drupalsverige.se

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
fabsor's picture

Hejsan allihop!

För ett alldeles för långt tag sen diskuterades det mycket om att göra något av domänen drupalsverige.se, det vill säga starta upp en egen site för drupalentusiaster i Sverige. Sidan skulle tjäna två huvudsyften:

  • Att skapa en väl strukturerad svensk drupalresurs, komplett med guider och diskussionsforum för såväl nybörjare som mer erfarna drupalanvändare
  • Att på ett strukturerat sätt kunna marknadsföra drupal på den svenska marknaden som ett bra alternativ till andra öppna och stängda CMS-lösningar genom att dels belysa vad som gör drupal-projektet unikt samt ge möjligheter för olika drupal-aktörer i sverige att marknadsföra sig.

Utöver detta kan man även tänka sig att integrera till exempel översättnings-servern (l10n.drupalsverige.se) och även tillhandahålla andra verktyg för sammarbete kring svenska drupalprojekt (nej jag har inte funderat mer om vad dessa verktyg kan vara, men det kanske någon annan kan fylla i =)

Den här posten är mest för att se om det finns något intresse för att utveckla vidare på drupalsverige och ta den svenska communityn till nästa nivå, så att säga. Någon som har några bra idéer på vad siten ska innehålla och hur genomförandet skulle kunna gå till?

Comments

Jo, det är dags

Itangalo's picture

Det är utan tvekan dags att få fart på den gamla drupalsverige.se-sajten.

Jag tror att den viktigaste frågan att diskutera är om drupalsverige.se ska ta över forumfunktionerna från groups eller inte. Ska sajten ersätta nuvarande forumet, eller komplettera det?

//Johan Falk, NodeOne
**
Vill du lära dig mer om Drupal? Kolla in samlingen av tips och guider!
Har du en fråga om Drupal? Missa inte FAQ-sidan på forumet!
Kolla in min senaste guide: Sju steg mot svart bälte i att tema Drupal

Jag har funderat en del på

fabsor's picture

Jag har funderat en del på det där, och jag tror nog att det är bäst att ha kvar forumet här, och flytta allt annat till drupal Sverige. Sålänge vi håller det nere till renodlade diskussioner så duger gruppen mer än väl, och det finns definitivt ett värde i att diskussionerna pågår här, då detta är den officiella samlingsplatsen för hela communitien.

Vad som blir utmaningen i så fall är att på ett bra sätt slussa vidare besökare från drupal sverige till den här gruppen, och man bör fundera över hur man ska hantera de båda användarbaserna.

Jag skulle kunna tänka mig att man kan ta in nya frågor från gruppen med feedapi och länka vidare hit, och det skulle nog kunna fungera åtminstone tillräckligt bra. Man skulle till exempel kunna ha vyer såsom "Senaste frågorna i drupal sverige-gruppen".

Ska bli intressant att höra vad ni andra har att säga om detta!

//Fabian Sörqvist

Bra initiativ, Fabian! Jag

tobiassjosten's picture

Bra initiativ, Fabian!

Jag diskuterade det här med Johan i Paris under DrupalCon. Det jag tycker vore den stora fördelen med en egen webbplats är att kunna presentera allt bra material och alla sköna, svenska drupalister på ett snyggare och mer överskådligt sätt. Det är inte lätt att hitta specifika artiklar här, vi saknar stöd för att se alla grymma screencast direkt på sajten och listan över leverantörer kan gott ses över några vändor.

Jag tycker också att g.d.o kan sköta forumet och att drupalsverige.se då kan skrapa och visa trådar, precis som Fabian föreslår.

Angående användarbas borde vi väl kunna begränsa drupalsverige.se till OpenID-konton från g.o? Det vore trevligt att kunna använda ett och samma "Drupalkonto". Att göra det till ett krav, att ha g.o-konto, för drupalister på drupalsverige.se känns inte heller som något problem.

Jag tror tveklöst på en sajt med kartintegration. Django People är en personlig favorit när det gäller communitysajter. Något sådant skulle göra det enklare att hitta lokala drupalister, leverantörer och event.

Guidesektionen, lite tankar

fabsor's picture

Jag har också börjat spåna lite på hur vi ska få en bra guide-sektion. Än sålänge har jag tänkt såhär:

En innehållstyp med namnet Guide som innehåller:

  • Kort beskrivning av guiden (En vanlig textarea). Denna kan användas i teasers osv.
  • En kategori, här kan man välja mellan ett antal olika förbestämda kategorier, så att man enkelt ska kunna hitta på sidan (content taxonomy options från ett vokabulär, Guidekategorier).
  • Fritaggning (content taxonomy freetagging, ett annat vokabulär).
  • Body-fält som innehåller själva guiden.
  • Ett obegränsat antal länkar (Link). Dessa hade jag tänkt att man skulle kunna använda för källhänvisningar och övriga referenser, samt för att kunna specifiera bra länkar till mer läsning.

En guide kan ska också kunna betygsättas att med hjälp av votingapi och fivestar.

Jag tycker det skulle kunna vara ganska logiskt att ha en annan innehållstyp, Screencast, som möjliggör skapande av screencasts. Dessa screencastnoder kan därefter länkas samman med guider med hjälp ett nodreferens-fält.

Man kan därefter bygga en ganska bra struktur (Tycker jag i varje fall) Med views och panels:

  • En view som listar alla guider med bra filtreringsmöjligheter (På till exempel titel och taggar). Denna view har ett taxonomi-argument från guidekategori-vokabuläret, för att bara visa guider i just den kategorin. Denna view har en page-display, med en adress som t.ex. "guider/%"
  • En view som listar kategorier från guidekategori-vokabuläret (nämnt ovan). Varje kategorititel outputas som en länk till ovan nämnda view. Denna view har en content pane-display
  • En view som listar de populäraste guiderna. Denna view har en content pane-display
  • En view som listar de senaste guiderna. Denna view har en content pane-display

Med hjälp av Panels kan man därefter sätta ihop de tre ovan nämnda vyerna till en relativt översiktlig förstasida för guider. Man kan därefter klicka sig vidare för att hitta guider i den kategori man är intresserad av.

Hur tycker ni att guidesektionen ska se ut?

//Fabian Sörqvist

Kanon idé att skapa en

HansRoberto's picture

Kanon idé att skapa en separat sida! Också jättebra om själva diskussionerna kan hålla sig till g.d.o/sweden, eftersom det är i dessa grupper man söker efter mycket support. Det vore synd att splittra supporten.

En tanke kring panels: varför inte göra lite "spaceade" grejer på sidan (supermoddad front, nodespecifika themeoveride, cck&views-styling, osv) och sedan dokumentera hur det gjorts? Även exempel på moduler för att visa vad de kan användas till - inställningar m.m. Att alltså inte använda panels, mer än som showcase. Men som sagt - bara en tanke ;-)

Jag har tillgång till domänen drupalsweden.se och ställer den till gruppens förfogande. Den pekar idag direkt till g.d.o/sweden och ska nog peka direkt till drupalsverige.se istället.

/Hans

Väldigt trevligt att du

fabsor's picture

Väldigt trevligt att du använder domänen på rätt sätt,till skillnad från vissa andra !

Man skulle istället för att bara dokumentera själva drupalsverige.se även kunna tänka sig en sektion för case studies på drupalsverige.se, där man kan lägga ut case studies för siter som redan använder drupal i sverige, stora som små. Dessa skulle förstås kunna vara på olika detaljnivå. Det är bra att visa vilka som redan använder sig av drupal, då det är ett säljande argument. Idag finns denna information lite utspridd, bland annat i den här gruppen, men inget finns i någon vidare detalj.

Att dokumentera hur drupalsverige.se är uppbyggt är för övrigt nästan ett regelrätt krav, i varje fall om det till stor del ska vara ett communitydrivet projekt.

Jag håller på och bollar fram och tillbaka med lite idéer på min lokala dator för närvarande, men jag funderar på att släppa det hela lös på min utvecklingsserver snart, så att vi kan få ut något att ta på så att säga. Är det någon mer än jag som är intresserad att bolla idéér fram och tillbaka så kan ni maila mig på fabian.sorqvist[at]gmail.com, så kan ni få vidare kontaktuppgifter!

//Fabian Sörqvist

Bra!

zoo33's picture

Håller med om alltihop generellt. Jag har funderat på det här och tycker också att det finns en klar poäng att hålla en stark koppling till communityt. Den nya siten kan då fokusera på att presentera saker och ting på ett snyggt och lättillgängligt sätt.

Det finns en hel del jobb gjort redan: skisser, till och med ett (nästan färdigt?) tema. Fråga solipsist. Jag undrar om han inte till och med har en påbörjad installation. Så bra att synka med honom så man inte jobbar åt olika håll.

Sen tror jag att det är bra att skala bort en del av dom bra idéerna till att börja med och få upp en relativt enkel site först. Kanske tänka efter en gång till om Panels är en bra idé osv. Keep it simple och jobba med standardlösningar. Det får inte bli för komplext att drifta siten sen. Efterhand kan man ju bygga på mer komplexitet om det verkar rimligt.

/ Hannes Lilljequist – SthlmConnection

Jag håller absolut med dig om

fabsor's picture

Jag håller absolut med dig om att komplexiteten inte får bli alldeles för stor. Det viktigaste är att vi kan komma igång snabbt.

Jag ska ta kontakt med Jakob (och resten av nodeone) och se hur vi lättast fortstätter med detta! Förhoppningsvis kan vi få fram en utvecklingsmiljö inom kort.

//Fabian Sörqvist

Förtydligande

zoo33's picture

Med "hålla en stark koppling till communityt" så menar jag att jobba så mycket som möjligt mot drupal.org och groups.drupal.org.

/ Hannes Lilljequist – SthlmConnection

Som drupalnewbie

hixx's picture

Tycker jag det låter som kanonidéer alltihop och lovar att aktivt bidra med det jag kan.

Det stämmer som Hannes säger,

dixon_'s picture

Det stämmer som Hannes säger, en installation är redan påbörjad om jag minns det hela rätt. Den gjordes nog i våras i samband med DrupalCamp då. Hur mycket som är gjort vet jag däremot inte. Tror det mest är ett tema samt nån/några innehållstyper. Inte så värst mycket med andra ord.

Bra initiativ Fabian, att ta tag i detta!

Tidigare installation kanske borta

Itangalo's picture

Måste tyvärr berätta att det tidigare jobbet på drupalsverige.se kan vara försvunnet. Vad jag förstår fanns den webbplatsen bara på en enda laptop här på NodeOne, och den verkar vara ominstallerad. :-(

Vill man se det positivt ger det ju möjlighet att börja om med ett blankt papper. Men det känns riktigt dåligt att jobbet med att hitta bra guide-sidor har omintetgjorts, precis som designen.

Jag återkommer om jag får reda på något mer.

//Johan Falk, NodeOne
**
Vill du lära dig mer om Drupal? Kolla in samlingen av tips och guider!
Har du en fråga om Drupal? Missa inte FAQ-sidan på forumet!
Kolla in min senaste guide: Hundra småsteg för att självlära sig Drupal 6

Ajdå

fabsor's picture

Det var ju illa att allt verkar vara borta, finns inte ens något av det grafiska kvar, typ logotyper eller så?

Jag har faktiskt suttit och spånat en del på guidesektionen och jag har en feature-modul färdig som jag tänkte ladda upp snart, Jag ska bara få upp en demosida först. Jag fick fick oväntat mycket problem då jag använder mig av flashvideo-modulen för screencasts, och min server vägrar leka med ffmpeg på ett bra sätt, dessutom råkade jag uppdatera till php 5.3 nyligen vilket ställde till ytterligare problem.

Förhoppningsvis får jag upp något ganska snart i varje fall. Om någon är intresserad av feature-modulen kan jag förstås ladda upp den nu, men jag tror att det blir bättre om man kan demo-testa den med inlagda taxonomi-termer och så. (Taxonomi-termer kan ju som bekant inte exporteras av features...)

//Fabian Sörqvist

Designskiss

zoo33's picture

Jag har designskissen kvar, skickar den till fabsor och några till så länge.

Men oj, FFmpeg-konvertering tycker jag definitivt låter som för mycket komplexitet och underhåll... Jag kanske är pessimistisk nu, men varför inte Vimeo och/eller YouTube och Embedded Field? Fantastiskt att du vill lägga ner tiden på att bygga det, men jag tänker bara att det är bra om vi slipper ha en situation där någon måste kompilera om ffmpeg så att den funkar med format X eller när det har kommit en säkerhetsuppdatering osv.

/ Hannes Lilljequist – SthlmConnection

Tack för det! Visst, jag

fabsor's picture

Tack för det!

Visst, jag håller med dig om att det är rätt mycket komplexitet, fast det beror ganska mycket på vilken dist man kör. På ubuntu fanns det till exempel ett färdigt paket (php5-ffmpeg), och detta gäller även för debian (etch). på min server kör jag däremot archlinux, och då var saker och ting aningen mer komplext.

Fördelen med att ha en egen lösning är att vi slipper vara beroende av tredje part, men frågan är om det är ett problem? Jag tar gladeligen bort flashvideo-modulen, då den var bra till viss del, men cck-integrationen lämnade en hel del att önska. Jag hade tänkt göra ett gäng patchar till den, där jag bland annat fixar en ny widget för filefield istället för det som fanns (man var tvungen att skriva in en [video]-tagg i bodyn, riktigt fult), och en hel del annat som jag tyckte var vrickat, men om vi kör med embedded så är detta inte något man behöver lägga tid på.

Vad tycker ni andra? Ska vi ha en egen lösning för att konvertera video eller använda oss av youtube?

//Fabian Sörqvist

FFmpeg Converter

zoo33's picture

När vi nu pratar video: du måste ju testa min modul också!

http://drupal.org/project/ffmpeg_converter

/ Hannes Lilljequist – SthlmConnection

OBS! I motsats till

solipsist's picture

OBS! I motsats till ovanstående kan jag bekräfta att temat finns kvar!

Databasdumpen ska jag också försöka komma över. Min bror som gjorde temat säkerhetskopierade alla filer innan formateringsnisse hälsade på.

Trevligt att höra!

fabsor's picture

Trevligt att höra att det finns något kvar! Jag är högst intresserad av allt material som tidigare har skapats. Skulle det vara möjligt att få tillgång till något av det? Det finns säkert andra här som också skulle vilja ta del av det.

//Fabian Sörqvist

Exempel på guidesektion

fabsor's picture

Som utlovat så kommer här ett förslag till hur en guidesektion skulle kunna se ut. Ni kan nå exemplet på drupalsverige.fsweb.se

Jag har inte gjort något eget tema eller något sådant, utan bara fokuserat på hur det skulle kunna hänga ihop med views, innehållstyper och vokabulär. Jag är också medveten om att screencasts skulle kunna fungera bättre, genom att man skapar en egen cck-widget och en formatter. Jag har heller inte vridit särskilt mycket på inställningarna för ffmpeg, så kvalitén är rätt usel.

En kort beskrivning av alltihop då:

Nodtyper

  • Guide
  • Screencast

Views

  • guide-kategorier
    • Visar alla termer i vokabuläret guidekategorier med beskrivning. Används som startsida för guiderna
  • guider
    • Visar alla noder (guider och screencasts) i en viss term, som specifieras med hjälp av ett argument. Här finns filtreringsmöjligheter på titel och typ (guide eller screencast)

I features-modulen som jag bifogar nedan har jag även views för mest populära guider osv med.

Context

Jag har skapat ett context för guider med hjälp av context-modulen. Det kändes vettigt =)

Custom breadcrumbs

Jag använder custom breadcrumbs för att fixa till nodtypernas breadcrumbs

Book

För att kunna göra guider som består av fler än en nod har jag aktiverat book-modulen. Som exempel har jag tagit delar av Johans utmärkta theming-guide (Se theming-termen i guider för exempel). Övriga guider är också helt oförskämt kopierade härifrån det svenska drupalforumet. Om ni vill att jag ska plocka bort dem så gör jag givetvis detta. Det var bara tänkt som exempel!

Observera att detta bara är spånanande från min sida. Jag ville bara göra något för att få igång diskussionen med något konkret.

Ni kan ladda ner features-modulen för hela paketet här

//Fabian Sörqvist

Inspiration och integration

nadam's picture

Drupal.dk tycker jag är ett riktigt bra exempel på vad sajten skulle kunna innehålla. Vi kan också snegla på drupalnorge.no och drupaldanmark.dk för inspiration.

Den viktigaste frågan tycker jag är integrationen med drupal.org och groups.drupal.org/sweden. Är det någon som vet vad som är möjligt och hur man gör det? Finns det några exempel på sajter som har lyckats med det?

Jag tycker också att den

fabsor's picture

Jag tycker också att drupal.dk är ganska bra, dock är jag lite tveksam till upplägget med innehållet. Artiklar, Tips och tricks, och Tutorials tycker jag personligen kan bli lite för mycket av egentligen samma vara. Annars gillar jag siten!

Vi har inte så mycket att gå på vad gäller integration av den här gruppen tyvärr, det enda vi egentligen har är ju vår feed. Dock tror jag att man ändå kan göra en hel del bra grejer med feeden med hjälp av den förträffliga modulen feeds. Med hjälp av den kan man göra inläggen från drupalgruppen till noder och sen är det bara att leka fram vad man nu vill ha med views.

Att få en mer tight integration är svårare, men det skulle väl inte vara helt omöjligt att kontakta drupal.org-teamet och fråga om man får hjälpa till att bygga web services för bättre integration med groups-sidorna. Det finns ju ganska många nationella grupper här som säkert också skulle kunna vara intresserade. Dock tror jag inte att vi ska satsa på något såpass stort i ett förstaskede, men det är helt klart något väldigt intressant för framtiden!

//Fabian Sörqvist

OpenID-konton från drupal.org

nadam's picture

Feed låter bra till att börja med. Kan vi även få till användandet av OpenID-konton från drupal.org som Tobias föreslog så man slipper ha dubbla konton?

Absolut. Bara aktivera

fabsor's picture

Absolut. Bara aktivera openid-modulen =)

Jag satte mig och testade att lägga in den här gruppens feed i min testmiljö och det fungerade bra. Jag fick dock slänga på en patch till feeds som gav stöd för link-fält, så att man kunde spara länken till originalnoden på groups på ett vettigt sätt. Kan slänga upp en feature-modul för det där snart.

//Fabian Sörqvist

Vill man satsa allt på guider och tutorials ?

ellis-'s picture

Nu har inte jag lusläst igenom alla kommentarer, men det ser ut att vara väldigt mycket krut på just guider och tutorials.
Min fråga är om det är nått man vill satsa på så starkt till en början. I.o.m att man ändå kan behöva en ganska stor mängd (kvalitativa) guider för att det ska bli något vättigt utav allt.

Jag skulle förutslå att satsa mer på att promota Drupal i sverige. Publicera casestudies och annat som händer i drupal-sverige, och låta guider och tutorials vara en sekundär sektion på siten innan man fått lite inehåll.

Missförstå mig rätt, jag är 100% för guider och tutorials, men en site dedikerad till guider, brukar se ganska halvdanna och slaffsiga ut om det inte finns någon content.

Om man nu kan porta över guider från gdo/s, och kanske t.o.m köra en liten tutorial-skrivar-raid, för att bygga upp för en grymm lansering, så kan ni nog ignorera mina åsikter om guide-sektionen =P.

Generellt när det handlar om användargenererad content (guider, casestudies, nyheter, osv), finns det planer på att ha något form av proposal-reviewtänk på plats för att försöka få upp kvaliten på inehållet? (av lite samma anledning till varför jag e smått skäptisk mot en större tutorial-site)

Erik Ellis
The Farm Stockholm

Välkommen till

fabsor's picture

Välkommen till diskussionen!

Vi ska absolut även lägga krut på case studies, anledningen till att diskussionerna gått väldigt mycket kring guider är att jag fick för mig att börja titta på hur man kunde strukturera det först. På något drupalmöte framöver kommer vi gå in djupare på vad siten ska innehålla och även strukturera upp projektet bättre (Vem kan ansvara för vad, och så vidare).

Det viktigaste med siten är precis som du skriver att promota drupal i sverige, och det är väl där vi kanske borde lägga mest krut. Dock tror jag också att det är viktigt att ha matnyttigt innehåll för nya drupal-användare, särskilt med tanke på att drupal tar ganska lång tid att lära sig, och allt man kan göra för att minska den tiden är bra.

//Fabian Sörqvist

Då så, då är vi ju på samma

ellis-'s picture

Då så, då är vi ju på samma våglängd.
Vart lite rädd när jag skummade igenom kommentarerna att detta skulle bli "yterligare en random tutorialsite".

Erik Ellis
The Farm Stockholm

Hejsan 2 synpunkter på vad

SpiffBB's picture

Hejsan

2 synpunkter på vad som bör finnas med:
1. Forum
Guider kommer så klart inte att täcka alla frågor och därför tycker jag att sidan bör ha ett forum. Dessutom är det ett perfekt tillfälle att demonstrera att Drupal till skillnad från många andra system har ett väl integrerat forum.

  1. "Snyggt" tema
    Kanske låter töntigt men utseendet spelar roll. Drupal.org är på många sätt en jättebra sida men utseendemässigt är den inte speciellt tilltalande, eller i alla fall inte så "flashig". I mitt tycke har både Joomla och Wordpress trevligare hemsidor. Tycker att det är viktigt att visa en Drupal-installation som ser riktigt bra ut rent utseendemässigt.

Verka inte vara jättestor uppslutning på sprintarna ( http://groups.drupal.org/node/37440 ) men tror att det kan vara lite olyckliga datum nu runt jul. Jag är bara glad amatör men skulle gärna hjälpa till men just den 12:e kan jag inte, blir det däremot fler tillfällen så ska jag verkligen försöka komma ifrån.

/O

Du har helt klart en poäng.

nadam's picture

Du har helt klart en poäng. Det är många som gillar forumet här på g.d.o, men det har sina begränsningar och visst skulle man kunna göra ett mycket bättre forum på drupalsverige.se. Kanske inte kommer med i första versionen av sajten, men det är nog bara en tidsfråga.

Håller med om att det är viktigt med ett snyggt tema också.

Den största anledningen till

fabsor's picture

Den största anledningen till att ha kvar forumet här på g.d.o är att vi då kommer fortsätta vara närvarande här, då det är en officiell kanal för hela drupalcommunitien. Om vi flyttar ut allt till vår egen site kommer vi inte att synas här, och jag tror absolut att det är jätteviktigt att vi finns även här, då drupal.org är en naturlig utgångspunkt för de flesta som vill engagera sig i drupal.

//Fabian Sörqvist

Sammanfattning

nadam's picture

Jag ska försöka sammanfatta min syn på drupalsverige.se. Till att börja med, vilka kommer använda sajten? Jag ser några olika grupper som delvis överlappar varandra:

  1. De som inte använder Drupal ännu
  2. Nybörjare
  3. Administratörer
  4. Utvecklare
  5. Designers

Sajtens besökare bör kunna få svar på frågor som:

  1. Vad är Drupal?
  2. Vad är fördelarna (och nackdelarna) med Drupal jämfört med Joomla, WordPress, EpiServer, egenhackat...?
  3. Vilka använder Drupal?
  4. Hur kommer jag igång?
  5. Vem kan hjälpa mig om det behövs?
  6. Hur kan jag lära mig använda Drupal?
  7. Hur hittar jag ett bra tema?
  8. Hur vet jag vilka moduler jag ska använda?
  9. Hur flyttar jag min lokala sajt till ett webbhotell?
  10. Hur byter jag språk till svenska
  11. Vad gör jag om jag hittar texter som inte är översatta till svenska ännu?

All info behöver inte finnas på sajten till att börja med utan det kan lika gärna vara länkar till andra sidor på nätet.

I övrigt kan sajten innehålla:

  1. Allmän info om Drupal och drupalsverige.se
  2. Drupalnyheter
  3. Feeds från forumet här på g.d.o
  4. Tips & guider
  5. Svenska och utländska referenssajter
  6. Karta över var vi håller till (à la Django People)
  7. Lista över leverantörer
  8. Rekommenderade moduler
  9. Rekommenderade teman
  10. Rekrytering/karriär
  11. Forum
  12. IRC-kanaler

Fast som sagt, inte allt på en gång...

Fyll gärna på med fler punkter i listorna. Det är säkert en hel del jag har missat.

/Adam

Sprinten 21 dec

nadam's picture

På översättningssprinten passade vi på att också diskutera drupalsverige.se. Här kommer en kort sammanfattning. Ni som var med får gärna fylla på om det är något jag har missat.

Listan över vad vi kan har med fylldes på med några till punkter:

  1. Case-studies
  2. Feeds från Drupal-bloggar
  3. Faceterad sökning
  4. Pågående projekt

För målgruppen bör vi tänka på att rikta oss till allt från större företag till enskilda "hobbyister".

Vi diskuterade också Drupal 7 och konstaterade att det är bäst att lansera sajten med Drupal 6 och migrera den till 7 när tiden är mogen för det. Det är bra att redan från början tänka på det när vi väljer moduler för sajten.

Att använda OpenID verkar vara en bra idé även om det ibland kan vara krångligt att få till.

Rekommenderade moduler skulle kunna vara en egen nodtyp med beskrivning, länk till modulens sida på g.o och möjlighet att pusha eller rösta på sina favoritmoduler. Rekommenderade teman är lite svårare att få till då det inte finns så många teman att rekommendera för tillfället.

NodeOne har tidigare erbjudit sig att hosta sajten, men föreslog också att man kunde bilda en oberoende förening som har hand om sajten på någon extern VPS med hjälp av ekonomiska bidrag från företag som har intresse i Drupal.

Hur som helst så bör vi försöka få upp en utvecklingsserver där de som är intresserade kan jobba tillsammans samtidigt som vi fortsätter diskussionerna här på g.d.o.

Drupal Sverige som installationsprofil?

fabsor's picture

Satt och funderade lite på om man kanske kunde bygga sidan såpass generellt att det hela skulle kunna bli en installationsprofil, typ med namnet "Local Drupal Promotion Site" eller liknande.

I sådana fall hade vi kunnat sätta upp det hela som ett cvs-projekt på drupal.org, och på det viset få utvecklingsplattformen vi behöver. Vem som helst skulle då kunna bidra med patchar, och ett antal personer skulle kunna få access till projektet i CVS.

Vad tycker ni andra? Det här känns för mig i varje fall som det mest "open sourciga" sättet att hantera plattformen.

//Fabian Sörqvist

Tyvärr är

dixon_'s picture

Tyvärr är installationsprofiler väldigt klumpiga i Drupal 6. Jag skulle hellre föreslå att vi packiterar alla stora funktioner som features och gör dom tillgängliga för nerladdning på drupalsverige.se.

Det är ett lite fräschare och smidigare sätt att öppna upp utveckligen på.

Det som jag primärt tänkte

fabsor's picture

Det som jag primärt tänkte var fördelen med att göra det som en installationsprofil var att projektet i så fall kunde hostas på drupal.org, och vi hade fått en issue-kö och versionshantering den vägen. Som det ser ut nu så vet vi ju inte riktigt var vi ska placera en eventuell utvecklingsserver med versionhantering, ärendehantering och så vidare.

Vi hade ju fortfarande kunnat använda oss av features för att bygga siten, och sedan bara låta installationsprofilen aktivera de features-modulerna som vi utvecklat.

God jul förresten!

//Fabian Sörqvist

Vi skulle ju iofs också kunna

fabsor's picture

Vi skulle ju iofs också kunna sätta upp ett projekt på google code, sourceforge eller launchpad, och helt strunta i installationsprofilen, som ändå mest skulle vara ivägen =) Fast det hade ju varit lite roligt att ha det på drupal.org.

//Fabian Sörqvist

Olika nivåer av sajtbyggare

nadam's picture

Jag ser inget behov att lägga hela sajtbygget som open source, i alla fall inte till att börja med. Jag ser tre nivåer av sajtbyggare.

  1. Webmaster (använder man fortfarande det ordet?): Kan installera och aktivera moduler etc
  2. Administratör: Har användarkonton med vissa adminrättigheter
  3. Användare: Bidrar med innehåll

Det lär inte behövas mer än 3-4 webmasters så länge de sköter sitt jobb bra. Administratörer kan vi säkert ha runt 20 st utan problem. Användare, så många som möjligt.

Antar att det råder delade meningar om detta, så det vore intressant att höra vad ni andra tycker.

/Adam

Dags att skapa ett team som kan börja arbeta med siten?

fabsor's picture

Nu tänker jag försöka få liv i den här tråden igen =)

Vad tror ni om att försöka sätta upp ett team av intresserade som kan börja arbeta med siten? Om vi först får fram några namn (5-10 stycken kanske?) som skulle vara intresserade av att lägga lite av sin fritid på det här, så att det blir enklare att komma igång med saker som att sätta upp en utvecklingsserver, planera arbetet och faktiskt komma igång.

Det är lite jobb som behöver göras med siten och jag tror att vi kommer behöva folk som kan tänka sig att arbeta med följande saker:

  • Drupalarkitektur (Det vill säga hur siten ska hänga ihop, med moduler, innehållstyper, views och så vidare)
  • Design och utforming (Mockups, Designförslag...)
  • Theming (Implementering av design i vårt tema)
  • Innehåll (när siten lanseras behöver vi bra innehåll redan från start. Vi behöver dels folk som kan skriva bra nytt innehåll, men även folk som kan se över det innehåll som redan finns och välja vad som ska finnas på den nya siten)

När vi fått in ett antal frivilliga själar som vill arbeta med sidan kan vi ha ett möte, antingen virtuellt eller i verkligheten, där vi kommer överrens om hur vi ska göra med utvecklingsmiljö, planering och utförande.

Jag kan börja med att anmäla mig själv som frivillig.

Vad tror ni? Är vi redo att ta det här till nästa steg, och faktiskt komma igång ordentligt? =)

//Fabian Sörqvist

Hjälper gärna till...

jgabor's picture

Jag står gärna för utvecklingsservern, om det är av intresse. Vi är rätt glada över Drupal här på Surftown, och använder det själva, så jag kanske till och med kan ordna så sajten kan ligga hos oss på en VPS kostnadsfritt.

Jag kan även tänka mig att hjälpa till med Design- och Theming-delen, då utveckling/programmering inte är min starka sida. Ska även höra med mina kollegor om de är villiga att hjälpa till. :)

/ Jonathan Gabor – Surftown.se - Twitter - Blogg

Strålande

nadam's picture

Det är precis vad vi behöver.

/Adam

Suveränt. Då ska vi bara

jgabor's picture

Suveränt. Då ska vi bara klura ut hur allting ska sättas upp och vem/vilka som ska göra det, så ordnar vi med allt som behövs för att komma igång.

/ Jonathan Gabor – Surftown.se - Twitter - Blogg

Arbetsflöden

nadam's picture

Är det någon som har funderat på arbetsflöden (kommer inte på något bättre ord) kring sajten? Versionshantering, staging, deployment, features, ftp, ssh, uppdateringar, drush etc?

Själv har jag bara enklare sajter med få användare, så jag gör mest ändringar direkt på live-sajterna. Antar att vi åtminstone vill ha en utvecklingsserver på exempelvis dev.drupalsverige.se och versionshantering med Git eller Bazaar. Staging-server känns kanske som overkill till att börja med.

Vad tycker ni?

@jgabor Låter kanon! Vore

dixon_'s picture

@jgabor Låter kanon! Vore väldigt generöst av er om ni ville ställa upp och hjälpa den svenska Drupal-gemenskapen! :)

Om man får önska skulle en server se ut såhär i grova drag:

  • Linux (gärna Ubuntu av bekvämlighetsskäl)
  • PHP 5.2.x med APC (Drupal fungerar dåligt med 5.3.x)
  • MySQL 5
  • Apache 2 (med mod_rewrite)
  • Bazaar 2 (för versionshantering)

Dessutom vore SSH-tillgång bra, helst med root-tillgång.

Om vi sköter allt med en vettig versionshantering (Bazaar) så ska vi inte behöva ha FTP eller Drush installerat på servern. Och anledningen till att jag föreslår Bazaar är att Drupal.org troligen kommer ersätta CVS med Bazaar på Drupal.org (infrastrukturteamet på Drupal.org har redan gått över till Bazaar).

Någon som har något att tillägga?

Issue tracker

fabsor's picture

Jag föreslår även att vi installerar nån slags issue tracker på servern, så at man kan följa utvecklingen och assigna olika uppgifter till olika personer. Det gör också att utvecklignen kan ske väldigt transparent, och alla som vill kan vara med och kommentera och potentiellt sätt posta patchar/ brancha olika projekt.

Själv gillar jag trac ganska bra, men jag är helt öppen för förslag vad gäller issue tracker (sålänge den har stöd för bazaar =)

//Fabian Sörqvist

Det kommer att behövas! Som

tobiassjosten's picture

Det kommer att behövas!

Som jag sade i svaret till Dick så föreslår jag Github. Det är en plattform som används av många framstående Drupal-projekt, som t.ex. Open Atrium, och de flesta svenska Drupal-utvecklare (inklusive företag som Good Old, Koda Mera, NodeOne, etc) har konton där. Github en inbyggd issue tracker och många andra smidiga finesser för att samarbeta kring utveckling.

Däremot kommer vi förhoppningsvis att slippa posta våra patchar som kommentarer. DVCS FTW! ;)

Linux, PHP 5.2, MySQL 5 och

tobiassjosten's picture

Linux, PHP 5.2, MySQL 5 och Apache 2 känns som självklarheter.

Det jag skulle vilja tillägga är att debatten fortfarande pågår kring huruvida Bazaar eller Git är framtiden för Drupal och jag tycker att det är att gå händelserna i förväg att utropa endera systemet som vinnare. Speciellt när namnunderskrifterna har dubbelt så många på Git-sidan, jämfört med Bazaar.

Jag har inget emot Bazaar, även om jag själv föredrar Git av vana, och jag skulle vara först att välkomna Bazaar som standard för Drupal, om så blir fallet, om för ingen annan anledning än att det ger mig en ursäkt att bättra mina Bazaar-kunskaper.

Men eftersom jag, och många svenska Drupal-utvecklare med mig, föredrar Git så vill jag föreslå det som system för vår gemensamma Drupal-sajt. Med hjälp av den fantastiska plattformen Github kan vi enkelt köra projektet publikt och om vi dessutom använder Gitosis så gör vi det väldigt lätt att hantera vem som får deploya vad.

Inga problem

jgabor's picture

Det blir Debian istället för Ubuntu, jag hoppas det är ok?

Senaste PHP-versionen i Debian's repo är PHP 5.2.x, och det kommer dröja några månader till innan 5.3.x enligt vad jag har hört. Så förhoppningsvis fungerar Drupal bättre med det då.

Ni får givetvis full root-åtkomst till server, så vilken typ av versionhantering, vilken version av MySQL och Apache samt vilka moduler för Apache som körs är helt upp till er. Ni kan till och med installera Drush om ni så önskar. :)

/ Jonathan Gabor – Surftown.se - Twitter - Blogg

Github

nadam's picture

Har inte använt det själv, men om Github är det folk är vana vid så lägger jag min röst på det. Keep it simple.

Jag läste igenom instruktionerna på http://goodold.se/blog/tech/git-workflow-going-live. Är det så vi kommer arbeta eller går det att förenkla på något sätt? Finns det motsvarande instruktioner för hur man håller sajten up-to-date och hur man lägger till nya features via Github när sajten är igång?

Deployment med Git och Drupal

tobiassjosten's picture

Angående hur man kollaborativt kan arbeta med Git - se Deployment med Git och Drupal, där jag visar hur vi på Kollegorna gör det.

Github

fabsor's picture

Github är definitivt ett intressant alternativ, särskilt med tanke på att det låter som drupal.org kommer gå över till git, då webchick bestämt sig för att rekommendera git som det versionshanteringssystem drupal.org ska gå över till. Github skulle dessutom lösa våra kollaborativa behov.

//Fabian Sörqvist

Det har lite väl tyst här...

jgabor's picture

Låt oss få tummen ur, och sätta igång! :)

/ Jonathan Gabor – Surftown.se - Twitter - Blogg

@jgabor Det låter som en bra

fabsor's picture

@jgabor Det låter som en bra idé!

Jag föreslår att vi försöker ordna ett IRC-möte där vi kan diskutera praktiska saker som till exempel git-repo och vem som ska ansvara för utvecklingsservern. Vi kan väl bestämma att vi träffas på drupal sveriges IRC-kanal någon gång i veckan, då alla intresserade kan vara med? Jag föreslår onsdag (24/3) klockan 20.

//Fabian Sörqvist

Sounds like a plan!

jgabor's picture

Tiden passar fint för mig.

/ Jonathan Gabor – Surftown.se - Twitter - Blogg

Mötet är avklarat, beslut är

tobiassjosten's picture

Mötet är avklarat, beslut är tagna och Fabian har sammanfattat det bra. Nästa möte sker på IRC (#drupal-se@irc.freenode.net) den 7:e april kl 20:00. Kom gärna förbi!

Jonathan (jgabor) ser i dagarna till att vi har en VPS som utvecklingsserver och sedan är det bara att börja konfigurera. Tusen tack, Surftown!

Angående drift så ryktades det att NodeOne erbjöd sig att, via en driftpartner, sköta produktionsservern. Hur ligger landet där? Hatten av för erbjudandet om det står sig!

Det var dock blandade känslor kring sådant leverantörsberoende och jag tog mig därför friheten att kontakta GleSYS, en serverleverantör som tidigare bl.a. sponsrat 24h Business Camp med VPS:er. De blev mycket intresserade och erbjuder oss nu en gratis molnserver som produktionsmaskin. Det är tydligt att Drupal har goda kompisar i vårt avlånga land. :)

Driftsättning är en bit fram i tiden men vi kanske redan nu bör diskutera saken. Vad tycker vi?

Ipeer

nadam's picture

Jag kan troligtvis ordna gratis VPS hos Ipeer också om det skulle vara intressant. Fast om vi redan har det hos Surftown och GleSYS, så lär det räcka.

Bara för att förtydliga, så

jgabor's picture

Bara för att förtydliga, så hjälper vi gärna till genom att även stå för produktionsservern.

Vi kan ju antingen uppgradera den nuvarande VPS:en så den klarar av att köra både utvecklingsmiljö + produktionsmiljö (frågan är hur krångligare det blir att hålla rätt på) eller 2 separata VPS:er för de två miljöerna.

Upp till er!

EDIT: Nu läste jag fel igen... Leverantörsoberoende var det, ja. :) Jag förstår synpunkten, och är det så ni vill göra så är det fint med mig. Det är som sagt upp till er!

/ Jonathan Gabor – Surftown.se - Twitter - Blogg

Otroligt kul att se sådant

tobiassjosten's picture

Otroligt kul att se sådant stöd hos driftleverantörerna! Vi kan ju diskutera frågan om produktionsserver på nästa möte.

Ja, vi erbjuder oss att betala produktionsservern

TBarregren's picture

@tobiassjosten

Angående drift så ryktades det att NodeOne erbjöd sig att, via en driftpartner, sköta produktionsservern. Hur ligger landet där? Hatten av för erbjudandet om det står sig!

Ja, det stämmer. NodeOne har erbjudit oss att betala för en produktionsserver inklusive Server Management hos vår samarbetspartner RedBridge. Skulle trafiken bli så stor att det krävs mer hårdvara så är vi redo att också betala det.

Det var dock blandade känslor kring sådant leverantörsberoende...

Det har jag största respekt för, och vi vill naturligtvis inte påtvinga Drupalgemenskapen en lösning som inte känns bra. Om alla är nöjda med att hysa http://drupalsverige.se/ hos SurfTown eller Glesys så är vi nöjda.

Men om Drupalgemenskapen tycker det är en bra idé att hysa DrupalSveriges webbplats hos RedBridge, som ju är ett öppen källkodsföretag inriktat på att IT-drift i enterprise-klass, så är NodeOne beredd att stå den kostnaden. Som jag tidigare har sagt i denna grupp så kräver vi inget i gengäld.

Vårt syfte är inte att plocka billiga poänger hos den svenska Drupalgemenskapen. Jag tror alla redan vet vad vi bidra med till både den nationella och den internationella gemenskapen. Nej, vårt syfte är ett annat. Vi vill försäkra oss om att http://drupalsverige.se/, som kommer att bli Drupals skyltfönster i Sverige, får bästa tänkbara driftlösning så att sajten alltid ligger uppe och går som tåget. För oss skulle det vara myckt olyckligt om http://drupalsverige.se/ drabbades av driftstörningar.

Mitt enda problem hade varit

tobiassjosten's picture

Mitt enda problem hade varit ifall någon bidragsgivare krävt en footer-plats eller liknande, blaffig sponsorplacering. Kul att höra att NodeOne inte kräver något alls! Alla ska, IMHO, självklart ha välförtjänt cred för sina bidrag. Man får bara akta sig så att det inte blir "kladdigt" och därmed uteslutande för delar av gemenskapen.

Menar du förresten "managed hosting", Thomas? Det skulle ju skilja ut RedBridge-vägen en hel del.

Det lär antagligen bli vidare diskussioner på nästa möte men jag tycker att det här förslaget låter riktigt trevligt!

Server Management = managed hosting

TBarregren's picture

Menar du förresten "managed hosting", Thomas? Det skulle ju skilja ut RedBridge-vägen en hel del.

Jag menade managed hosting som också omfattar applikationsstacken från Apache, MySQL, PHP till Drupal.

Vi hjälper RedBridge att ta fram en Application Management-lösning för sina Drupal-kunder. Det är den lösningen jag föreslår att vi har för http://drupalsverige.se/. NodeOne är i så fall beredd att betala för tjänsten utan krav på motprestation. (Vi kommer förövrigt att själva migrera de drygt 70 webblatser som vi idag hyser på bl.a. Amazon EC2 till RedBridges lösning.)

För att sammanfatta på svengelska så föreslår jag DrupalSverige en Managed VPS med Application Management för LAMP och Drupal.

Application Management för Drupal?

nadam's picture

Managed VPS med Application Management för LAMP låter klockrent.

Men vad innebär Application Management för Drupal och hur går det ihop med vår nuvarande plan att ha hela Drupal-installationen versionshanterad på github?

TBarregren's picture

Det går bra att ha webbplatsens kälkod (Drupal, moduler, tema, m.m.) på GitHub och fortfarande ha Application Management av Drupal. Vi, Drupal Sverige, kan skräddarsy lösningen efter våra behov.

Utmärkt, men...

nadam's picture

Utmärkt, men vad innebär Application Management för Drupal i praktiken? Vad kan de göra? Se till att Drupal är "uppe och snurrar"? Se till att Drupal och moduler är up-to-date? Synkade backupper av filer och databas? Hjälp vid felsökning?

Eller vänd på det. Vad är det för Drupal-specifikt som vi slipper göra manuellt?

/Adam

Någon blaffig

jgabor's picture

Någon blaffig sponsorplacering kräver i varje fall inte vi på Surftown. Och jag vet inte om det kan kallas för "managed", men som jag sagt till dig tidigare så hjälper jag gärna till med att drifta servern och i synnerhet då LAMP-stacken, då det är där jag känner att mina kunskaper främst ligger. Sedan kan jag alltid få hjälp av teknikerna här på Surftown, ifall vi har några särskilda önskemål.

/ Jonathan Gabor – Surftown.se - Twitter - Blogg

VPS eller inte för produktionssajten?

nadam's picture

Jag har tidigare utgått ifrån att vi vill ha en VPS även för produktionssajten till att börja med, men det kanske inte är självklart. Är det någon som ser någon övervägande fördel att redan från början använda en separat fysisk server (eller flera servrar) eller andra alternativ typ någon "moln-tjänst" eller Acquia Hosting?

/Adam

Spelar ingen roll

TBarregren's picture

Korrekt uppsatt och underhåller så finns det ingen som helst praktisk skillnad mellan att köra en virtuell server (vare sig den är dedikerad eller i molnet) och att köra en fysisk server.

Den viktiga frågan är snarare vem som övervakar servern, ser till att den alltid har tillräckligt med minne, disk och processorkraft (fysisk eller virtuell), att LAMP-stacken och Drupal optimeras efter trafiken och att programvaran alltid har senaste säkerhetspatchar.

Vi i Drupalgemenskapen måste välja mellan att göra detta själva eller be den som hyser http://drupalsverige.se/ om att göra det. Om vi skall göra det själva så måste några svenska drupalister med nödvändig expertis ställa upp med tiden. Om vi låter hosting-parten göra det så måste vi försäkra oss om att de kan och vill göra det.

Jag hjälper gärna till med

jgabor's picture

Jag hjälper gärna till med att övervaka servern, och driftar/optimerar LAMP-stacken efter behov. Det är ett av mina stora intresseområden, och något jag känner att jag har hyfsad bra koll på.

Väljer ni att lägga produktionsmiljön hos en annan leverantör, och jag får förtroendet för det, så hjälper jag gärna till på fronten också. Jag hade gärna velat vara mer involverad än "endast" i form av en leverantör som bidrar med en utvecklingsmiljö...

/ Jonathan Gabor – Surftown.se - Twitter - Blogg

Hur går det med arbetet. Har

Dahliz91's picture

Hur går det med arbetet. Har varit ganska tyst i gruppen om det nämligen.

Sommarlov

nadam's picture

Jag har inte gjort eller hört något sedan träffen i juni. Lite tråkigt när vi har kommit så långt. Vi har utvecklingsserver med Drupal installerat och konfigurationen har kommit en bit. Design och logga är klara. Nästa steg är att göra temat och färdigställa konfigurationen.

Kanske dags att köra ett online-möte på IRC igen för att samla ihop krafterna.

/Adam

Instämmer, det har varit lite

jgabor's picture

Instämmer, det har varit lite väl tyst. Någon gång i april/maj försvann all min lediga tid, så kunde tyvärr inte ens dyka upp på mötena... Men jag är fortfarande sugen och intresserad, så att säga, så det är bara för oss att köra igång det hela igen.

Lite offtopic, men ändå inte: Vem ska till SSWC? Om vi är flera som ska dit, så hade det varit kul att träffas i någons tält och ha det mysi... Jag menar, planera och utveckla lite. ;)

/ Jonathan Gabor – Surftown.se - Twitter - Blogg

IRC-träff låter bra

tobiassjosten's picture

IRC-träff låter bra. Eftersom det är semestertider kan det dock vara vettigt att inte boka något allt för snart. Vad sägs om onsdagen den 18:e augusti kl 20:00?

En träff på DrupalCon?

Itangalo's picture

Det är på sätt och vis lite fånigt att ha en svensk träff på en internationell Drupalkonferens, men jag tänkte ändå kasta fram förslaget.
Välkomna att angripa! :-)

//Falk

Utmärkt BoF

tobiassjosten's picture

Det låter som en utmärkt BoF! Tyvärr kommer jag själv antagligen inte att kunna närvara på DrupalCon och därför kör jag jättegärna ett IRC-möte innan. Om BoF:en sedan rymmer lite faktiskt arbete så kan vi mindre lyckligt lottade själar vara med på distans?

Kom med en tid så ska jag

SpiffBB's picture

Kom med en tid så ska jag försöka vara med. Kanske sätta ut en onsdagkväll några veckor bort så att folk hinner planera in det?!

IRC-möte onsdag 18:e?

nadam's picture

När Tobias föreslog den 18:e tyckte jag det lät för långt fram i tiden, men nu är vi så nära att det blir lite kort varsel. Men, men... jag tycker vi kör i alla fall eller vad säger ni?

/Adam

Jag är fortfarande på!

tobiassjosten's picture

Jag är fortfarande på! Imorgon 20:00 alltså? Agendan är att gå igenom vad som ska göras härnäst och vem som ska göra vad?

pontus_nilsson's picture

Jag tycker vi kör. Dags att knyta ihop säcken :)

//Pontus Nilsson, Digitalist

Ok, då kör vi kl 20:00 på

nadam's picture

Ok, då kör vi kl 20:00 på IRC-kanalen #drupal-se på freenode.

/Adam

Spännande!

Dennis Söderström's picture

Spännande!

Påminnelse

nadam's picture

IRC-möte kl 20:00 ikväll. Samma plats, samma kanal.

/Adam

Bara tre deltagare

nadam's picture

Bara jag, Dennis och Pontus som var med på mötet ikväll, men vi tog några steg framåt med utvecklingsservern och arbetet med temat. Nytt möte nästa onsdag.

/Adam

Möte 2010-09-08

nadam's picture

Kort protokoll...

Deltagare: nadam, Dennis Söderström, fabsor, itangalo, tobiassjosten

Arbetet går framåt. Vi diskuterade lite allt möjligt och bestämde vem som ska göra vad (se Utestående uppgifter på http://groups.drupal.org/node/60648).

Nytt möte nästa onsdag kl 20:00.

/Adam

Möte 2010-09-15

pontus_nilsson's picture

Deltagare: nadam, dennissoderstrom, pontus_nilsson

Idag skickade vi upp en ny feature för sajtgalleri som kommer visas på en egen sida och som ett slideshowblock på första sidan på drupalsverige.se. Lite fixar av tidigare features gjordes för att hänga ihop med design och tema.

En testlogga är på plats och kommer behövas ses över av dess skapare :) för att passa in i temat.

Om du hittar konstigheter på sajten som den ser ut nu så får du gärna skriva in dem som en uppgift på wiki-sidan så att vi i nästa möte kan ha en färdig to-do lista att bränna igenom.

Inför nästa möte kommer mer testmaterial finnas på plats, så som leverantörer.

Nästa möte onsdag 20:00, dvs samma tid samma channel.

Vi ses!

//Pontus Nilsson, Digitalist

Möte nu på onsdag (och någon lördag?)

nadam's picture

Jag har varit upptagen de senaste två onsdagarna och det verkar som om andra har varit det också. Men nu kör vi igång igen. Alltså IRC-möte den 13/10 kl 20:00.

Jag har lagt upp Itangalos förslag till text om Drupal på utvecklingsservern. Har också lagt in en mängd leverantörer, så nu ser man bättre hur det ser ut. Vad som är kvar att göra hittar man som vanligt under Utestående Uppgifter på http://groups.drupal.org/node/60648. Fyll gärna på om ni kommer på fler uppgifter eller bocka av om det är något ni har gjort klart.

Det känns som om det kunde vara dags för ett möte IRL också snart för att ro båten i land. Vad tror ni om att ses någon stans i Stockholm någon lördag framöver?

/Adam

Att ses IRL tycker jag låter

pontus_nilsson's picture

Att ses IRL tycker jag låter som en bra idé. Kanske kan vi slå ihop det med Jakobs förslag på möte för översättning av Drupal 7?

//Pontus Nilsson, Digitalist

Två möten

nadam's picture

Jag tror det är bättre att dela på det. Dels för att få fokus på en sak i taget och dels för att kunna ha det på två olika platser. Förra översättningsmötet var i Stockholm, så jag misstänker (hoppas) att nästa blir i Göteborg. Möte om drupalsverige.se vill jag dock ha i Stockholm eftersom de flesta i projektet håller till här.

WordCamp Sthlm?

jgabor's picture

Vi kanske kan ta det samma helg som WordCamp Sthlm, den 23-24 oktober? Misstänker att några av oss som inte bor i Stockholm kommer ha vägarna förbi då... I alla fall jag kommer ha det. ;)

Jag kommer även ha med mig lite folk från Surftown, och vi hade mer än gärna velat dumpa era hjärnor på bra idéer och förslag gällande en kommande produkt vi arbetar på, som är specifikt byggd för Drupal, WordPress och andra open-source webbapplikationer.

Men allt det där är sekundärt. Låt oss först och främst få till ett Drupalsverige-möte. :)

/ Jonathan Gabor – Surftown.se - Twitter - Blogg

Jag har lagt upp en enkät för

pontus_nilsson's picture

Jag har lagt upp en enkät för att hitta ett datum här.

Behöver vi gå längre fram i tiden i enkäten?

Jag kan inte 30-31okt och inte 20-21nov (DrupalCamp Oslo).

//Pontus Nilsson, Digitalist

Svårt att se långt fram i tiden...

nadam's picture

...så det räcker nog att ha med de första 4 helgerna i enkäten.

/Adam

Count me in!

tobiassjosten's picture

Jättebra initiativ med att ses och köra IRL! Mina möjliga tider är inne.

Möte imorgon torsdag

nadam's picture

På IRC-mötet idag fortsatte vi fylla på med innehåll i sajtgalleriet. Vi beslutade också att fortsätta arbetet redan imorgon då vi bland annat kommer kolla mer på sajtens tema.

Som vanligt kl 20:00 på kanalen #drupal-se på freenode. Välkomna!

/Adam