Långsiktig Drupal utveckling?

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
tomper00's picture

Jag har under under många år arbetat med utveckling i många former och främst mot stora kunder i medlestora/stora projekt.
De senaste åren har Drupal tagit mer och mer av min tid i anspråk, dels för att jag nu uteslutande jobbar med webb/portaler men också för att jag slogs av dess power för några år sedan.
Det är kul att Drupal nu har tagit sig in hos större kunder som Bonnier, Metronom MTG mfl och vi får hoppas att Drupal kan bli den långsiktiga spelare som den har potential att vara.
Jag tror att om Drupal skall överleva/övervintra smekmånaderna hos dessa större kunder och sedan ta sig in på tex myndigheter mm, så är det enormt viktigt att få till kvalitet i dessa leveranser. Skillnaden mellan att bygga en liten sajt och en stor site är enorm!
Ett problem som jag ser är att många tror att Drupal innebär billigare lösningar och ja så kan det vara, men endast om man utgår från standardlösningar.
Så fort det kommer till att bygga egna moduler är inte Drupal varken billigare eller bättre än andra. Då handlar det om vad utvecklarna levererar för kvalitet.
Kostnader för test, rättningar och uppgraderingar är i stort sett samma för alla plattformar.
Visst det finns ett bra API i botten, men i slutändan handlar det om:
Hur bra är arkitekturen.
Hur bra tester har gjorts?
Hur bra kodstruktur/coding guidelines finns?
Hur bra är dokumentationen?

Arkitektur:
Enkelt = bra! Det finns allt för många lösningar som är coola och super dynamiska mm, men de kostar inte bara i form av tid utan även i underhåll.
En uppgraering till nästa Drupal version kan vara en mardröm!

CM rutiner? Vad är planen för uppgraderingar, återställnign? Hur skalar vi upp produktionsmiljöer etc. Här har Drupal och många andra cms system en bit kvar.

Tester
Basnivå 1:
Validerar html, css?
Nivå 2:
Testplaner, Usertest, prestandatester etc.
Nivå 3:
Cloud testing (Externa testnätverk) etc.

Visst Drupal innebär inga licenskostnader, men allt annat kostar och speciellt om man bygger egna moduler och teman.
100 timmer utveckling = 100 timmar test, buggrättningar etc om kvalitet skall levereras.

Hur tar man fram en Drupal sajt tlll ett bra pris då?

*Håll er till lösningar baserat på theming/CCK/views och andra "stora" moduler. (Går att göra mycket mer än man tror.) Det kommer att gå lättare(bli billigare) att uppgradera till Drupal 7,8 etc. Buggrättningar, säkerhetspatchar är gratis. Visst kanske inte till 100%, men Communityn kommer att hjälpa dig. Vem tar tex ansvar för uppdatering av en konsults modul utvecklad 2008 år 2010 om den inte är extremt väldokumenterad och strukturerad?

*Basera era teman på tex Zen eller aquia marina eller någon av de andra stora. De är testade för de flesta browsers, uppgraderingar för nya browsers kommer från Communityn etc. Att ni den kvaliteten i en egenutvecklad template som finns i dessa tar många 1000 timmar.

*Slutligen, men kanske viktigast av allt! Hjälp kunden att förstå dessa samband. Titta på kravbilden och ge förslag på små/stora förändringar som innebär långsiktiga lösningar. Det gör dig till en bra konsult, inte avancerade specialbyggda moduler. Även om det är kul! :)

Sen finns ju inga regler utan undantag, men då skall man vara medveten om vad det innebär och det hoppas jag att jag har belyst här.

Tomas Persson
Cybercom

Comments

The Drupal Way, or the Road to Drupal Hell

TBarregren's picture

Mycket läsvärd och tänkvärd text.

Vi som möter många stora (och små) Drupal-kunder måste dagligen hantera de frågor du tar upp. Jag ser att Drupal-kunder, liksom enskilda Drupal-användare, genomgår tre faser.

I den första fasen ser de på Drupal som ett färdigt CMS till vilket det finns ett enormt smörgåsbord av moduler som det bara är att plugga in. Ganska snart kommer dock insikten att modulerna som erbjuder färdiga lösningar, t.ex. blogg och forum modulerna, är just färdiga och tillåter därmed inte vilka anpassningar som helst. Detta första hinder på vägen till Drupal-nirvana tycks de flesta komma över (i vart fall de vi möter).

I den andra fasen ser de Drupal som ett lågnivå-webbapplikationsramverk, jämförbart med Wicket, CakePHP och Ruby on Rails, på vilket man kan utveckla sin egen skräddarsydda modul. Efter den första tidens tjusning över möjligheterna att "hooka" in över allt och göra något helt eget, så framstår Drupal i eftertankens kranka blekhet som inte alls den tids- och kostnadsbesparing som var tänkt. Detta andra hinder får en del att ge upp Drupal, och välja en mer "färdig" CMS.

I den tredje och sista fasen ser de Drual som ett högnivå-webbapplikationsramverk, på vilken man bygger sin skräddarsydda CMS med hjälp av byggblock, som t.ex. Taxonomy, CCK, Views, Panels och Zen, och i möjligaste mån undviker egenutvecklad kod. Kunderna (eller den enskilde) har mognat och insett att de skall gå, vad jag kallar, "the Drupal Way" istället för sin egen.

Jag tycker din text tar upp och belyser detta på ett utmärkt sätt. Bra skrivet Tomas!


Thomas BarregrenNodeOne

P.S. Titelns "Road to Drupal Hell" syftar på Nick Lewis text på samma tema. D.S.

Mycket insiktsfulla inlägg

zoo33's picture

Mycket insiktsfulla inlägg från er båda två, tack för det!

Jag tror också att utmaningen för Drupal-leverantörer – egentligen alla open source-leverantörer – med att erbjuda sina tjänster till större företag är mer organisatorisk än teknisk. De etablerade proprietära systemen har ofta i någon mån färdiga rutiner och infrastruktur för saker som kvalitetssäkring, testning, support, utbildning mm. När det gäller Drupal är det såklart inget som säger att man inte kan ha samma sak, men det finns ingen färdig "standard" på samma sätt.

Det är förmodligen den punkten som en presumtiv "storkund" stannar på, så det blir extra viktigt för oss att visa upp den typen av kvaliteter. Här kan ju Acquia vara en hjälp, men jag har inte riktigt sett några exempel på det i Sverigen än.

/ Hannes Lilljequist – SthlmConnection