language/add (i listan på admin/build/translate står det att 0 fraser är översatta). Kan tänka mig att det är något i den vägen som händer för Helge Stenström. Den enda indikationen jag fått att någonting gått fel (förutom själva resultatet, eller bristen därav) är ett 406-fel under Add Language-processen.

Tillägg till ovan

narnigrin's picture

Testade nyss på en helt fräsch 6.1-installation, installerad med Fantastico, och fick samma felmeddelande som tidigare (An HTTP error 406 occurred. /[mapp med drupalinstallation]/?id=&op=do; inte särskilt uttömmande). Under admin/build/translate står det nu att "0/4 (0%)" är översatt, vilket förstås är rena dumheter. När jag importerar ett par .po-filer var för sig verkar det fungera, men det är förstås ett huvudvärksprojekt att installera hela översättningen på det viset ...

Jag hade också stora

Ghwomb's picture

Jag hade också stora problem med att översätta Drupal6 till svenska när jag installerat det med Fantastico. Lösningen var att ta bort den installationen och installera manuellt med Drupals utmärkta installationsprogram. Det var bara att välja svenska som språk (dök upp när jag följde instruktionerna) och sen har allt som är översatt varit med.

Det är inte Drupals språkhantering det är fel på, utan Fantastico.

Betydelsen av 406

TBarregren's picture

An HTTP error 406 occurred. /[mapp med drupalinstallation]/?id=&op=do; inte särskilt uttömmande

Det är inte Drupal utan webbservern som skickar det "inte särskilt uttömmande" 406 felmeddelandet. I avsnitt 10.4.7 i W3's RFC 2616 kan du läsa att

The resource identified by the request is only capable of generating response entities which have content characteristics not acceptable according to the accept headers sent in the request.

När din webbläsare skickar en begäran till webbservern så talar den också på vilka format den accepterar data. Om servern inte kan skicka data på någon av de accepterade formaten så svarar den istället med 406. Vilka format som accepteras anges med hjälp av accept headers i din begäran. De aktuella "headrarna" är Accept (för MIME-typ), Accept-Charset, Accept-Encoding, Accept-Language och Accept-Ranges (se avsnitt 14.1--14.5 i RFC 2616).

Utan att ha tillgång till din webbläsare och server är det svårt att säga exakt var denna missmatch uppkommer. Det kan vara din webbläsare som är för restriktiv, eller så kan det vara din webbserver som är felkonfigurerad. Du kan enkelt felsöka detta genom at installera Tamper Data (min favorit) eller Live HTTP Headers (något populärare) till Firefox, och undersöka "headrarna" du skickar och "headrarna" som servern skickar tillbaka.

För att sammanfatta: Jag tror inte det är Drupal som krånglar, utan snarare att du har problem med din webbläsare/webbserver.


Thomas BarregrenWebbredaktören

Tack

narnigrin's picture

Tack för svaret. Då jag har försökt från ett antal olika webbläsare, operativsystem och datorer (kombinationer av Opera, IE7, Firefox och Safari under XP och Mac OS Tiger) verkar det som om felet kunde ligga hos mitt webbhotell, så jag får ge mig av till deras supportforum och se om de kan hjälpa mig.

Konfys över språkinstallation

lissu's picture

Hej!

Jag har de senaste veckorna från många håll hört namnet Drupal som ersättning för bl a Joomla... och har förstås blivit nyfiken. Därför har jag nu installerat Drupal på en testweb genom att från kontrollpanelen på mitt webbhotell köra Fantastico som har en Drupal 6-installation. Gick helt utan problem och är "up and running".

Men nu känner jag mig alldeles vilsen hur jag ska gå vidare - jag vill ju ha min sida på svenska... Jag har letat och försökt hitta information men förstår inte om jag ska kunna installera även det via mitt webbhotells kontrollpanel eller om jag själv måste ladda ner någon fil och installera via Drupal. Jag har i alla fall från Drupal.org laddat ner en svensk språkfil men det är svårt för en gröngöling att hitta hur jag ska gå vidare.

Finns det någon vänlig själ som har lust att sparka mig vidare?

Lisbeth
aka
Lissu

Du måste först ladda ned

solipsist's picture

Nackdelen med att använda Fantastico är att man inte lär sig hur Drupals katalogstruktur är uppbyggd och dessutom kan göra det svårare vid uppdateringar i senare. Fördelen är att det går snabbt. Att installera Drupal utan Fantastico underlättar senare då man ändå måste joxa med moduler och ta sig runt Drupals katalogstruktur.

För att få Drupal på svenska måste du ladda ned det svenska språkpaketet och sedan aktivera modulen locale som ingår i Drupal. Gå sedan till Site Configuration -> Localization och klicka på Add language och lägg till svenska. Sedan klickar du på Import och väljer filen du får när du packat upp filen som du kan ladda ned här:
http://drupal.org/project/sv


Jakob Persson
Webbredaktören - www.webbredaktoren.se

Svenska

lissu's picture

Hej och tack för svar!

Försökte vara lite lat... fast det var kanske fel... ;-)

Tack SNÄLLA för klara instruktioner - det har hjälpt mig mycket! Allt gick utan problem - inga felmeddelanden - men webben är fortfarande på engelska! Ja, jag har ändrat språk även på användaren... och satt svenska till default... Vad har jag missat?

/Lisbeth
aka
Lissu

Sedan klickar du på Import

AdrianB's picture

Sedan klickar du på Import och väljer filen du får när du packat upp filen som du kan ladda ned här:
http://drupal.org/project/sv

Det kan vara lite förvirrande förklaring när det gäller Drupal 6 eftersom man inte får en fil när man packar upp det utan 40 stycken i en mappstruktur som motsvarar Drupals. Därför måste man FTP:a upp dessa så att dom korrekt matchar Drupals struktur.

Kommer man från Macvärlden är det extra förvirrande för där man man inte bara "slå ihop" två mappstrukturer, eftersom där ersätts mapparna helt med dom man flyttar.

Förlåt...

lissu's picture

... men nu blir jag ännu mera konfys...

Jag har importerat den enstaka .po-filen - enligt instruktioner.

Vilka ytterligare filer ska jag FTP:a upp? (jag är ganska väl bevandrad i utforskaren och klarar att ftp:a bara jag får veta vilka filer jag ska lägga var... )

Tack för all hjälp

Lisbeth
aka
Lissu

Jag missade att du körde

solipsist's picture

Jag missade att du körde Drupal 6, mina instruktioner gäller Drupal 5. Du ska ladda upp filerna till servern så att de hamnar i respektive katalog och sedan låta Drupal söka efter dem och importera dem. Det finns ett menyalternativ i Localization för att göra det, om jag inte minns fel.


Jakob Persson
Webbredaktören - www.webbredaktoren.se

Tack...

lissu's picture

... för att du försöker... men Menyalternativ i Localization? Hittar inte....

Sorry

Lisbeth
aka
Lissu

Sidan som Jakob refererar

zoo33's picture

Sidan som Jakob refererar till är Administer >> Site configuration >> Languages.

/ Hannes Lilljequist – SthlmConnection

Jo... sorry, men ....

lissu's picture

... där har jag varit... flera gånger... och klickat på länken Import page och där kommit till en sida där jag har importerat .po-sidan...

Men förmodligen är jag blind inte bara på ett öga utan båda - ser inte var jag skulle kunna ftp:a...

Lisbeth
aka
Lissu

ftp:a

zoo33's picture

Att lägga upp filerna via FTP gör du alltså inte via Drupals gränssnitt utan med ett FTP-program. Börja med att leta upp din Drupal-installation på din server, sen ser du till att språkfilerna hamnar på rätt ställe i filstrukturen, till exempel modules/aggregator/translations/modules-aggregator.sv.po.

Otroligt nog verkar det inte finnas någon tydlig dokumentation för hur det här fungerar. Den här sidan beskriver hur det funkar fram till Drupal 5, men från och med Drupal 6 är ju processen annorlunda. Någon med lite kolla och en stund över får gärna arbeta fram en ny version av den texten och skicka in till dokumentations-projektet.

/ Hannes Lilljequist – SthlmConnection

mm

AdrianB's picture

Otroligt nog verkar det inte finnas någon tydlig dokumentation för hur det här fungerar. Den här sidan beskriver hur det funkar fram till Drupal 5, men från och med Drupal 6 är ju processen annorlunda.

Det var min erfarenhet också. Har hittills jobbat kvar i D5 själv, men skulle nyligen lära ut en del om Drupal åt en annan person och då jobbade vi med D6 och jag insåg att detta inte alls fungerade som jag var van vid.

Offtopic:

Som vanligt med Drupal så går det sällan helt smärtfritt, men det var ju bra för min "elev" att få se den bistra verkligheten, vilket innebär en hel del googlande och skumma igenom pending issues för modulerna, när saker och ting inte fungerar.

Upptäckte t.ex. att installeraren numera skriver filen settings.php med PHP vilket betyder att man får apache som ägare av filen på många typer av webbhotell, vilket i sin tur innebär att man inte kan redigera filen manuellt i efterhand (för att t.ex. ändra $base_url).

Sen upptäckte jag att Pathautos normala plats för inställningar inte var där den brukade (det är till och med fel i länkarna i modulen). Jag fick leta runt lite tills vi hittade att det numera är på ett helt annat ställe.

Wysiwyg-redigering var förstås ett önskemål och TinyMCE är alltid lika förvirrande med sin 2-stegsprocess (jag vet att kreynen kämpat hårt för att få till en enklare process men de hårdnackade och ofta wysiwyg-hatande core-utvecklarna stoppade alla försök).

Sen vill man förstås ha bilder och då blir det IMCE som brukar integrera bra med TinyMCE, men det visade sig inte fungera rakt av - förstås - utan man måste kopiera en funktion från ett ärende till IMCE och lägga i en ny template.php-fil i sitt tema. För visst vore det synd om allt bara fungerade direkt? grin

Sådärja, min offtopic rant är över nu :)

Slutsats

lissu's picture

Tack för dina kommentarer!

Så skönt att få veta att jag inte är helt borta... ;-) Jag har jobbat som utbildare på datorer i 20 år, har ett visst tekniskt intresse och tror mig om att kunna installer och läsa instruktioner. Det gick ju bra med själva installationen men det enda som strular är språket - än så länge.

Ovanstående off-topic- kommentarer får mig verkligen att tveka på om Drupal är rätt för mig - SÅ teknisk är jag inte och har inte tidigare erfarenhet av Drupal att falla tillbaka på, varför jag förmodligen får leta vidare efter ett CMS-system jag kan få att fungera med mindre bekymmer. Tyvärr har jag inte obegränsat med tid att lägga ner, utan vill få det att funka så snart som möjligt.

Tack alla för era försök att hjälpa mig!

Lisbeth
aka
Lissu

Fel slutsats ;-)

TBarregren's picture

Hej Lisbeth!

Drupal 6 tycks ju fungera bra för dig så när som på att du inte lyckas installera svensk översättning. Så jag tycker det skulle vara synd om du kastar ut Drupal bara för att vi här på listan hittills har varit oförmögen att hjälpa dig och för att Adrian lättade på trycket ovan. Jag tror situationen hade varit helt annorlunda om du hade valt version Drupal 5 istället för 6.

Låter det konstigt? Låt mig ge lite bakgrund. När du laddar ned Drupal 5 eller 6 så är det egentligen ett högnivå-webbapplikationsramverk som du laddar ned. Det medföljer också några moduler "out of the box" med vars hjälp du kan bygga enklare webbplatser. Men för lite mer krävande webbplatser -- allt från föreningswebbplatser och liknande till de stora drakarnas som t.ex. Sony BMG's webbplatser för Jennifer Lopez, Britney Spears m.fl., Bonnier ägda Popular Science, FedEx m.fl --- så behövs tredjepartsmoduler. Det är bredden och djupet på dessa moduler som gör Drupal unikt.

För några månader sedan kom version 6 av självaste ramverket. I en utopi hade förstås också de mer än tvåtusen tredjepartsmodulerna också kommit ut i version 6 samma dag. Men verkligheten är en annan. Efter att en ny version av ramverket har släppts tar det flera månader innan de flesta utvecklare av tredjepartsmoduler (vi på Webbredaktören inkluderade) är klara med sina uppgraderingar. Under denna tid befinner sig alla Drupal användare i en frustrerande situation: ny spännande version av ramverket, med många spännande nyheter som man vill testa, och få moduler som kanske inte ens är helt stabila. Jag tror det var denna frustration som Adrian gav uttryck för ovan. Denna gång är det lite speciellt i och med att två av de allra viktigaste modulerna -- CCK och Views -- samtidigt genomgår en total omskrivning som drar ut på tiden.

Så vad betyder detta? Jo, att alla som vill bygga en lite mer avancerad webbplats och inte tycker om att leva på "the bleeding edge" skall avvakta i några månader till med Drupal 6 och istället bygga vidare på Drupal 5. De flesta på denna lista gör så, har därför rätt så begränsad erfarenhet av D6 än så länge. Det tror jag också är förklaringen till varför du får så otydliga och till och med missvisande svar.

Så mitt råd blir att pröva Drupal 5 istället för ett helt annat CMS.

Men om du i alla fall vill prova ett annat CMS så välj ett vettigt alternativ (d.v.s. ej Joomla!). Här är någar förslag utan inbördes ordning:

Hoppas mitt svar var till någon hjälp.


Thomas BarregrenWebbredaktören

Thomas!

lissu's picture

Tack för alla kommentarer!

Som jag skrev tidigare ger jag mig inte så lätt, men tiden räcker inte alltid till för allt jag vill göra. Dock håller jag på att nu ladda ner Drupal 5 - sedan gäller det bara att se om jag kan installera det också... ;-)

Jag har alltså ännu inte svikit Drupal ;-) som verktyg för mitt projekt.

Jag förstår att jag nu dansar med de stora elefanterna och ska försöka foga mig i gänget.

Vänligheten i denna tråden har bidragit till att sporra mig att fortsätta. Det är ju inte enkelt att veta att just version 6 skulle medföra problem för mig... men jag lär mig...

OK - ska låta bli Joomla... ;-)

Lär återkomma!

Lisbeth
aka
Lissu

Inte så illa

AdrianB's picture

Det är inte riktig så illa som det låter, jag gillar fortfarande Drupal och dess möjligheter, men jag ville ta upp en del av de problem som finns (men observera att alla problem gick att lösa, det bara krävde lite mer av mig och min tid).

Det är t.ex. bra att lära sig att läsa igen de ärenden ("issues") som finns för en modul, för har man stött på ett problem är det inte otroligt att andra också gjort det och någonstans i en kommentar kanske en lösning finns.

Och som redan nämnt så är Drupal 5 fortfarande ett stabilare val, även om Drupal 6 har hunnit en lång väg. Men börjar man från start idag kan det vara värt att gå på Drupal 6 bara för att slippa uppgraderingen från Drupal 5, som förr eller senare ändå blir aktuell.

Jag skulle fortfarande rekommendera Drupal för större projekt. Däremot kan man gärna titta på WordPress om man har enklare krav, det är inte samma möjligheter, men det fungerar väldigt bra för sin uppgift tycker jag.

Suck...

lissu's picture

Tack för att du försöker!

Jo jag förstår att jag måste använda ett FTP-program och ftp:a till servern. Men VAD? Från början var det .po-filen som nämndes, men sedan förstår jag det som att det är flera filer. Vilka? I den fil jag laddade ner som svenska finns bara en fil - .po-filen.

Lisbeth
aka
Lissu

5 vs. 6

zoo33's picture

I så fall har du nog laddat ner översättningen för Drupal 5 – eller? Från och med Drupal 6 får man en hel mappstruktur när man laddar ner översättningarna. Där ligger som sagt filer som modules/aggregator/translations/modules-aggregator.sv.po som ska in på motsvarande plats i din Drupal-installation.

När det gäller problemen som folk upplever med Drupal 6 så måste man nog vara medveten om att det först nu börjar bli över huvud taget möjligt att bygga skarpa projekt med den nya versionen. Det finns fortfarande en del problem med diverse tilläggsmoduler. Vill du ha nåt stabilt, använd Drupal 5.

/ Hannes Lilljequist – SthlmConnection

-

zoo33's picture

-

/ Hannes Lilljequist – SthlmConnection

Don't blame it on Drupal :)

solipsist's picture

Med risk för att låta negativ vill jag säga att det är lätt att skylla på Drupal. Hemskt många, inklusive mig ibland, gör det när de stöter på problem. Dock måste man vara medveten om att ett CMS är ett avancerat stycke programvara och man inte skall förvänta sig att det fungerar utan problem när man tar med tredjepartskod (moduler som inte ingår i core) i beräkningen. Man måste vara beredd att lära sig, felsöka och ha massvis med tålamod. Man bör också skaffa sig böcker och vara beredd att läsa på engelska då dokumentationen på svenska sällan hinner vara lika uppdaterad eller korrekt som den på engelska (det är som att läsa på universitet där nästan ingen uppdaterad kurslitteratur är på svenska). Många av oss tycker detta är ganska kul - det är ofta anledningen till att vi sysslar med detta. Att lösa problem är en daglig utmaning för många av oss som arbetar som konsulter och jag tror inte vi vill ha det annorlunda!

Innan du lägger ned Drupal helt, vilket du verkar fundera på, var medveten om att flera av modulerna till Drupal 6 är väldigt nya och relativt ofärdiga. Jag föreslår att du använder Drupal 5 nu och sedan uppgraderar till Drupal 6 efter sommaren då mycket av barnsjukdomarna borde vara bort ur de flesta modulerna för D6. Om du fortfarande tycker att Drupal 5 verkar jobbigt har du två val: antingen bita i och få chansen att lära dig en massa om webbservrar och webbprogrammering eller välja en annan väg som innebär mindre utmaningar. Att välja en annan väg är inte ett sämre eller bättre val och kan vara helt motiverat om man saknar intresset eller tiden att ge ett avancerat CMS den tid och den envishet det kräver.

Om man inte har intresset för att meka med Drupal får man alltså sänka ambitionsnivån, jag rekommenderar då hellre WordPress som har väsentligt begränsad funktionalitet (det är ett bloggverktyg som går att använda som ett enkelt CMS) jämfört med Drupal men som samtidigt är betydligt enklare att komma igång med. Ett annat alternativ är ExpressionEngine som kostar en slant men som sägs vara begåvat med ett bättre användargränssnitt än Drupal men som även det har avancerad funktionalitet, jämförbar med Drupals.


Jakob Persson
Webbredaktören - www.webbredaktoren.se

Screencast

Itangalo's picture

I hopp om att jag skulle kunna ladda upp filen direkt på drupal.org startade jag ett nytt inlägg där jag presenterar en screencast för hur man installerar språk i Drupal 6. Den går att beskåda på http://groups.drupal.org/node/12452.

//Johan Falk