Guide: en webbplats för volleybollag

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
Itangalo's picture

Här är en beskrivning över hur jag satte upp en Drupal 5-webbplats för flera olika volleybollag. Webbplatsen används både för att hålla reda på matcher, för att hålla reda på vilka som är med och spelar, och för allmän diskussion. En viktig poäng med webbplatsen är en kalender som visar kommande händelser.

Grundläggande installation


Senaste installationen av Drupal laddades hem och packades upp. Jag använder ett webbhotell (one.com), och jag laddade upp Drupal till min domän. För att få installationen att funka med webbhotellet var jag tvungen att kommentera bort de två option-kommandona i filen .htaccess. Som alltid skapade jag också en katalog med namnet "files", och gav denna skrivrättigheter för Drupal. (Jag använde Filezilla för att sköta FTP-uppladdningar.)

Extramoduler


De extramoduler jag laddade hem och installerade (i sites/all/modules) var:

Jag laddade också hem ett par standardmoduler som ger ett par allmänt bekväma funktioner:

  • Poormanscron (eftersom mitt webbhotell inte stödjer den vanliga cron-funktionen)
  • Registration Code (som gör att det krävs ett lösenord för att bli medlem)
  • Admin Role (som gör att man slipper uppdatera rättigheterna för admin-rollen)

Av de moduler som följer med Drupal-installationen aktiverade jag följande:

  • Contact (för att det är ett fiffigt sätt att sköta både kontakt med webmaster och att ordna mailinglistor)
  • Locale (för att byta till svenska på webbplatsen)
  • Menu (för att ändra i menyerna)
  • Path (för att göra snyggare sökvägar)
  • Poll (för att senare använda för att anmäla sig till en match)
  • Upload (för att ge möjlighet att lägga till filer i inlägg)
  • Search, Statistics och Tracker (för att de kan vara användbara)
  • Alla obligatoriska moduler (förstås)

Inställningar


Jag ändrade ett antal inställningar på webbplatsen:
  • Tidszon och första dagen i veckan
  • Namn på webbplatsen
  • Språk i Drupals gränssnitt (där alla moduler tyvärr inte fanns översatta)
  • Jag la till en roll för administratörer, och angav den i Admin Role-modulen.
  • Jag justerade övriga behörigheter efter tycke.
  • Jag skapade ett personligt konto för mig själv, tilldelade mgi amin-rollen, och loggade in som mig själv istället.

Därefter satte jag i ordning Organic Groups (härefter kallat og eller diskussionsgrupper):

  • Jag skapade en enkel nodtyp (utan kommentarer) att använda som huvudsida/listsida för diskussionsgrupper. Den fick namnet "diskussionsgrupp" (men kunde kanske hellre ha hetat "lag".
  • I inställningarna för og satte jag den nya nodtypen till titelsida för diskussionsgrupper. Jag ändrade inställningarna för e-post så att nya medlemmar får meddelanden på svenska.
  • Jag såg till att Page-noderna inte var med bland dem man kan posta i diskussionsgrupperna.
  • Jag skapade en diskussionsgrupp för varje volleybollag som skulle vara med på webbplatsen. Jag gjorde dem öppna, och så att alla som blir medlemmar på webbplatsen direkt kan gå med i diskussiongrupperna. (Är man orolig för att obehöriga ska börja läsa meddelanden kan man förslagsvis använda Registration Code för att begränsa vilka som kan bli medlemmar på webbplatsen.) Varje diskussionsgrupp fick också en egen och enkel webbadress. I beskrivningstexten för titelsidorna skrev jag in enkla instruktioner för hur man postar nya inlägg och aktiverar funktionen för e-post vid nya inlägg. (Jag betonade också att det inte går att svara på e-post från webbplatsen, utan att man måste skriva en ny kommentar på plats.)

Nodtyper för diskussionsgrupper


Nästa steg var att sätta i ordning noder att använda i diskussionsgrupperna. Det första var den vanliga Poll-noden som jag fulhackade för att ta hand om anmälningar till matcher och träningar:
  • Meningen var att alternativen för att rösta skulle vara "Jag är med och spelar" respektive "Jag kan inte vara med" (eller motsvarande). En kort beskrivning av detta lades in i anvisningarna.
  • Namnet på noden ändrades till "match/träning/etc.".
  • Jag la till ett datumfält i Poll-noden, för att använda i kalendern senare. Jag gjorde fältet frivilligt, och gav det namnet "Datum". (Jag valde att använda popup-kalendern för att mata in datum i fältet, förstås.)
  • Jag försäkrade mig om att det gick att skriva kommentarer till omröstningarna, eftersom det inte går att skriva någon body-text i själva Poll-noden.

Nästa steg var att skapa nodtypen Kalenderhändelse. Det var en ytterst enkel nodyp - i princip en story-nod som också fick ett datumfält. (Här såg jag till att återanvända det tidigare skapade fältet "Datum", istället för att skapa ett nytt fält med samma funktion.

Den sista nya nodtypen blev en Wiki-sida. Även detta blev en vanlig story-nod, men i inställningarna för behörigheter ändrade jag så att alla inloggade användare har möjlighet att redigera Wiki-sidorna. (Det kan vara värt att nämna att ingen historik sparas på Wiki-sidorna, så det finns risk att information i inlägg försvinner.)
Jag aktiverade också möjligheten att skriva kommentarer till wiki-sidorna, eftersom jag tänkte att det kan vara användbart.

Till slut ändrade jag namn på Page-noden och Story-noden till "Informationssida" och "Inlägg".

Kalendern


En stor poäng med sidan var att ha en kalender som visar kommande träningar och matcher. Den sattes i ordning enligt rätt friskt experimenterade. En del av informationen nedan kan vara överflödig, men mina inställningar blev till slut som följer:
  • Vyn fick namnet "Kalender"
  • "Provide page view" aktiverades, med view type "calendar". Webb-adress och titel sattes till "kalender". Det är värt att nämna att man behöver en helsidevy för kalendern för att kalendern i ett block ska vara meningsfull - den länkar nämligen till kalendern som helsida.
  • "Provide block" aktiverades, och fick även den titeln "kalender". Nodes per block sattes till 24, och more-länken aktiverades också.
  • I Fields valde jag att visa Node: Title samt Date: Datum. Den senare bör man sätta till "Do not group multiple values".
  • Följande argument användes: Calendar: year, Calendar: month, Calendar: day, samt Date: Datum. Samtliga sattes till "display all values", och i det sista fallet valdes också alternativet "summarize by month". (Det verkar vara viktigt i vilken ordning argumenten ligger.)
  • Filter sattes till att nodtypen skulle vara antingen Match/träning/etc. eller Kalenderhändelse. Den som använder funktioner med att avpublicera saker bör också ha ett filter för det, förstås.
  • Jag aktiverade blocket för kalendern, och lade det överst i högerkolumnen.

Lite justering av gränssnitt

  • Den vanliga navigeringsmenyn (som så fiffigt heter meny-menyn på svenska) begränsade jag så att bara administratörer kunde se den. (Jag anser att den blir för rörig för att den ska vara bra för "vanliga" användare.) Istället skapade jag en ny meny med "Mina inställningar" (user), Logga in, logga ut, senaste inlägg, mina diskussionsgrupper, och andra direktlänkar jag tyckte verkade bra.
  • En meny med direktlänkar till diskussionsgrupper sattes upp, och placerades högt upp. Jag gjorde detta för hand, då det ringa antalet diskussionsgrupper inte riktigt motiverade ett View-block.
  • Jag satte i ordning en liten meny med direktlänkar för de vanligaste admin-göromålen. Inställningarna för detta block ändrades så att bara administratörer kunde se det.

Tema, och lite småjusteringar av temat


Jag valde att använda temat SEO Position, eftersom jag tycker att det är snyggt och användbart. (Däremot har verkar det ha några problem i Mac-webbläsaren Camino.) Några småjusteringar gjordes:
  • I page.tpl.php ändrade jag sidfoten till ett meddelande på svenska, som förutom att länka till SEO position också länkade till drupal.org.
  • Jag bytte ut header.jpg till en egen bild med samma format.
  • Jag hade kunnat lägga till en favicon.ico, men gjorde inte det. I så fall hade jag gjort en 16x16 pixlar stor bmp-bild i 256 färgers upplösning, och sedan bytt namn på den till favicon.ico.

Comments

Bra jobbat!

solipsist's picture

Bra jobbat! Sådana här välskrivna och användbara fallstudier behöver vi fler av!


Jakob Persson
Webbredaktören - www.webbredaktoren.se

Jag håller med. Det är

LeTh's picture

Jag håller med. Det är mycket användbart för mig, nu kanske jag kan göra saker och ting i rätt ordning och en sak i taget, och inte dutta omkring lite här och där och glömma bort vad det var jag egentligen skulle göra...

/Lena

Härligt att någon tar sig

frjo's picture

Härligt att någon tar sig tid att skriva ned sådan här information! Måste vara suverän som guide och inspirationskälla för nya Drupal-användare.

Har du prövat Signup modulen för att hantera anmälningar?

http://drupal.org/project/signup

Signup!

Itangalo's picture

Kul att artikeln är uppskattad!
Jag hade inte sett Signup-modulen förut, och den verkar ju användbar. En av de saker jag tyckt varit smidigt med Organic Groups är att det enkelt går att prenumerera på nya inlägg, men med Signup verkar det ju gå att ordna även utan OG.
Tackar för tipset!

//Johan Falk, Sweden

Strålande

heeke's picture

Helt suverän artikel för en som som mig som är "några dagar in" på min första site med Drupal.
Det hade tagit mig lång tid att få saker att funka om det inte vore för denna strålande artikel.
Bara en sån sak som att kommentera bort "option" i .htaccess (har också one.com som host) hade nog varit en svår nöt att knäcka.

Tack för en suverän artikel.

/Henrik

Medlemsproblem

kretinet's picture

Tack för en bra introduktion.

Sitter och försöker göra något liknande men föreningen jag jobbar med har bara en användare för samtliga medlemmar. Hur löser man ett signup-problem på bästa sätt då?

Jag ser framför mig en contenttyp med endast två fält, Namn+kommentar.

Några tips?

/Jonas

Fler konton

Itangalo's picture

Jag tolkar dig som att du vill att medlemmar ska kunna skriva kommentarer till inlägg på föreningssidan.

Det lättaste vägen för att lösa problemet är förmodligen (på sikt) att ge alla medlemmar ett konto på webbplatsen. Det finns en modul (Registration Code) som gör att bara de som har en given kod kan registrera sig, så på det viset kan du slippa obehöriga medlemmar och samtidigt inte behöva lägga in alla medlemmar för hand.
Om du ger alla föreningsmedlemmar ett eget användarkonto blir det en lätt match att bara låta föreningsmedlemmar skriva kommentarer.

Problemet med att bara ha ett användarkonto för alla medlemmar är att namnet på användaren fylls i automatiskt i kommentarer i Drupal. (Det går säkert att ändra om man kan koda, men ändå.) Ditt förslag att göra en ny innehållstyp med namn+kommentar är problematisk eftersom kommentarer som standard inte är noder i Drupal, och då inte kan byggas om med CCK.
Ett alternativ är att låta anonyma användare skriva kommentarer, eftersom man då också får tillfälle att skriva upp sitt namn.

Om en viktig funktion med webbplatsen är att skicka ut e-brev när något uppdaterats finns det numera smidigare lösningar än Organic Groups. Säg till i så fall, så får du fler tips. (Starta gärna en egen tråd för den frågan, så blir den lättare att hitta för andra.)

Lycka till!
//Johan Falk, Solna

Drupal version 6.5

WhiplashInfo's picture

Jag letade men hittade inte Views för OG. Har nyinstallerat Drupal och kör 6.5, och så vitt jag kunnat se finns inte denna submodul till 6:an.

Felskrivning

Itangalo's picture

Ah. Det är en feltolkning av vad jag skrivit ovan. "Views (för organic groups)" var menat att betyda "Views (för att utnyttja några funktioner i Organic Groups)". Det är fixat nu.

//Johan Falk, Solna

PS: Jag hittade till slut en modul jag tänkte tipsa om: Watcher. Det är ett enkelt sätt att få e-post när ett inlägg uppdateras (och är utvecklad av någon här på forumet).

Otrolig bra guider du skriver

Azone's picture

Mäkta imponerad. Det låter så enkelt. Själv sliter jag mitt hår ibland.
Men jag lär mig med tiden och den här typen av guider är nog det bästa sättet.

Tack!

Infoga bild Drupal 6.8

besa003's picture

Hur gör jag för att infoga en bild på en sida i Drupal 6.8? I den tidigare versionen 6.6 fanns färdigt fält för att "länka upp" bilder men jag kan inte hitta motsvarande i 6.8.
/Berit

Starta ny tråd

Itangalo's picture

Detta klassar jag som en ny fråga, och rekommenderar därför att du startar en ny diskussionstråd.
(Det finns också några tidigare frågor och svar i FAQ:n, som kanske kan vara till nytta.)

//Johan Falk, Solna

MisterS's picture

Läste dina "exempel" som du lagt upp på sidan (journalistföreningen och volleybollaget)
Och jag måste säga (igen) att dom e riktigt bra!

Men när jag läste igenom så var där några saker jag inte riktigt förstod.
Och jag hoppas ju nu att du kan hjälpa mig att förstå ;)

Det första var "optionkommandona" i .htaccess filen. Kan du skriva något mer om detta, (förklara) vad gjorde du?
Jag använder nämligen också one.com (därför intresset)

Sen undrar jag om du kan förklara mer runt "files" katalogen som du skapade, (vaför?)
Och att du gav den skrivrättigheter för drupal, kan du förklara mer där? (varför, hur?)

Textena jag menar:
"Senaste installationen av Drupal laddades hem och packades upp. Jag använder ett webbhotell (one.com), och jag laddade upp Drupal till min domän. För att få installationen att funka med webbhotellet var jag tvungen att kommentera bort de två option-kommandona i filen .htaccess. Som alltid skapade jag också en katalog med namnet "files", och gav denna skrivrättigheter för Drupal. (Jag använde Filezilla för att sköta FTP-uppladdningar.)"

Jag hoppas så klart att du har lust att svara på mina frågor, men tack på förhand (i alla fall)!!

Kul att mina exempel

Itangalo's picture

Kul att mina exempel fortfarande gör nytta!

-1-
I filen .htaccess (som dyker upp lite här och var i Drupalinstallationer) finns det i början två rader med texterna Options -Indexes och Options +FollowSymLinks. One.com gillar inte dessa kommandon, och ligger de kvar leder det till 500-fel när man försöker ladda sidan.
För att fixa till det behöver du öppna filen i lämplig redigeringsprogram och antingen bara radera raderna, men lite snyggare och tydligare är att kommentera bort dem genom att lägga till "#" innan kommandona.

När Drupal skapar nya kataloger för filer är det möjligt att det dyker upp nya .htaccess-filer, som du också kommer att behöva justera. Om uppladdade bilder eller filer inte visas eller inte går att nå är det värt att kolla in om det finns en .htaccess som ligger och skrotar.

-2-
De kataloger och filer som Drupal skapar hamnar så gott som alltid i katalogen "files". (I Drupal 6 är det sites/default/files, om man bara använder installationen för ett domännamn.) För att Drupal ska kunna ändra på saker i files-katalogen måste det finnas relevanta skrivrättigheter.
Själv ordnade jag det med hjälp av FileZilla, där man kan högerklicka på filer och ändra läs- och skrivrättigheter.

Lycka till!

//Johan Falk

Ny med Drupal? Kolla in den stabila sidan med tips och guider!
Har du fått problem? Kolla in FAQ-sidan med kilovis av besvarade frågor.

Sweden

Group notifications

This group offers an RSS feed. Or subscribe to these personalized, sitewide feeds:

Hot content this week