Türk Drupal Kullanıcıları Topluluk Sitesi Hakkında Görüşler

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
drupaloSa's picture

drupal.org'daki yerel destek siteleri listesinde değişiklik önerisini tartışmak üzere açtığım konuda topluluğun geleceğini tartışmak için ayrı bir konu açılmasını önermiştim. İşte bu o konu; topluluğumuzun gelişmesi için ne gibi fikir ve önerileriniz varsa burada dile getirebilirsiniz.

Unutmadan, görüşlerinizi belirtirken bu topluluktaki mevcut rolünüzün ne olduğunu (profosyonel geliştirici, tasarımcı, çevirmen, destek arayan normal bir kullanıcı, drupal konusunda içerik üreten birisi, forumlarda destek sunan birisi, vb.) ve bundan sonra topluluktaki rolünüzü nasıl devam ettirmek istediğinizi de belirtiniz.

Comments

İnşâllah bu konu bir sonuca ulaşır...

bakyildiz's picture

Öncelikle, Erdem'e, Onur'a, Kâmil'e ve var ise diğer destek sitelerinin kurulumunda emeği olan tüm özverili çalışmalara teşekkür etmek istiyorum. Özellikle son dönemde Onur'un gayreti ve ortaya koymuş olduğu çalışamalar gerçekten takdîre şâyan.

Amacımız eğer drupal İYS'mini Türkiye'ye Türkçe olarak tanıtmak üzere drupal.org'a yardımcı olmak ise bendenizin önerisi şöledir;

  1. Site adının Drupal Türkiye olması uygundur sanırım. Diğer ülkelerin büyük bölümü böyle yapmış.
  2. Birden fazla gönüllü admin olması gerektiğini düşünüyorum. Erdem(drupaltr) ve Onur(drupaldersleri) adaylarımdır.
  3. drupaltr.org domain bağlantısını topluluğa verilmesi ve içeriğinden vaz geçilmesi (mümkün ise user/forum hâriç)
  4. drupaldersleri.org içeriğini kullanmak üzere drupaltr.org altına alınması ve domain/logodan vaz geçilmesi
  5. drupaltr ve drupaldersleri hâricinde var olanların da yeni ortama dâvet edilmesi.
  6. yeni ortamda yerelleştirme sunucusunu yayımlamaya devam etmesi ve güncellenmesi
  7. yeni ortamdan kişisel veya kurumsal tüm öğelerin (reklam gibi) çıkarılması (barındırma için destek olacak kurum hâriç olabilir)
  8. drupal'in doğrudan Türkçe kurulum sürümünün hazırlanarak bu siteden yayımlanmasını sağlanması

drupalhizmetleri ne yapar? Vakit buldukça groups.drupal.org/turkey sitesinde soru soranlara yardımcı olmaya çalışır. Ayrıca hazırladığı sitelerde kullandığı eklentileri de Türkçe'ye çevirmeye çalışır. Yaptığı çalışmaların da topluluk tarafından kullanılabilmesi için çalışmaları drupal.org üzerinden veya ilgili eklenti üzerinden yayımlamaya çalışır. Vakit buldukça bu yönde drupal'e katkı sağlamaya devam etme gayretinde olacaktır inşâallah...

Drupal Türkiye Hakkındaki görüşlerim

LiquidWeb's picture

Başlığa bakarak drupaltr.org sitesini kastetdiğim sanılmasın benim savunduğum ne drupaldersleri.org ne de drupaltr.org. Ben bu kadar drupal kullanıcısının birleşerek şu anda varolan sitelerin toplamından daha iyi bir site yaratabileceğimize inanıyorum. Bu olası yeni site için görüşlerim ise şöyle.

1- Site adı Drupal Türkiye olmaslı ve lansman da bu şekilde yapılmalı, sayın Erdem Köse'nin alan adı konusunda sorun çıkaracağını sanmıyorum
2- Yönetici ve moderatör sayısı sitenin her an aktif ve denetimde aklmasını sağlayacak biçimde olmalı ve mümkünse Drupal'a hakimiyet konusunda topluluğa kendini kabul etttirmiş kişiler olmalı
3- Profesyonel anlamda bir logo ve kurumsal kimlik çalışması yapılması (yarışma usulü olabilir)
4- Her iki sitede de varolan içerikler harmanlanarak yeni isteye aktarılmalı
5- Forum varsayılan drupal modülünden daha profesyonel bir görünüme sahip olmalı (Bu konuda yaptığım çalışmalarım var ilgilenenlere gösterebilirim)
6- Yerelleştirme sunucusu bir subdomain altında kurulmalı ve destek taleplerinden önce yerelleştirme çalışmalarına öncelik verilmeli zira modüllerin türkçe paketlerinin de olmasının Türkiye'de drupal kullanımını büyük oranda arttıracağını düşünüyorum
7- İngilizce bilmeyen kişiler hangi modülün ne işe yaradığını anlamakta zorluk çekebiliyor ve bu konudaki destek talepleri forumlarda belirli bir kalabalık yaratıyor. Bu amaçla şu anda drupalmodules.com adresindeki gibi bir modül dizininin sitede oluşturulması gerekli tabi modül açıklamaları Türkçe olmalı (Yine bu konuda bazı çalışmalarım var)
8- Adsense gibi profesyonel imajı bozan reklamlar kaldırılmalı
9- Burada da artık sorun oluşturmaya başlayan bir problem de insanların takip etmek istedikleri forumlara "subscribe" gibi içerik açısından hiçbirşey ifade etmeyen mesaj göndermeleri. Bu mesajlar kirliliğe neden olduğu gibi destek bekleyen taleplerinde geri düşmesine neden olabiliyor. Bu yüzden bookmark sistemi olmalı

Şu anda aklıma gelen bunlar aklıma yeni şeyler geldikçe yazmaya çalışacağım fakat kendimize örnek alabileceğimiz bir topluluk olarak Joomla'yı gösterebilirim. Türk Joomla sitelerinin türkiyedeki Joomla tanınırlığına katkılarını sanırım kimse itiraz etmeyecektir. Ayrıca bahsettiğim gibi bir site oluşturulmasının şu anda varolan sitelerin tamamen kapatılması anlamına gelmediğini de belirtmek isterim.

Bu arada kendimden bahsetmek gerekirse daha önce kodlarımı tamamen sıfırdan yazarken gelir/emek oranını arttırmak amacı ile CMS ye geçiş yaptım. Drupal'dan önce Joomla ile haşırneşir oldum fakat 1 yıl kadar önce Drupal ile tanıştım ve o zamandan beri Drupal ile e-ticaret, haber portalı, kişisel blog, komünite, firma siteleri geliştirdim. Bu esnada sıfırdan şablon hazırladığım gibi eksik kalan noktaları tamamlamak için de özel modüller geliştirdim. Ve bu süre içinde türkçe değil ama ingilizce olarak drupal forumlarında insanlara destek olmaya çalıştım.

Şimdi ise hayatımın yönünü değiştirmek ve serbest olmak amacı ile Drupal tabanlı ve internet üzerinde bir iş kurmaya çalışıyorum.

Son durum ve düşüncelerim

drupaloSa's picture

Dün drupaltr.org'un yöneticisi Erdem Köse ile yaptığım görüşmeden sonra kendisi de d.o'daki Turkish Community Site konusunda görüşlerini yazdı ve devamında da talep konusu bir sonuca ulaştı: drupaltr.org aktif olmaması sebebiyle yerel destek sitelerinin listelediği Language-specific communities sayfasından çıkarıldı; drupaldersleri.org ise kalıcı olduğunu göstermesi için zamana ihtiyacı olduğu öne sürülerek eklenmedi. Bunun yerine sayfanın altında Türk kullanıcıların toplulukları hakkında bilgi alabilmek için g.d.o'daki Türkiye grubunu ziyaret etmelerini öneren bir not düşüldü. Kısacası "biz böyle birşeye sizin adınıza karar veremeyiz, önce kendiniz karar verin" denilmiş oldu. Bu pek de beklediğim ve umduğum sonuç değildi; herkesin aynı fikirde olması zaten mümkün değil, ancak gerek grupta gerekse de d.o'daki talep konusunda büyük bir çoğunluk bu değişimi desteklediklerini belirtmişlerdi. Ancak tam da değişiklik yapılacakken rakisisesindekibalik rumuzlu arkadaşın yazdığı mesaj ve devamında yazdıklarımız konunun farklı bir yöne gitmesine sebep olunca ortaya bu sonuç çıktı. İyi mi oldu kötü mü oldu bilmiyorum doğrusu, ama bunun benim açımdan ilk anda heves kırıcı bir sonuç olduğunu söyleyebilirim. Umarım geçici bir etki olur bu.

Bu başlıkta konuşulan drupaldersleri.org içeriği ile drupaltr.org alan adının birleşmesi ise pek mümkün görünmüyor. Erdem Köse, drupaltr.org sitesini kurarken kalabalık bir grup ile
kurduklarını ve sadece kendisine ait bir siteymiş gibi davranamayacağını söyledi. Ayrıca alan adı da kendisine ait değilmiş, araştırdığımda d.o'da jack in the box rumuzu ile kayıtlı olan Erdem Üney'e ait olduğunu öğrendim. drupaltr.org adresinin yönlendirilmesi ile ilgili olarak da bunun şuanda doğru olmayacağını ancak drupaltr.org sitesinin sol sütununa drupaldersleri.org'a link veren bir tanıtım koyabileceği belirtti.

Konunun önceki mesajlarında yapılan öneriler ile ilgili düşüncelerime geçmeden kendim ve drupaldersleri.org ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum. Ben drupalle şimdiye kadar hiç profosyonel anlamda ilgilenmedim; yani hiçbir ücretli hizmet vermedim. Asıl mesleğim mühendislik fakat yüksek lisansımı yeni bitirdim ve herhangi bir işte de çalışmıyorum. Dolayısıyla Drupal'e bolca vakit ayırabildim; bu vakti de sadece ücretsiz destek vermek için harcadım. Ayrıca destek verirken tek bir yere bağlı kalmadım; şuanda Türkiye'de Drupal konusunda destek almak için gidebileceğiniz birçok yerde karşınızda beni bulabilirsiniz (cmsturk.net ve mjturkiye.net'de drupal bölümü yetkilisiyim, ayrıca r10.net'de de üyeliğim var ve Drupal bölümünün açılmasına vesile oldum). Drupal'i kullanmaya başlayalı yaklaşık 12 ay oldu ve bu sürenin 8-9 ayını tamamen forum sitelerinde destek vererek geçirdim. Ancak annelerin bebeklerini karınlarında taşımaları gibi drupaldersleri.org fikri de forumlarda geçirdiğim bu süre içinde benim beynimde başta sadece bir fikir olarak başlayıp zamanla gelişti. Bu düşünce henüz olgunlaşmamışken ve benim deneyimim de henüz yeterli değilken birçok kişi benimle iletişime geçip beraberce bir Türkçe Drupal destek sitesi açmayı önerdi. Yapılan bu tekliflerin iyi niyetli olduğuna şüphem olmasa da bu kişilerin forum ortamlarında herhangi aktif bir paylaşımlarını görmediğim için ve kendilerinin de Drupal konusunda destek sunacak bilgileri olduğuna inanmadığımdan bu teklifleri geri çevirdim. Sonuçta, daha önceki örneklerde olduğu gibi hiçbir plan program olmadan, düşünceler henüz olgunlamamışken bir hevesle açılan sitelerin hali ortadaydı. Aynı hataya ben de düşmek istemedim. Aylar boyunca sadece bir fikirden ve localhostta yapılan bazı ufak denemelerden ibaret olan drupaldersleri.org'un ilk adımı ise Ağustos ayında 2 sayfalık bir Word dokümanı olarak hazırladığım proje planıyla atılmış oldu. Aylardır kafamda olgunlaştırdığım ve forumlarda destek verirken edindiğim deneyimden yararlanarak şekillendirdiğim bu proje planında, sitede hangi bölümlerin olacağı, hangi içeriklerin sunulacağı, anasayfada nelerin yer alacağı, sitede hangi işlevlerin bulunacağı gibi konuları maddeler halinde sıraladım. Daha sonrasında ise fırsat buldukça adım adım siteyi inşaa ettim. Sonuçta Eylül'ün son haftası gibi tüm hazırlıklar tamamlandı ve site açıldı. Bu site benim Türk Drupal kullanıcılarına bir hediyemdir.

Elbette bunları yazmaktaki amacım kendimi ve drupaldersleri.org'u övmek değil. Ancak insanlar şunu anlamalı ki bazı şeyler lafla söylendiği kadar kolay yapılmıyor. Geçmişte edindiğim bazı olumsuz deneyimler, ortaya karşılıksız olarak birşey koyduklarını görmediğim kişilerle ortak bir takım işlere girişmeye sıcak bakmama engel oluyor. Sonuçta ben drupaldersleri.org sitesini açarken bulunduğum hiçbir ortamda Drupal konusunda Türkçe olarak düzenli içerik üretildiğini görmedim. Bugün de bunu düzenli olarak yapan birilerini göremiyorum; olsaydı zaten şimdiye kadar çoktan kendileriyle iletişim kurmuş olurdum. Eğer ki gözümden kaçmış kişiler varsa lütfen beni affetsinler ve benimle iletişime geçsinler.

Uzun lafın kısası, drupaldersleri.org bazı siteler gibi kesinlikle "hele bir açalım da gerisini sonra düşünürüz" yaklaşımıyla açılmış bir site değildir; aksine uzun bir olgunlaşma sürecinin sonunda doğmuş, planlı ve programlı bir sitedir. Ben de "yaparız, ederiz" gibi sadece laf üreten biri değil bugüne kadar ortaya koyduğu işler ortada olan birisiyim. Bu yüzden söylediklerimi ve söyleyeceklerimi bunları dikkate alarak değerlendirmenizi umuyorum.

  • Site adı, alan adı, logo, görsel tasarım gibi konular çok da mühim değil. Adı "Drupal Türkiye" olan, alan adı "drupaltr.org" olan sitenin bugünkü durumu ortada. Diğer destek siteleri arasında da logosu olmayan ve standart Garland'ı kullanan birçok site var. Bir destek sitesi için esas önemli olan ve ilk başta düşünülmesi ve planlaması gereken içerik ve destektir. İçeriği kim üretecek, desteği kim verecek? Önce bunların belirlenmesi lazım ve bu %99'u tüketici olan bir toplulukta cevaplanması pek de kolay bir soru değil ne yazık ki.
  • Sitenin adminleri normal kullanıcılar kadar aktif kişiler olmalılar; siteyi kurup kaderine terketmemeliler. drupalhizmetleri, beni ve Erdem Köse'yi önermiş admin olarak; ancak dün Erdem Köse "I am not answering in forums on drupaltr.org anymore" diyerek zaten artık destek vermediği ifade etti. rakisisesindekibalik arkadaşımız admin ve moderatör sayısı yeterli olsun demiş; acaba ben Drupal değil de başka bir sistemi mi kullanıyorum yoksa Türkiye topluluğunda değil de başka bir toplulukta mı bulunuyorum diye düşünmeye başladım. Çünkü ben şuanda bu işe düzenli olarak zaman ayıracak ve sorumluluk üstlenecek birilerini göremiyorum; drupaldersleri.org'da bile editör ararken o kadar kullanıcı arasından sadece bir kişi bu işe talip oldu. Elbette Drupal kullanan 100-200 kadar kullanıcı var belki ama bugüne kadar bu ortamda bulunup da böyle bir görev üstlenmeyen kişilerin bundan sonra birden aktif olacaklarını düşünme yanılgısına düşmeyelim. Yani admin ya da moderatör olarak sorumluluk almayı ve içerik üretip destek vermeyi bekleyen Drupalciler vardı da bugüne kadar hep g.d.o, drupaltr.org, drupaldersleri.org ve daha birçok genel cms forumları haricinde başka ve yepyeni bir Drupal sitesinin açılmasını mı beklediler görev almak için?
  • drupalhizmetleri'nin şu önerilerine katılıyorum:
    -- drupal ile ilgili site açmış kişilerin topluluk sitesine davet edilmeleri: bu kişilerin ve sitelerinin bir listesini çıkaralım; zaten bir kısmı drupaldersleri.org'a üye.
    -- yerelleştirme sunucusunu yayımlamaya devam etmesi ve güncellenmesi
    -- drupal'in doğrudan Türkçe kurulum sürümünün hazırlanarak bu siteden yayımlanmasını sağlanması
    ek olarak ben de şunu önerebilirim:
    -- Türkçe sürümün yanında yine Türkçe olan alternatif bir çekirdek (kurulum profili) hazırlanabilir. Böylece çekirdekte yer almayan bazı temel özellikler (bueditor, poormanscron, admin menu gibi) eklenebilir.
    Daha birçok şey yapılabilir elbette ama bunların hepsi zaman meselesi; yine aynı temel soru çıkıyor karşımıza: kimler yapacak?
  • Sanırım herkes maliyetlerin bir şekilde karşılanması gerektiğinde hem fikir ama adsense'e karşı bir alerji var herhalde :) Benim en beğendiğim, muhtemelen de en kaliteli resmi yerel destek sitesi Almanlara ait olan drupalcenter.de (site ve alan adına dikkat!). Bu site ve başka yerlerde de Adsense kullanılıyor. Zaten burada söz konusu olan profosyonel bir şirket sitesi değil. Bu yüzden adsense kullanılmasının bir imaj problemi yaratacağını sanmıyorum. Drupaldersleri.org'da kullanmamın sebebi maliyetleri karşılamak için ancak bildiğiniz gibi 100 doları tamamlamadan 5 kuruş alamıyorsunuz. Dolayısıyla diğer 2 sitemle ortak kullandığım bir havuz ile bu miktarı tamamlamaya çalışıyorum. Böylece en azından şimdiye kadar yapmış olduğum harcamaları karşılayabileceğim. Tabii bir de işin emek kısmı var; ben ücretli hizmet vererek para kazanmak yerine ücretsiz destek vermeyi tercih ederek vaktimi bunun için harcadım bugüne kadar (böyle bir imkanım vardı, çalışmak zorunda değildim yani, dolayısıyla sadece tercih meselesi bu); bunun da hiçbir reklam ya da sponsor geliriyle karşılanması mümkün değil zaten. Günün birinde gelecek parayla birkaç tane kitap alabilirsem kafidir benim için.

rakisisesindekibalik'in şu görüşleriyle ilgili olarak da:

  • Forum varsayılan drupal modülünden daha profesyonel bir görünüme sahip olmalı: Amacımız profosyonel bir site yapmak değil, sonuçta ücretli hizmet sunan bir site yapmıyoruz. Drupal.org'un forumları gördüğüm en sade forum olmasına rağmen işini fazlasıyla yerine getiriyor. Drupaldersleri.org'un forumları ise standarta göre ufak bir iyileştirmeye sahip. Yine de alternatif fikirleri görmek isterim.
  • İngilizce bilmeyen kişiler hangi modülün ne işe yaradığını anlamakta zorluk çekebiliyor ve bu konudaki destek talepleri forumlarda belirli bir kalabalık yaratıyor. Bu amaçla şu anda drupalmodules.com adresindeki gibi bir modül dizininin sitede oluşturulması gerekli tabi modül açıklamaları Türkçe olmalı: Drupaldersleri.org'da ayrı bir eklenti tanıtım bölümü mevcut zaten. Kullanıcıların yorum yapmasına ise şuanda izin vermiyorum çünkü izin verdiğim anda destek soruları forumlar yerine eklentinin altında sorulmaya başlanacak. Bunun yerine alternatif bir çözüm getirdim ve eklenti tanıtımlarının altında "bu eklentiyle ilgili soru sor" linki var; bu linke tıklanınca o eklentiye bağlı bir forum konusu oluşturuluyor.
  • Burada da artık sorun oluşturmaya başlayan bir problem de insanların takip etmek istedikleri forumlara "subscribe" gibi içerik açısından hiçbirşey ifade etmeyen mesaj göndermeleri. Bu mesajlar kirliliğe neden olduğu gibi destek bekleyen taleplerinde geri düşmesine neden olabiliyor. Bu yüzden bookmark sistemi olmalı: Drupal.org'da ben de böyle yapıyorum; her ne kadar işe yarasa da sonuçta konular bunlardan geçilmiyor. Drupaldersleri.org'da ise şimdiye kadar kimse böyle bir şey yapmadı, ilginç bir durum. Yine de mevcut olandan farklı bir konu abonelik yöntemi faydalı olabilir.

2.5 saatte yazılan bir mesaj da böyle oluyormuş demek ki :)


drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı


drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı

adsense'e karşı bir alerji

bakyildiz's picture

adsense'e karşı bir alerji var herhalde :)

Evet. Adsense allerjim var. http://drupaltr.org/node/697 bağlantısında bir resim ekledim. Buradan sebebi sanırım anlaşılacaktır. :)
Sanırım drupaldersleri.org alanında da aynı sorun var!

Bu allerjiyi de geçti

bakyildiz's picture

Bu allerjiyi de geçti bulantı yapıyor....

Sitenin url'sini görüp

drupaloSa's picture

Sitenin url'sini görüp yasaklamak için tıklanması gerek; kendi sitemdeki reklama tıklayamacağım için eğer ilgili domain bana bildirilirse o domaini engelleyebilirim.
---
drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı


drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı

drupal.org sitesinden ki

bakyildiz's picture

drupal.org sitesinden ki yazışmalarda Erdem Köse aşağıdaki açıklamayı yazmış.

"And we are always open to any suggestion/contribution."

Eğer herkes desteğe açık ise önerim; drupaldersleri.org sitesini drupaltr.org altına alalım ve drupaltr.org altındaki kullanıcıları da yeni ortama taşıyalım. Onur'da 4 yöneticiye 5. olarak eklensin.

Erdem ve Onur, ne dersiniz?

drupaltr.org alanadının

drupaloSa's picture

drupaltr.org alanadının drupaldersleri.org için kullanılmasına sıcak bakılmıyor. Ben de zaten diğer 4 admin aktif değilken 5. bir admin olarak böyle bir görevi kabul etmeyeceğimi söylemiştim.

---
drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı


drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı

Bir karışıklık olmasın

bakyildiz's picture

Bir karışıklık olmasın diye belirtmek istiyorum. drupaltr adresi ile açılan sayfanın içeriği sizin hazırladığınız içerik olacak. Ancak yeni drupaltr adresinde drupaldersleri ibâreleri olamayacak. Drupal Türkiye olabilir belki. Onur, sen bunda hemfikir misin?

Eğer drupaltr buna sıcak bakmıyor ise, bu durumda drupaltr yöntecilerinin topluluğu değil çıkarlarını düşünüyor diye hoş olmayan bir düşünceye kapılırım ve drupaltr'ye çalışmalarında başarılar dilerim.

Eğer bir birleşme yaşanırsa topluluk adına 3 kişinin karar mercî olması ve ortak sitenin yönetimin bu 3 kişiden oluşması gerektiğini düşünüyorum. Topluluğunde bunu desteklemesi gerektiğini düşünüyorum. Neyse bu konunun bir anlamı olmadığı açık.

Aynı şeyi söylüyoruz

drupaloSa's picture

Aynı şeyi söylüyoruz sanırım; yani birisi drupaltr.org adresine gittiğinde karşısına drupaldersleri.org çıkacak ama burada "Drupal Dersleri"değil "Drupal Türkiye" gibi birşey yazacak. Kısacası bir yönlendirme + isim değişiklikliği söz konusu. Yalnız bu konuyu biz konuşuyoruz konuşmasına da ilgili kişiler konuya katılıp görüş belirtmediği sürece bir sonuç alınması mümkün değil.
---
drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı


drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı

Drupal dostu Onur kardeşim.

bakyildiz's picture

Drupal dostu Onur kardeşim. Dün drupaltr iletişim formunu kullanarak drupaldersleri.org iletişim formundan gönderdiğim http://groups.drupal.org/node/18117#comment-62710 bağlantısındaki metnin aynısını göndermiştim. Lûtfedip g.d.o ortamındaki bu tartışmaya katılan olmadı. Belkide iletişim formuna da bakmıyorlar(!). Yolun çizilip ilerlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Artık drupaltr katılır katılmaz bu arkadaşların kararı.

Baksana, bu forumda 78 üye var ama ankete cevap veren 6 kişi çıktı. Acaba bu üyeler robot üye mi!?

mevcut durumun analizi

drupaloSa's picture

Robot üye demek yanlış olur; aslında mevcut durumu şu şekilde açıklayabiliriz:
- Kullanıcıların büyük bir kısmının şuandaki tek ihtiyacı destek alabilmek.
- Maslow'un ihtiyaçlar teorisi ihtiyaçlar hakkında şöyle der:

Belirli bir kategorideki gereksinimler tam olarak karşılanmadan kişi bir üst düzeydeki kategorinin gereksinimlerini algılamaz, böyle gereksinimleri yoktur. Örneğin günlük olarak karnını doyurabilen fakat güvenlik içinde bulunmayan, kendini sürekli olarak olası bir tehdit altında algılayan bir insanın, dünya görüşünü geliştirmek için kitap okumak gibi bir gereksinimi yoktur.

Belirli bir gereksinim kategorisindeki gereksinimlerin karşılanması durumunda kişi, bir üst kategorideki gereksinimleri karşılamaya yönelecektir.

Yani, bugün topluluğun büyük bir kısmını oluşturan destek arayan kullanıcılar, zaman içinde edindikleri bilgileri paylaşmaya ve bu paylaşımı yaptıkları ortamın şekillenmesinde katkıda bulunmaya çalışacaklardır. Ancak bugün için A sitesi, B sitesi, A ve B sitesinin birleşmesi, yeni bir C sitesinin açılması gibi bir kaygıları yoktur. Dolayısıyla da topluluğun büyük bir kesimi bu konuda yapılan tartışmalara seyirci kalıyor.

Aslında bu durumu daha önce de ifade etmeye çalışmıştım; bir topluluk var ama %99'u tüketici diye. Ancak sanırım yukarıda yaptığım açıklama bu durumun en açık şekilde ortaya konulmuş hali oldu. Şuanda tartıştığımız bu konuların ilgilendirdiği çok küçük bir kullanıcı grubu var; bunların da bir kısmı ya aktif değil ya da konuları düzenli olarak takip etmiyorlar. Yani birşey yapılacaksa geriye kalan kişiler tarafından yapılacak.

-+-
drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı


drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı

Öncelikle beklenmedik bir

LiquidWeb's picture

Öncelikle beklenmedik bir gelişme olduğu konusunda hemfikiriz sanırım ikinci olarak Ancak tam da değişiklik yapılacakken rakisisesindekibalik rumuzlu arkadaşın yazdığı mesaj ve devamında yazdıklarımız konunun farklı bir yöne gitmesine sebep olunca ortaya bu sonuç çıktı. demişsiniz fakat yanlış anlaşılmak istemem benim amacım bir işe taş koymak değildi sadece fikrimi belirtmek istedim. Fikrimin ne olduğuda sanırım yeterince açık. Önerilerime verdiğiniz cevaplara cevap vermek gerekirse

  1. Amacımız profosyonel bir site yapmak değil, sonuçta ücretli hizmet sunan bir site yapmıyoruz. Drupal.org'un forumları gördüğüm en sade forum olmasına rağmen işini fazlasıyla yerine getiriyor. Drupaldersleri.org'un forumları ise standarta göre ufak bir iyileştirmeye sahip. Yine de alternatif fikirleri görmek isterim. : Ücretsiz bir site olmasının profesyonel bir görünüme engel olduğunu hiç sanmıyorum ayrıca ben hiç bir zaman varsayılan drupal modülünü değiştirelim gibi bir öneride bulunmadım. Eksiklikleri olsa da varsayılan drupal modülünün kullanımı taraftarıyım fakat daha "forum olduğu anlaşılır" bir görünüme kavuşması gerektiğini söyledim ve bu konuda çalışmalarım olduğunu yine söylüyorum. Açık olarak burada link vermemin sebebi forum kısmı tamam olsa da hala büyük kısmı eksik bir site üzerinde bulunuyor olması (hadi itiraf edeyim aslında ben de çok uzun süre önce erdem köse ile drupaltr.org'un durumu ile ilgili görüşmüş ve daha önce bahsettiğim cevabı almıştım oradaki hevesle çalışmalarım başladı fakat sizin aksinize benim işlerim daha da sıkıştığı için yeterince zaman ayıramadım.) Sayın Serkan benimle iletişime geçerseniz yaptığım çalışmaları ve kafamdakileri daha da ayırntılar ile anlatabilirim
  2. Drupaldersleri.org'da ayrı bir eklenti tanıtım bölümü mevcut zaten. Kullanıcıların yorum yapmasına ise şuanda izin vermiyorum çünkü izin verdiğim anda destek soruları forumlar yerine eklentinin altında sorulmaya başlanacak. Bunun yerine alternatif bir çözüm getirdim ve eklenti tanıtımlarının altında "bu eklentiyle ilgili soru sor" linki var; bu linke tıklanınca o eklentiye bağlı bir forum konusu oluşturuluyor. : Böyle birşey önermemin sebebi bana göre yerel destek sitelerinin asıl sitenin (drupal.org) tüm işlevlerine kullanıcıların kendi dillerinde sahip olmasıdır. drupalmodules.com adresini önermemin sebebi ise drupal.org un aksine sadece çekirdek modüllerine bağımlı kalmayan bir site olması ve drupal yöneticilerinin dahi takdirlerini almış olmaları. Yine bu konuda çalışmalarım var fakat sonuçta tek başıma bir noktaya kadar götürebiliyorum
  3. Drupal.org'da ben de böyle yapıyorum; her ne kadar işe yarasa da sonuçta konular bunlardan geçilmiyor. Drupaldersleri.org'da ise şimdiye kadar kimse böyle bir şey yapmadı, ilginç bir durum. : Şu anki sitenizde böyle bir durumun olmamasının sebebi sanırım sizin de tahmin edeceğiniz gibi sitenizin henüz küçük olması ve aranan içeriğin ufak bir aramayla dahi bulunabiliyor oluşu.
  4. Yani admin ya da moderatör olarak sorumluluk almayı ve içerik üretip destek vermeyi bekleyen Drupalciler vardı da bugüne kadar hep g.d.o, drupaltr.org, drupaldersleri.org ve daha birçok genel cms forumları haricinde başka ve yepyeni bir Drupal sitesinin açılmasını mı beklediler görev almak için? : Kendi adıma konuşmam gerekirse drupal kullanmaya ilk başladığımda varolan paylaşım ortamı drupaltr.org du fakat o zaman moderatörlük yapacak kadar bilgim olmadığı için herhangi bir talebim olmadı ve daha sonrasında ise drupaltr.org a kıyasala drupal.org un aktifliğini görerek drupal.org forumlarına kaydım ve ta ki sizin açtığınız konuyu görene dek türk drupal kullanıcılarının çabalarından ve şu an içinde bulunduğumuz grubun varlığından dahi haberim olmadı. Benim durumumda olan birçok kullanıcının da olduğuna eminim. Moderatör sayısının fazla tutulması talebim de kişilerin yeterince zaman ayıramayacaklarını düşündüğüm içindir.

Ben de herhangi bir şeyi

drupaloSa's picture

Ben de herhangi bir şeyi engellemek amacıyla yazmadığını, kendi düşünceni ifade ettiğini düşünüyor ve de umuyorum. Ancak JohnNoc'un söylemiş olduğu şu söze "I was actually about to edit the page and change it to drupaldersleri.org but since comments #16, #17, #18 and #19 came, probably there will be a better outcome" ithafen değişiklik yapılacakken konunun farklı bir şekilde devam etmesi üzerine bu değişiklikten vazgeçildiğini belirttim. Nihayetinde beklenilmeyen bir sonuç çıktı; bu sonucun olumlu mu yoksa olumsuz mu olacağını ise bugünden kestirmek zor.

Diğer konulara gelirsek;
1. Görüşelim.
2. Ben de aynı görüşe sahip olduğum için böyle bir bölümü siteye en baştan dahil etmiştim zaten. Söylemek istediğim mevcut bu yapıyı inceleyip olumlu/olumsuz bulduğun yanları ifade edersen üzerinde tartışabiliriz.
3. Konu abonelik sistemine olumlu baktığımı söylemiştim.
4. drupal.org'da Türk kullanıcıların tamamına profillerinde erişip haber veremeyeceğimize göre, ilgilenebilecek kişilere ulaşabilmek için bir yol düşünmek gerekiyor.

---
drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı


drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı

Bu durumda...

bakyildiz's picture

Evet ilk gelişmeler güzel. Açık kaynak dünyasının süreçlerinin böyle olması normal. Adımlar küçük. Ancak hedefe küçük adımlar atılarak varılacak inşâallah.

  1. drupal.org ve drupaltr.org artık drupaltr.org sitesinin aktif olmadığını kabûl ettiler ve artık herkes bunu biliyor.
  2. Türkiye'de aktif ve verimli olan tek destek sitesi drupaldersleri.org (başka var olduğunu savunan var ise buyursun lütfen)
  3. Onur'un Site adı, alan adı, logo, görsel tasarım gibi konular çok da mühim değil. açıklaması inanıyorum ve drupaldersleri.org büyür ise topluluğun ihtiyacına göre şekillenmesine izin vereceğini sanıyorum. Birçok kişinin belirli bir kimliğe sâhip olmasından ötürü drupaldersleri.org'u ortak topluluk sitesi olarak kabûllenmediğini sanıyorum. Kim bilir?

Bendeniz, az da olsa diğer sitelerin forumlarında vermeye çalıştığım destek ile ilgili yazılarımının altına http://drupaltr.org/node/696#comment-1497 ve http://drupaltr.org/node/693#comment-1496 bağlantısında olduğu gibi not düşeceğim. En azından diğer ortamlardaki forumlara katılanların drupaldersleri.org gibi bir sitenin varlığından haberi olur ve daha aktif olan bu ortama geçmeyi düşünürler.

Açıkçası drupal.org sitesinden yerel destek sitelerinin bulunduğu sayfaya kaç kişi giriyordur bilemiyorum. Çok da önemli olduğunu düşünmüyorum.

Öncelikle; bir anket ile g.d.o grubundan g.d.o girişine kalıcı bir duyuru ile topluluğu drupaldersleri.org'a yönlendirmek gerektiğini düşünüyorum
Sonra drupal-tr.com alan adı altında hizmet veren arkadaşlar ile görüşmekte fayda var sanırım.

Bu arada drupal-tr.org sitesinde Joomla'nın hizmet vermekte olduğunu gördüm ve hayretler içinde kaldım. Nasıl bir zihniyetidir bu yâ Hû. Hiç etik değil. Bunu drupal.org iletişim formu ile ilettim ancak joomla.org sitesinde iletişim formu yok. Drupal mi Joomla mı? Drupal. Çünkü iletişim formu var...

Metnin kısa olduğuna bakmayın, harcadığım zamanı da yazmıyorum.

Öncelikle güzel bir haber

drupaloSa's picture

Öncelikle güzel bir haber vererek başlayayım; gerçi bunu ayrı bir konu olarak da açacağım ama olsun: Artık Türk kullanıcılar için resmi bir IRC kanalı var: #drupal-tr; az önce gerekli başvuruyu yapıp kanalın resmi olarak kaydedilmesini sağladım ve kanal http://drupal.org/irc sayfasına da eklendi. Kanala diğer tüm resmi drupal kanalları gibi freenode sunucuları üzerinden erişiliyor. İster irc istemcisi kurarak isterseniz de mibbit.com ile tarayıcı üzerinden erişebilirsiniz. Hatta kanala drupaldersleri.org üzerinden de erişilebilmesini sağlamaya çalışacağım.

drupaldersleri.org büyür ise topluluğun ihtiyacına göre şekillenmesine izin vereceğini sanıyorum.

Siteyi baştan aşağı kendim hazırladım fakat bunu yaparken gelişigüzel bir şekilde yapmadım. Forumlarda sıkça karşılaştığım sıkıntıları ve bunları nasıl aşılabileceğini düşünerek bugünkü site yapısını hazırladım. Ancak her konuda az-çok bilgim olsa da hiçbir konuda uzman olduğumu söyleyemem. Eminim bazı konularda benden çok daha bilgi ve deneyim sahibi olan kişiler vardır aramızda. Öneriler ve eleştiriler ortaya koyduğu sürece şartlar dahilinde mümkün olanın en iyisini yapmaya çalışacağız.

@drupalhizmetleri: Düştüğün notlardaki linkler hatalı :)

Açıkçası drupal.org sitesinden yerel destek sitelerinin bulunduğu sayfaya kaç kişi giriyordur bilemiyorum. Çok da önemli olduğunu düşünmüyorum.

Daha önceden de bunun bir resmiyet kazandırıp kazandırmadığından emin olmadığımı söylemiştim ve şimdiye kadar da "resmi site olma" gibi bir ifade kullanmadım. Ancak görünen o ki bu listedeki siteler kullanıcılar açısından "resmi" olarak algılanıyor. Bu duruma göre de şuanda Türkiye'de resmi bir Drupal destek sitesi yok. Bu durum daha şimdiden bir kargaşaya sebep oldu bile (bkz. ekşisözlük).

Bu arada drupal-tr.org sitesinde Joomla'nın hizmet vermekte olduğunu gördüm ve hayretler içinde kaldım.

Link verip de hit sağlamayalım o zaman :) Bir de drupaldersleri.com var ayrıca.

Bu sefer daha kısa sürdü :)
---
drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı


drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı

Hayy Allah. Bağlantıyı

bakyildiz's picture

Hayy Allah. Bağlantıyı http vermeden yazınca drupal yapacağını yapmış. Birini düzelttim ancak diğeri için yapacak bir şey yok sanırım. Neyse daha sonrakilerde daha dikkatli olurum inşâallah.

Diğer bağlantıyı kaldırdım. 1 hit 1 hit.

Siteyi baştan aşağı kendim hazırladım fakat bunu yaparken gelişigüzel bir şekilde yapmadım

Kast ettiğimi örnekler isem, 2 yıl sonra siz çok yoğunlaşırda drupaldersleri ile ilgilenemez durumda olur isenizi ve biri çıkıpta siteyi devralmak isterse ne dersiniz? Yani drupaltr ile yola devam etmek istiyoruz ama edemiyoruz.

Anketi açılmıştır.

bakyildiz's picture

Anket açılmıştır. http://groups.drupal.org/node/18198. Hâyrlı olsun.

Bu arada dipnotu Destek için doğru adres -> http://drupaldersleri.org şeklinde değiştirdim.

drupaltr.org sitesinin sol sütununa drupaldersleri.org'a link veren bir tanıtım koyabileceği belirtti

demişsiniz. Bunu talep etmenizde fayda var diye düşünüyorum.

Kast ettiğimi örnekler

drupaloSa's picture

Kast ettiğimi örnekler isem, 2 yıl sonra siz çok yoğunlaşırda drupaldersleri ile ilgilenemez durumda olur isenizi ve biri çıkıpta siteyi devralmak isterse ne dersiniz? Yani drupaltr ile yola devam etmek istiyoruz ama edemiyoruz.

Zamanı geldiğinde bayrağı devretmeyi bilmek lazım.

Bunu talep etmenizde fayda var diye düşünüyorum.

Erdem bunu söyledikten sonra ben de kendisine böyle bir bilgi koymasından memnun olacağımı belirttim. Yapılır ya da yapılmaz orasını bilemem.
---
drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı


drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı

Sanırım hangi sitede

bluesband's picture

Sanırım hangi sitede toplanılacak olunursa olunsun en büyük problem içeriği üretecek kişilerin siteyi sahiplenememeleri. Oluşacak topluluk sitesi o topluluğa ait değilde bireylere ait olunca problem oluşmaya başlıyor. Belki bu söylenilmekten çekiniliyor ama , günümüzde artık insanlar bir getirisi olmadığı müddetçe başka sitelerde içerik üretmek istemiyorlar. X kişisi kendisine bir getirisi olmadığı sürece neden saatlerini harcayıp bir how-to makalesi hazırlasın ki? Bence burada adsense ve benzeri reklamları kaldırmayı düşünmek yerine asıl konu anlatımlarının yer aldığı alanlarda (Soru-Cevap bölümlerinde değil) nasıl bir gelir paylaşımı yapılabilir o düşünülmeli. Bu şekilde insanlar hem daha sık ve daha fazla makale yazmaya teşvik edilmiş olacaktır hem de siteyi sahipleneceklerdir. (bkz : Pilli Network)

Şimdi kimse bana tutupda destek sitesi gönül işidir demesin. Sabah 8 akşam 5 çalışan bir kişi nasıl gönüllü olarak bu işi yapabilir ki? Kişiye bir getirisi olmadığı müddetçe neden kendisine ayırabileceği zamanı oraya harcasın? Böyle bir seçenek sadece yeterince boş vakti olan birisi için geçerli olabilir. Sizce ErdemKöse ya da bir başkası artık Drupal kullanmadığı için mi destek vermekten vazgeçiyor yoksa hayat şartları bunu gerektirdiği için mi? Bunları da iyi değerlendirmek lazım.

Standart destek sitesi gözüyle olaya bakılırsa olaya , drupaltr ya da dünyadaki diğer onlarca yerel destek sitesinin sonu gibi olur drupaldersleri'nin de sonu.

bluesband, yorumuna

bakyildiz's picture

bluesband, yorumuna katılıyorum. http://groups.drupal.org/node/17842#comment-61166 bağlantısında da bu destek ekisinin kardolaşması ve maddî olarak desteklenmesi gerektiği (nasıl olur bu belirsiz) hakkında görüşlerimi iletmiştim. Ancak şu aşamada bu pek mümkün görünmüyor. Dolayısı ile önce canlı bir ortam oluşturmak ve akabinde gerekli yapılanma için oluşan doneler ile plânlamaya gitmek gerektiğini düşünüyorum.

Bir destek sitesinde

drupaloSa's picture

Bir destek sitesinde adsense'den iki kuruş para kazanılacak diye içerik yazılacaksa hiç yazılmasın daha iyi bence; o şekilde oluşturulacak içerikten pek hayır geleceğini zannetmiyorum. Kaldı ki drupal.org gibi devasa bir içeriğe sahip sitede günlük işlerine devam eden binlerce kişi var, buna rağmen drupal.org'da yaptıkları işlerden bir kuruş para almadan kimisi el kitaplarıyla ilgileniyor, kimisi eklenti geliştirip paylaşıyor, kimisi tema yapıyor, kimisi de forumlarda yardım ediyor. Bu insanlar işten kalan boş vakitlerini kullandıkları ve sevdikleri bir sistemi desteklemek için ayırıyor. Bu tamamen bir "gönül"işidir; hiçbiri bunu yapmak zorunda değil; bunlarla uğraşacaklarına oturup televizyon da izleyebilirler. Ama böyle yaptıklarına göre aynı benim gibi bu işten zevk alarak yapıyor olsalar gerek. Aslında benim şimdiye kadar gelen ücretli iş tekliflerini geri çevirmekteki en büyük sebebim işin parayla birlikte stresi de getiriyor olması ve bunun da aldığım zevki öldürecek olmasından korkmamdır.

Pilli network gibi baştan sona para kazanma amacıyla kurulmuş sitelerle açık kaynak bir yazılımı desteklemek için açılan siteleri birbirleriyle kıyaslamak yanlış.

---
drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı


drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı

Arkadaşım peki açık

bluesband's picture

Arkadaşım peki açık kaynak bir yazılımı desteklemek için açılmış olan daha önceki yerel drupal sitelerinden birinde (diğer genel forum sitelerinde değil) destek vermek için hiç uğraştın mı? ya da neden ayrı bir site açmak istedin de bu sitelerin yöneticileri ile iletişime geçip , o siteleri yenileyip , oralarda devam etmeyi sürdürmedin?

Ben bu gelir olayını söylerken mantık çerçevesinde düşünerek söyledim.
Bu arada , hafta sonu bir arkadaşımla mini bir kamp'a girip Drupal için Smashing Magazine'de de yayınlanacak ve GPL ile lisanslanacak bir tema hazırlayacağız. Hayatını sadece open source'dan kazanan birisi olarak açık kaynak uygulamalara nasıl destek verileceğini yeterince iyi biliyorum bundan da emin olabilirsiniz.

yaptıkları işlerden bir kuruş para almadan kimisi el kitaplarıyla ilgileniyor, kimisi eklenti geliştirip paylaşıyor, kimisi tema yapıyor,

Emin olabilirsin ki o eklenti ya da temaları X kişi keyfi olarak değil , Drupal kullanarak geliştirdiği bir uygulamada ihtiyacı olduğu için yapıyor. Yani kendisine getirisi olan bir uygulamayı geliştirirken o tema ya da modülü üretiyor ve daha sonra paylaşıyor.

Benim düşüncem hala aynı , pekala da açık kaynak bir uygulamanın destek sitesinden içerik üreticiler bir şekilde çıkar sağlayabilirlerse bu iş yürür.Bu bugün ya da daha ileriki bir zamanda olur onu bilemem ama insanları cezbeden birşeyler olmadığı sürece her web sitesi yok olmaya mahkum olur ve bugün de olduğu gibi yerine bir başka site açılır. Önemli olan farklılaşabilmek ;)

Açık kaynak dünyasında,

bakyildiz's picture

Açık kaynak dünyasında, ürün ortaya koyulur, ürünü kullanmak isteyen ürüne para ödemez. Ancak ürün için özel destek isteyen bu isteği özel olarak talep eder ve destek için verilen emeğe gayet tabiî olarak bir karşılığı öder. Bakınız http://acquia.com/. Ürün ortada. İsteyen bedelsiz kullanır. Ancak özel ilgi isteyen istediği ilgiye orantılı olarak karışılığını öder. Bu senaryoda herkes mutludur.

Destek siteleri ancak dileyenlere sınırlı çerçevede destek olur. Kurumsal çözüm üretmez. Bu kapsamda çözüm arayanlar maddî karşılık ile destek ister. İşte bu kazanç noktasıdır.

Bir görüş. Doğrusunu Allah bilir diyorum ve geçiyorum.

kod ve dokümantasyon

drupaloSa's picture

Öncelikle kod ve dokümantasyon ayrımını yapmalıyız.

Kod yani tema ve eklenti geliştiren kişiler bunları ücretli yaptıkları işleri için hazırlayıp daha sonradan drupal.org'da kullanıma sunabilirler. Dolayısıyla bu kişiler için "para kazanmıyor olsalar bunları yapmazlardı" denebilir.

Dokümantasyon kısmına bakacak olursanız; yani binlerce el kitabı sayfasını yazanlara ve forumlarda destek sunan kişilere, bunlar bu dokümantasyonu ücretli yaptıkları bir iş sırasında yazıp sonradan Drupal.org'a bağışlamıyor. Bunun işle bir ilgisi yok; bu tamamen boş vaktinde karşılık beklemeden gönüllü olarak yapılan bir iştir. Hatta elkitabı sayfalarına bakacak olursanız o sayfaları yazanların isimleri yazmaz bile; insanlar bunu isimleri görünmeyecek olsa bile, birilerine yardımı olur diye yapıyorlar. Herhalde bunun aksini iddia edip, "hayır dokümantasyonu para kazanmak için yazıyorlar" diyen olmayacaktır.

Peki bir destek sitesinin esas amacı nedir? Kod sunmak mı yoksa dokümantasyon mu? Yani eklenti ve tema geliştirmek mi yoksa anlatımlar hazırlamak ve gelen sorulara yanıt vermek mi? Herhalde burada da ikincisi olduğu konusunda hem fikiriz. Bu durumda benim düşüncem drupal.org'daki dokümantasyonu ve desteği insanlar nasıl karşılıksız sağlıyorsa, herhangi bir destek sitesinde de aynı şekilde olmaması için bir sebep yok.

---
drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı


drupaldersleri.org - Türkçe Drupal bilgi kaynağı