Hur man installerar/uppgraderar språk i Drupal 6

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
You are viewing a wiki page. You are welcome to join the group and then edit it. Be bold!

Vi har ju redan tidigare diskuterat hur man installerar språk men diskussion slutade upp off topic. Av denna anledning skriver jag ner några punkter på hur man kan installera/uppgradera en översättning av Drupal (från standardspråket engelska). Dessutom så behövs det en sammanfattning, då det verkar vara mycket förvirring hur det funkar - så här kommer en liten sammanfattning därtill.

För att kunna översätta Drupals användargränssnitt till ett annat språk måste man först aktivera modulen Locale.

Översättning i Drupal distribueras i filer som slutar på po. I princip är varje sådan fil en helt vanlig textfil som innehåller översättningar i radpar; På den första raden så står originaltexten och på den andra så står översättningen. När man översätter Drupals användargränssnitt till ett annat språk så går man i all enkelhet igenom och ser till så att rad #2 alltid är en korrekt översättning av dess motsvarande originaltext.

I Drupal 5 (och kanske 4?) så distribuerades översättningar av Drupal i en enda stor *.po-fil. Men i Drupal 6 ändrades detta för att kunna ha mer kontroll på alla småöversättningar - t.ex. så laddas inte längre alla översättningar in utan bara de som behövs, något som var omöjligt att göra med en stor fil.

För att göra översättning av strängar snabbt behöver Drupal läsa igenom po-filerna och konvertera till en databas. Detta är en av anledningarna till att det inte är så lätt att installera en översättning som man skulle vilja.

Det finns tre sätt att importera en översättning i Drupal:

1. Samtidigt som man installerar Drupal. Med största sannolikhet det enklaste sättet. Under installationen så frågar Drupal om man vill installera med ett annat språk än engelska. Genom att 1) ladda ner en språkfil från Drupals hemsida och 2) packa upp den i samma katalog Drupal, så kan man sedan 3) välja att installera på svenska istället. Svensk översättning installeras och sätts då som standard i hela Drupals användargränssnitt.

2. Importera en översättning om man har skrivrättigheter till Drupalmappen. Det näst enklaste sättet. Om man har råkat installera Drupal på engelska, eller vill installera flera översättningar/språk. Så här gör man:

  1. Ladda ner bunten av po-filer från Drupals sajt.
  2. Packa upp denna fil i Drupals root-katalog (dvs. där README, index.php och CHANGELOG brukar finnas).
  3. Gå till http://minhemsida.se/admin/settings/language/add och välj språket du vill installera. Drupal söker automagiskt igenom alla sina filer efter *.po-filer som du just packat upp och lägger in dessa i sin databas.

Itangalos har gjort en screencast (Drupal 6) som använder sig av denna metod.

3. Lappa ihop alla små översättningsfiler och importera dessa via webbläsaren (UNIX/Linux/Mac). Genom att köra kommandot (för importering av svensk översättning) curl -s http://ftp.drupal.org/files/projects/sv-6.x-1.0.tar.gz | tar xzOf - --wildcards modules/* profiles/* themes/* > sv.po (taget härifrån) i UNIX/Linux/Max-terminalen så laddas översättningsbunten (zip-fil med en massa po-filer) ner, zip:as upp, och konkateneras till en stor po-fil. Denna fil kan sedan importeras via http://minhemsida.se/admin/build/translate/import.

Det finns säkerligen något fint sätt att konkatenera po-filerna i Windows, eventuellt skulle det här kunna fungera.

Fördelen med alternativ 3 är att den är det enda sättet som jag rekommenderar att uppgradera en gammal översättning till en ny på. Metod 2 skulle kunna fungera, genom att man packar upp sina filer, tar bort ex. svenska och därefter lägger till det igen. Men att ta bort ett språk kan innebära en risk att översatt innehåll försvinner(?).

Lycka till!