Ny svensk bok om Drupal (lanseras på DrupalCamp)

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
Itangalo's picture

Jag avslutade precis vad jag tror är sista riktiga manusbearbetningen av nästa svenska Drupalbok, och skickade till Studentlitteratur. Det känns bra, riktigt bra.

Jämfört med förra boken har en hel del saker förändrats:

  • Det är Drupal 7. Och Drupal 7 är troligtvis det kraftfullaste CMS:et på planeten.
  • Istället för två webbplatser som byggs från början till slut, presenteras funktioner för sig – men tillsammans med exempel.
  • Det finns övningsuppgifter, oh yes. Övningsuppgifterna är dessutom skrivna som user stories, för att ge lite hjälp att komma in i agila utvecklingsmetoder.
  • Det finns tre avdelningar i boken; grundfärdigheter i Drupal core, nödvändiga färdigheter för att bygga informationsarkitektur, och övriga moduler som du måste känna till.
  • Views har två hela kapitel (och de är välfyllda). Och har jag nämnt att det är nytt gränssnitt till Views? Jag tror att detta blir första boken som dokumenterar det nya gränssnittet. (Men det krävde att jag skrev om båda kapitlen förra veckan!)
  • Modulerna Flag, Rules och Page manager/Panels har var sina kapitel – och är sedan tidigare utvalda som essentiella moduler.
  • Det finns ett kapitel om att exportera konfiguration med Features, Strongarm och andra metoder.
  • I allmänhet har innehållet mer tyngd och mer nytta för professionella Drupalutvecklare – det är mycket mer än bara introduktion.
  • Boken är mer. Det kan hända att den blir dubbelt så tjock som förra boken.

Boken handlar bara om konfiguration av Drupal. Ingen modulutveckling. Ingen temning. Det är ett mycket medvetet val.
Varför? För att alla Drupalutvecklare ska kunna konfigurera Drupal.
Om du vill koda för Drupal är det vansinne att inte veta innan och utan hur Views fungerar. Eller att inte veta hur Page manager används. (Really.)
En kodare utan solida färdigheter i att konfigurera Drupal kommer att göra moduler som är ouppmärksammade, oanvända och onödiga. En Drupalutvecklare som har solida färdigheter i att konfigurera Drupal kan klara sig med en tiondel så mycket kod, och få bättre resultat. Inte bara för att hon slipper skriva egna moduler i en del lägen, utan för att hon kan utnyttja det ramverk som andra moduler erbjuder.

Att lära sig hantera Drupal tar tid. Jag vet att under de knappa fyra år jag har sysslat med Drupal har jag bara fått ganska bra koll på hur man konfigurerar Drupal – och endast skrapat på ytan när det gäller saker som temning och modulutveckling. Men jag är övertygad om att den som vill lära sig Drupal ska börja med att lära sig konfigurera Drupal, plus de största och viktigaste modulerna.

Det känns riktigt skönt att ha skrivit den här boken, och det var riktigt skönt att bli pushad ett steg till av Studentlitteratur för att skriva om de två kapitlen om Views. Det är en bra bok nu, och jag skulle nog våga säga att det är en riktigt bra bok. Den kommer att heta Drupal 7: Börja här.

Boken kommer att lanseras på DrupalCamp Stockholm, 6–7 maj, där den också kommer att finnas till förlagspris, avrundat uppåt. (Du har inte missat rabattkoden för communityfolk, väl?) Efter lanseringen kommer boken förstås att finnas i alla välsorterade bokhandlar. :-)

Ikväll är en bra kväll. Jag har skrivit en bok.
//Johan Falk, NodeOne
**
Vill du lära dig mer om Drupal? Kolla in samlingen av tips och guider!
Har du en fråga om Drupal? Missa inte FAQ-sidan på forumet!

Comments

Trevligt! Den står redan på

bruse's picture

Trevligt! Den står redan på önskelistan.
Din förra har jag haft stor nytta av.

Äntligen kommer den rafflande

farrington's picture

Äntligen kommer den rafflande uppföljaren av min favoritförfattare... kanske få man nu svaret på vem som hade ihjäl Joomla med en innehållstyp i biblioteket. :-)

/marcus

Kanon, kommer att köpa den

Christian Bj's picture

Kanon, kommer att köpa den boken också... Hade gärna åkt på DrupalCamp Stockholm, men när jag läste om det nu så såg jag att jag varit medlem för kort tid på forumet för att få forumpris... :-(