drupalnorge.no vs drupal.no - fremtidige løsninger?

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
Ole Martin's picture

Har postet og svart på noen meninger om dette før, så nå er jeg ute etter din mening som bruker av drupal!
La oss si at dette er som en rådgivende tråd?, derfor håper jeg at du kan utdype litt om hva du mener.

Comments

Miljøet i Norge bør samles

olemsa's picture

Miljøet i Norge bør samles rundt en felles norsk drupal nettside.
Hverken drupalnorge.no eller drupal.no slik de fremstår i dag er noen gode "ambassadører" for drupal

Bitredes!

perhenrik's picture

Kan ikke være mer enig. Er glad for at det nå jobbes med nye løsninger på dette. Håper vi greier å presentere Drupal på en litt mer tydlig og selgende måte om litt :D

Min mening

perhenrik's picture

Vel, siden Ole Martin ville ha min mening som Drupalbruker; Jeg syns absolutt drupal.no skal være administrert, eiet og utviklet av et Norsk fellesskap tilknyttet Drupal ass. Det bør være en samlende plass for alle som driver med Drupal på norsk, i Norge eller for Norge.

Jeg er usikker på rollene til de forskjellige sidene. Men det er veldig viktig at siden(e) for Norske drupalbrukere både presenterer Drupal på en skikkelig måte, at den gir rom for de som lever av Drupal og at de som bidrar til felleskapet har sin plass. Hvordan dette fordeles mellom g.d.o/norway og en eller flere norske sider er jeg usikker på effekten av. Men dette er en vei andre har gått før oss og vi kan helt garantert lære mye av andre som f.eks .dk og .se.

Men ser med stor glede frem til å få en norsk side som jeg kan sende folk til når de lurer på hva Drupal er :D

En liten oppklaring :D

Ole Martin's picture

perjoa:
Bare for at vi ikke blander kortene her og skape forvirring, foreningen heter "Drupal Norge" og domenet de ønsker å bruke er "drupalnorge.no". Og dette høres riktig ut utfra foreningens navn. Tenkte mer på funksjoner etc. på de forskjellige sidene og denslags.
Er absolutt ikke uenig når det gjelder (manglende) design/presentasjon - på begge steder.

Når det er kommet noen flere meninger (?) skal jeg ta en liten gjennomgang om mine egne tanker.

Konkretisering

perhenrik's picture

Oppklaringer er bra! Jeg skrev drupal.no og mente drupal.no :)
Jeg syns det absolutt er på sin plass at drupal.no er representasjonen av Drupal i Norge. Dvs foreningen som Drupal Ass velger for å representere seg selv i Norge.
Du ba om min personlige mening og fikk den.

Da er det greit. Var bare

Ole Martin's picture

Da er det greit. Var bare litt usikker på om du skrev feil i farten, og meningen din, og alles andre, er selvfølgelig godtatt.
Men jeg har ikke fått noe slik henvendelse fra styret eller andre, hverken før, under eller etter etableringen av foreningen.
Men domenet "drupalinorge.no" er operativt og uten en forhistorie - og "ledig". Eventuell videre diskusjon ang. dette må være mellom styret og meg. Ingen vits i å ta det her nå, når vi er langt inne i videreføringen av drupalnorge.no. Med all respekt for de som har stått på og jobbet for dette.

Min personlig mening, synes

truls1502's picture

Min personlig mening, synes jeg det skal være drupal.no, akkurat det samme som drupal.dk, drupal.se. Kanskje de som begynner førstegang tror det er drupal.no, men det er egentlig drupalnorge.no. Og en annen ting jeg føler drupalnorge, ordet er litt for lang. Jeg anbefale Drupal Norge tar drupal.no og den som bruker drupal.no pr. idag kan bruke en annen link eller under drupal.no.

Faktaopplysning

Ole Martin's picture

truls1502:
Skal vi følge den Skandinaviske "modellen" er det som under:
I det danske drupalmiljøet bruker de http://drupaldanmark.dk/ og i det svenske miljøet bruker de http://drupalsverige.se/ i Norge bruker vi http://drupalnorge.no/
- http://drupal.dk/, http://drupal.se/ og http://www.drupal.no/er alle "bedriftseideid".

Svært uheldig med feil domene

espenmoe's picture

Jeg synes det ville vært en stor fordel om man som fersk og nysgjerrig kom til den offisielle norske Drupal-siden når man går til Drupal.no. Slik det legges opp til nå vil man fort havne på "feil" side, altså noe annet enn den siden som skal representere det norske Drupal-miljøet.

Det er vel ingen som mener at drupalinorge.no er et like godt domene som Drupal.no?

De skandinaviske modellene er vel heller ikke et resultat av fritt valg på øverste hylle.

Hva mener dere andre?

Jeg er helt enig Espen. Det

kulvik's picture

Jeg er helt enig Espen. Det beste er om man kan finne en god måte å bruke drupal.no på :)

Enig med Espen og Kulvik,

Vandalf's picture

Enig med Espen og Kulvik, drupal.no er det beste domenenavnet, spesielt for nye brukere. Men slik det er, hvorfor ikke peke det ene til det andre? Dersom det da er en mulighet å bruke drupal.no for Drupal Norge?

Er også enig i at begge domenene framstår lite vennlige (selv om mye faktisk kan hentes der, hvis man vil ta seg tiden å lete) for brukerne, men nå jobbes det jo litt med dette, så håper på et nytt og bedre "ansikt" for Drupal i Norge i nær framtid! :)

Jeg liker tanken på en

perandre's picture

Jeg liker tanken på en statisk og stilig drupal.no som fungerer som drupal.com i form og formål (men med noe mer utfyllende informasjon). Her pekes det da selvfølgelig til drupalnorge.no for support og alt annet som defineres i denne stund i en annen tråd :)

Per André Rønsen | Front | Twitter: @perandre

Hvorfor må det være to domener?

espenmoe's picture

Hvorfor denne skrudde ideen om at innholdet skal splittes på to domener?

Kjør alt inn på Drupal.no!

Hehe! Om vi kan enes om ett,

perandre's picture

Hehe! Om vi kan enes om ett, er det konge. Helt med på den!

Per André Rønsen | Front | Twitter: @perandre

Om jeg bare kun enes selv

perhenrik's picture

Jeg har fortsatt ikke skjønt selv hva jeg mener om det bør være et eller 2 domener man forholder seg til. Jeg syns nye brukere, potensielle kunder og andre som søker informasjon om "hyllevaren" Drupal bør finne en fin shiny presentasjon av hva som er gjort på Drupal, hvem som kan gjøre det for deg og slikt. Rett og slett en fin brosjyre!

Men så bør det også være en mer webapp-prega side for community. Et sted for diskusjoner som denne, oppfølging av språk og andre lokale Drupal-prosjekter og for generelt support.

Er litt usikker på om disse behovene lar seg enkelt forene i en side. Kanskje noen som er gode på kommunikasjon og/eller interaksjonsdesign har noe å bidra medi diskusjonen? Uansett bør det absolutt være tett knytning mellom sidene. Tross alt; "Come for the software, stay for the community."

Jeg er helt enig der. Men nå

olemsa's picture

Jeg er helt enig der.
Men nå må jeg innrømme at jeg ikke har fulgt helt med i timen her, er det en mulighet?

Et domenet må jo være det beste, og det beste i mine øyne er jo drupal.no
Men hvor står eier av drupal.no her? Er det en mulighet i det hele og det store?

Det er vel naturlig at noen

kulvik's picture

Det er vel naturlig at noen fra styret i foreningen tar kontakt med Ole Martin i løpet av kort tid slik at vi får diskutert gjennom dette med ham på en ordentlig måte. Da blir det litt klarere hvilket domenenavn vi kan ta sikte på å bruke :)

-Thomas

Jeg får skikkelig

vegardx's picture

Jeg får skikkelig Joomla-vibber av både Drupal.no og Drupalnorge.no, da spesielt Drupal.no. Slik begge sidene er i dag er de hverken gode ambassadører eller portaler for informasjon. I mine øyne kan Drupal Norge score høyt på å ikke dumme ned alt innholdet så alt for mye, slik det er nå finnes det en drøss andre, og bedre, resursser på Internett - Drupal Norge har ingenting nytt å tilby, annet en en cheesy side som bærer et sterkt Joomla-preg.

Mine fem øre: Slutt å fremstill det hele som et supportnettverk. Tilgang på hjelp kommer av seg selv når brukermassen er der. Personlig har jeg ingen interesse av å drive pro bono som support for < sett inn tilfeldig drupal-nettsted >, men hvis jeg tilfeldigvis hadde en interesse for å være inne på siden/forumet/whatever og noen hadde et spørsmål jeg visste svaret på, så hadde jeg selvsagt svart.

Edit: Noe ble tolket som markup language.

--
Vegard

Avklaringer

cord1's picture

Bra at "medlemmene" har våknet og diskusjonen er i gang.

La oss få en oversikt over problemstillingene:

1 Navn på nettsidene

Bruk av Drupal i navnet/webadressen:
http://no.wikipedia.org/wiki/Trademark
http://drupal.com/trademark

Her kan noen si at adresser med Drupal i navnet ikke bør brukes kommersielt, men tilhører offisielle norske foreningen. (Se lenkene ovenfor).
Her finnes det en rekke rettsavgjørelser som klart setter presedens.
Det er ikke en gang sikkert at en behøver å betale for dette.

Her skal en dog ikke ta fra det svært gode initiativ og innsats dagens eiere har lagt ned både på nettsidene og ved å forsøke å øke interessen og innkalle til arrangementer. Så vidt jeg vet er det John som tok initiativ og arrangerte Drupalcamp i Oslo. Har foreningen husket å takke ham????

2 Skal en ha en, 2 eller 3 sider

Hvem er markedet?
a) Potensielle kunder - pen brosjyre med oversikt over utviklere
b) Foreningen Drupal Norge - foreningsinnhold
c) community - support (de fleste benytter muligens de drupal.org, men en norsk side kan nå de som er mindre flink i engelsk. Men her er oversettelse muligens en viktig post)

Her bør en kanskje sette opp T-kontoer med fordeler og ulemper på hver side av kontoen.
Deretter legge fram dette på sidene og lage en POLL som får fram medlemmenes ønske.

3 Hva skal nettsidene inneholde.

Se pdf.filen i http://groups.drupal.org/node/118659

Men igjen kan litt systematikk være på sin plass.

Jeg lovet å komme tilbake med

Ole Martin's picture

Jeg lovet å komme tilbake med en oppsummering, og den kommer nå. Først vil jeg påpeke at overskriften ikke var 100% korrekt i fra min side. "vs" skulle ha vært byttet ut med "og"., men jeg så det ikke før den første kommentaren kom og da synes jeg det var for sent. 

Meningen var fra min side å finne et fornuftig bruk av domenet "drupal.no", når foreningens side var opp og gikk. Dette er fortsatt min intensjon.

Grunnen for at dette innlegget har tatt litt ekstra tid, er den dårlig  skjulte "trusselen" om at " overføres det ikke frivillig, så tar vi det"- innelgget til "Cord1" (som burde nå bruke sitt rette navn) som gjorde at jeg måtte undersøke disse påstanden juridisk. Dessverre må dette ta litt av plassen i oppsummeringen min også.  Svaret kom nå, og det er ingen forandring fra i fjor, eller forfjor. Synes folk skulle gjøre hjemmeleksen sin før de kommer med slike påstander. ;-)  

Og skulle det komme slike forandringer er det fortsatt mange ting man skal ta hensyn til, så det er vel ikke så vanskelig å tilpasse seg, eller ungå nye  "hva det enn måtte være" lover. Vil du vite mer om dette kan du selv bruke energi på det.
Tips: Vi er i Norge, tilknyttet EØS med samarbeid / tilpasning til EU.

Vider påpeker"cord1" at navnet ikke skal brukes i kommersielle øyemed. Neivel? Dette er vel både kommersielt og en privateid nettbutikk?  I motsatt fall bør det fremlegges regnskap på alle utgifter og inntekter. Selv da er det tvilsomt at det mildner omstendighetene etter lenken som lå i innlegget. Jeg kan ikke se at det er noen kommersiell tilbud på drupal.no

Her finnes det en rekke rettsavgjørelser som klart setter presedens.

Har du noen lenker som gjelder domenenavnet "Drupal", eller andre lignende domenenavn ? I så tilfelle bør du lenke dem opp.  Ellers så trekker du inn "Takketaler" etc. som egentlig ikke hører hjemme her. Hvorfor starter du ikke en egen tråd? Skulle gjerne svart deg her, da jeg har synspunkter på det meste, men som sagt, feil tråd.

Diskusjonen om hvilke domenenavn som foreningen burde benytte, går jeg av andre årsaker ikke innpå her, da jeg mener at forenigen har satt opp sin plan, utfra stiftelsesmøte. men jeg er i samtale med dem og ønsker selvsagt et tett samarbeid videre.

Ellers så ser jeg at noen får "vibber" og ellers ikke primært ønsker å delta med å hjelpe andre i miljøet, "såsant jeg ikke tilfeldig kommer innom og ser at det er noe jeg kan svare på". Vel, han er i hvertfall ærlig, og slik tror jeg det faktisk er hos mange i "miljøet" Resten får være ukommentert.

Apropos det, hvorfor tar det fra 5 dager og oppover før noen fra drupalmiljøet svarer på en supporthenvendelse på den Offisiel Drupalsiden i Norge? Er det pga.:

-  dårlig design?
- "bryr meg ikke"?
- gidder ikke ta turen innom og sjekke?

Nå når foreningen overtar driften av "drupalnorge.no", hva forandrer seg da? Får noen bedre tid, større vilje,  det blir letter pga. finere design, eller blir det som nå?  Har også sjekket om alle dere som brukte tid på denne tråden også har støttet det norske drupalmiljøet inne på drupalnorge.no, eller i foreningsinnleggene her på gruppa. Noen få navn glimter opp sånn innimellom. Skal bli spennede å se fremtidens foreningsside, og hvem som deltar aktivt der. 

Da de fleste innleggene kom på kvelden,satt jeg og hadde "workshop"med en del mennesker der vi gikk gjennom modulen "OG". Har hatt jevnlige slike tiltak over lengre tid nå, der både "Views", Panels" og noen andre småmoduler har vært gjennomgått. Vi har totalt lært opp og presenter dybden til  Drupal til mellom 70 og 100 personer, og enda flere har blitt informert om denne løsningen.  Dette er bare begynnelsen, flere grupper står på startstreken og venter.

Mange av disse personene jobber med ITK daglig, som Prosjektledere, IT Sjef, Programmere, tidligere webdesignere etc, og det er folk med helt vanlige yrker, samt husmødre. Alle er de veldig begeistret og interessert i å lære mer, både som brukere og teknisk. Alt dette "arbeidet" utføres som dugnad.
Hva har du gjort for Drupal?

Oppsummering:

Hvorfor dette innlegget?

Som sagt, alle svarene tar jeg med meg videre, og bruker de til det som jeg poengterte, rådgivende for videre drift av drupal.no, som en tilleggside til foreningen. Men jeg skal aldri si aldri. 

Selv har jeg sagt, både pr. tlf og e-post til flere, at blir det et aktivt "drupalmiljø" skal jeg selvfølgelig delta der. Derfor ville jeg ha noen idèer fra andre om hva drupal.no kunne brukes til .

Det har ikke vært min hensikt at planene til foreningen skulle forandres, ei heller mine, i den grad som kommer frem i diskusjonen her. Det betyr at det på det nåværende tidspunkt ikke blir noen form for eierskifte på "drupal.no".  Men det betyr ikke at jeg ikke vil diskutere den forandringen som jeg allerede har sagt kommer der, med styret for foreningen, bedrifter eller privatpersoner.

Svar

cord1's picture

Saken er 2-delt.

1 Hvem har retten til navnet Drupal
Det er opprettet en forening i Norge som representerer Drupal.
I henhold til loven samt betingelser for bruk av navnet Drupal fra eieren, er det vel slik at bruken av navnet bør tilhøre foreningen.
Henvisningene til lover og betingelser sto i mitt siste innlegg. Fakta taler for seg.

Det er tydelig at en er engasjert i å utbre kunnskapen om Drupal og har gjort denne jobben alene fram til nå, noe jeg også poengterte som positivt.
Likevel jeg tror disse har fantasi nok til å finne andre navn (uten navnet Drupal) på nettstedet sitt som inneholder samme innhold som nå.

Ønsker en at Drupal skal få økt utbredelse bør en bilegge uenigheten, overlate sine domenenavn til foreningen slik at en kan konsentrere seg om positive ting.

2 Påvirkning av bruk/aktivitet av domene
At de som nå har nettsteder med navnet i, skal diktere hvordan framtidig bruk skal være er vel ikke riktig. Det bør foreningen få bestemme.
Ønsker en å påvirke bruken gjør en det etter demokratiske metoder som medlemskap i foreningen og evt. styremedlemskap.

"I rest my case."

Nå er det sent på kvelden,

vegardx's picture

Nå er det sent på kvelden, men jeg finner ingen informasjon som skulle tilsi at Drupal var et registrert varemerke i Norge, det er med andre ord ingen regler som blir brutt hos Norid, som forsåvidt ikke hadde hatt noe å si; domenet ble registrert lenge før varemerket ble registrert. Slik jeg tolker regelverket går det heller ikke under som kapring av domene, det brukes faktisk til noe som er relevant for domenenavnet.

Jeg syntes du burde jekke deg litt ned på "kravene" dine. Spar oss gjerne for hersketeknikker i fremtiden.

(tl; dr: Hvem bryr seg om domenenavnet? Det er innholdet som teller, ikke navnet på siden. Jeg trodde ærlig talt folk innen "bransjen" hadde fått med seg såpass mye...)

--
Vegard

Om domenenavn og rettigheter og sånn

zirvap's picture

For det første: I hht. http://drupal.com/trademark er det springende punktet i forhold til å få lov til å bruke varemerket "Drupal" i domenenavn og annet om man har som formål å "foster the Drupal software". Ingen forskjell på enkeltpersoner og organisasjoner der, og heller ikke noe forbud mot inntektsgivende virksomhet, forutsatt at inntektene går til å "foster the Drupal software".

For det andre: Ihht. reglene for .no-domener (http://www.norid.no/regelverk/vedlegg-h.html) må man hvis man klager dokumentere "at abonnentens registrering eller bruk av domenenavnet er foretatt i ond tro." Siden både drupal.no og drupalnorge.no ble registrert lenge før Dries offentliggjorde http://drupal.com/trademark har jeg vondt for å se at man kan påstå at disse domenene ble registrert i "ond tro".

For det tredje er det å bruke tid og krefter på å slåss om domenenavn det minst fruktbare jeg kan tenke meg å bruke tid og krefter på for foreningen Drupal Norge. Det kommer ikke til å skje mens jeg er leder.

Folk fra styret og Ole Martin skal ha et møte i nær framtid, og snakke om nettsteder og domenenavn og sånn. Da får vi se hva som virker fornuftig og hva vi kan bli enige om.

Og ellers er innspill om innhold på det nye nettstedet/de nye nettstedene stadig veldig velkomne på http://groups.drupal.org/node/121124

--
Hilde Austlid, Drupalchick