ZZP-sitebouwer/programmeur zoekt ZZP-sitebouwer/programmeurs

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
roderik's picture

Zo, mensen. Verhaaltje.

Ik ben ZZP-ertje sinds 2004 - en in 2008 'geholpen' door de crisis om radicaal opnieuw te beginnen. In Drupal dus, vanaf nul, zonder netwerk of 'kennis van de markt' proberen mijn voet tussen de deur te krijgen tussen de miljoenmiljard mensen op freelance.nl die websites voor je willen bouwen.

Door persoonlijke omstandigheden en instelling (gebrek aan commerciële 'drive') heeft dat misschien wat lang geduurd... maar inmiddels heb ik contact met diverse web-bedrijfjes, een aardige staat van dienst in d.o issue queues (en CertifiedToRock score 4), en een uurtarief dat ik wel OK vind met werk dat ik leuk vind.

...heel langzaamaan dus, tot er lente 2011 een tsunami aan werk komt binnenrollen. Ik kan met de laatste maand nergens meer vertonen, want constant wil iemand iets van me ;-) En dan heb ik nog niet eens mijn CV en rete-ouwe website geüpdate.

Hebben jullie dat nou ook? :-)

Allemaal hartstikke leuk natuurlijk... ik heb het naar mijn zin met lekker korte lijnen met opdrachtgevers die zelf ook verstand hebben van wat ze doen (i.e. geen geneuzel over niks of bergen papierwerk). Ik houd zelf (enigzins) de macht over hoe ik mijn tijd indeel, en laat het 'zichzelf marketen' en 'CRM' lekker over aan mensen die daar beter in zijn.
Gaat lekker zo.
Maar ik heb nu een 'luxeprobleem'. Ik kan geen leuke opdrachten meer aannemen (zonder dat ik mijn huidige opdrachtgevers ga teleurstellen, en dat wil ik niet). 1 mannetje is maar 1 mannetje. Ik heb een groter netwerk nodig.

Zouden er nog mensen te vinden zijn die wel werk willen hebben? Type 'kan Drupal sites in elkaar bouwen en/of themen, en heeft minstens wat PHP kennis' (want met alleen maar modules klikken kom je er niet)? Met genoeg flexibiliteit & communicatief vermogen om opdrachtjes heen en weer te schuiven?

Ik denk dat een stel mensen met dezelfde instelling als ik, bergen zouden kunnen verzetten, zonder hun hang naar flexibiliteit/toekomstplannen weg te gooien. Maar ik vrees dat iedereen met genoeg Drupal-kennis inmiddels sterft in het werk en/of ergens een riant salaris verdient en/of zelf een Drupal shop aan het opzetten is. En dat de enige mensen die ik kan strikken voor werk, studenten zijn (maar dat is geen permanente oplossing).

Heb ik dat verkeerd?

Iemand een mening?

Iemand interesse in betaald(e) werk(jes)? Ik heb wel wat liggen, waarmee we kunnen uitproberen of we op 1 lijn zitten. Verreweg het meeste werk wat ik binnenkrijg vereist wel 'Drupal coding skills'.

Iemand koffie doen op de DrupalJam a.s. maandag?

P.S. Ik denk aan ZZP-ers omdat ik denk dat de meeste bedrijven het meeste werk wat ik doe, gewoon niet willen. Wegens uurtarief waar ze (met hun overhead) hun neus voor ophalen, of te informele/direkte lijnen met opdrachtgevers om in hun bedrijf te kunnen inpassen. Maar ik zou graag ontdekken dat ik dat fout heb, natuurlijk.

Comments

Koffie goed idee

henkvancann's picture

Hoi Roderik,
Wat jij beschrijft is de reden van ontstaan (2006) en bestaansrecht van 2Value. We hebben ook een Drupal competence team van zelfstandigen. Zie ondermeer wiki.2value.nl. Je wilt als zelfstandige het werk aan kunnen, dus moet je collega's inhuren / adviseren aan je klant. En plots ben je niet alleen Drupal specialist maar ook baas, verantwoordelijk, manager, projectleider, trainer. etc. En voor je het weet 'kop van jut'. Je wilt wel leuk werk doen, respect krijgen en goed verdienen maar het gedoe liefst niet hebben. Of centraal regelen. Dat is het samen sterk staan idee bij 2Value. Goed idee dus die koffie.
Groet, Henk

Lekker die koffie

roderik's picture

Hoi Henk,

Zoals ik al had gezegd, is er m.i. op de 2Value site niet direkt een 'incentive' te zien waarom een Drupal programmeur bij jullie als 'associate' zou willen aanmelden. (Ik geloof wel dat de info in de laatste 3 weken iets minder afstotend is geworden ;))

Daarom meld ik nog even hier dat ik een positief gevoel overhield aan het gesprek, de 'drive' achter het bedrijf en de details van hoe jullie werken (voor zover je me dat kon laten zien).

Helaas heb ik nog niets gedaan met de login die je me gaf, en ik weet niet of ik eraan toekom. Het is een gekkenhuis hier, de afgelopen weken ;-)
Maar je naam zit in de 'virtuele klapper' voor als ik ooit samen met meer mensen wil samenwerken/meedingen naar grotere opdrachten -- of 'meer hapklare' brokken werk heb die ik moet uitbesteden en niemand in de direkte 'kennissenkring' om ze aan af te geven.

Groet, Roderik.

Bedankt voor de koffie, maar ik zit in Rome

eljay's picture

Hallo Roderik,
Bedankt voor het aanbod van de koffie, maar graag een andere keer als ik weer in NL familie bezoek. Ik woon in Rome en doe free-lance werk voor o.a. de VN-organizaties FAO, IFAD en WFP. Soms is dat als communicatie expert, soms is dat als Drupal website bouwer (mijn favoriete werk). Het probleem hier is continuiteit en het constante achternajagen van 'mogelijke' leads. Ik zou dolgraag wat meer (Drupal) werk willen hebben, maar dat is hier in Italie zonder een 'godfather' om me in zijn netwerk aan te bevelen vrijwel onmogelijk.
Dus wat mij betreft proberen we uit of we samen kunnen werken. Hartelijke groeten, Eljay Bos (alias Lubbert Jan). email is eljay09 at gmail dot com.

Interessant!

rolfmeijer's picture

Hallo Roderik,

Goed idee, ik wil wel een kopje koffie op de DrupalJam. Wie weet kunnen we wat voor elkaar betekenen, ik heb het idee dat ik wel een ontwikkelaar als jij in mijn netwerk zou kunnen gebruiken.

Ik ben er pas rond 10:30, ik ga je wel herkennen, ergens…?

Ik heb geen idee

roderik's picture

...of de Jam klein genoeg is om elkaar niet te missen op de momenten dat we elkaar zoeken.
Ik ben geen type dat 24/7 op IRC ingelogd zit ofzo, dus als het niet lukt, doe maar SMS (of tel) naar 06 22 517 218. Ik ga er niet speciaal heen voor de sessies, dus heb geen persoonlijke planning.

  • this message will self destruct in 20 hours -

Ik zou je willen voorstellen

peterboeren's picture

Ik zou je willen voorstellen aan Raymond Muilwijk (http://drupal.org/user/159883). Die geeft vandaag ook een talk op Drupaljam en is dus eenvoudig te herkennen: http://www.drupaljam.nl/programma

groet,

Peter

Lol

roderik's picture

Raymond ken ik wel (Szeged, bier en MadCap stickers), maar jou geloof ik niet:)

[ edit: oeps, ik ga jou zometeen excuses aanbieden voor bovenstaande opmerking... ]

;) dat zal helaas niet gaan,

peterboeren's picture

;) dat zal helaas niet gaan, want zit momenteel in Gent. Maar Szeged, bier en Madcap magneetjes waren goede ingredienten voor een leuke tijd. Veel plezier op de drupaljam!

Interessant verhaaltje,

flywebdesign's picture

Interessant verhaaltje, Roderik. Wellicht kan ik je helpen met de grote vraag. Heb zelf al een aantal sites in Drupal gethemed en customized, dus let me know!

Precies in mijn straatje

neorg's picture

Beste roderik dit is precies wat ik zoek.

Ik ben momenteel beschikbaar voor een nieuw project.
Ik kan themen, bouwen, PHP, MYSQL etc.

Kijk voor mijn portfolio op http://www.rgdidit.nl

Waar ik op dit moment sta

roderik's picture

Ik zal even een vervolgje maken, want het staat ook zo lullig als ik niks meer zeg.

(Edit: sorry mensen, het is een enorme lap geworden. Waarschijnlijk wel goed om later aan terug te kunnen refereren als ik nog een keer 'werkers zoek'...)

Ik had het originele bericht expres snel voor de DrupalJam geschreven, omdat geschreven berichtjes niet alles zeggen over 'wat je aan iemand hebt'. Het kan veel beter zijn (of i.i.g. extra informatie opleveren) om iemand in (ook) het echt te spreken. Vooral omdat het werk dat ik heb, redelijk nauwe samenwerking en 'iets lossere' afspraken vergt dan gemiddeld.
(Het is niet zo dat er heel makkelijke websitejes naar me toekomen die ik als 1 geheel aan iemand kan uitbesteden. Zo makkelijk is het leven niet.)

Ik heb inmiddels een themer/sitebouwer om mee samen te werken, het adres van nog een themer om contact mee op te nemen over verdere samenwerking wanneer het nodig is... en de contactgegevens van een bedrijfje met flexibele instelling en een paar goede betrouwbare programmeurs, om contact mee op te nemen als er grotere opdrachten gaan binnenrollen.
(Maar -niet geheel onvoorspelbaar- die zitten de eerste maanden ook al ramvol. :) )

Met die themer/bouwer erbij is de eerste stap naar 'uitbreiding van netwerk ZZPers' gezet en heb ik meer vertrouwen dat er echt ruimte is voor zo'n constructie (en heb ik ook al een grotere opdracht kunnen aannemen waar ik anders direkt nee tegen had gezegd :) ) Hopelijk volgt er later meer.
Maar op dit moment... is het 'makkelijk af te bakenen en uit te besteden' werk goed te doen door 1 sitebouwer/themer. De bomen groeien niet direkt de hemel in ;-) Plus: het goed genoeg leren kennen van mensen / in detail afstemmen van verwachtingen kost ook vrij veel tijd. Dat kan niet met iedereen tegelijk.


Ik heb nu zelf het werk over dat moeilijker uit te besteden is, en dat ook dichter bij mijn 'hart' ligt: een mix van programmeren en site-bouwen.

Als ik mijn berichtje teruglees, zie ik dat ik misschien niet genoeg heb benadrukt dat het werk dat ik nu nog heb, echt goede Drupal ervaring en 'coding skills' nodig heeft.

Die 'tsunami van werk' die kwam binnenrollen, kwam niet zomaar voor niks. Ik heb de afgelopen twee jaar langzaam wat contact gemaakt met andere mensen (web-bedrijfjes), door sites voor ze te bouwen die ze vaak zelf qua programmeerwerk niet aankonden. Ik ben meestal de 'tweedelijns' man, die zijn expertise inmiddels bewezen heeft. En ik kan me in het aannemen van werk flexibeler opstellen, tegen een lager tarief, dan grotere bedrijven kunnen.

Dit heeft me behoorlijk wat investering (in mezelf / alle Drupal kennis waar ik enthousiast van wordt) heeft gekost... om op het punt te komen dat twee maanden geleden het werk 'losbarstte'.
Af en toe komt er ook wel een opdracht voor een site mee, die je in elkaar kunt klikken door kant en klare contrib modules te downloaden en daar vervolgens een ge-themed site-ontwerp overheen te leggen. Maar dat is een minderheid van het werk.

Even een bloemlezing van het werk dat ik nu voor mezelf heb liggen, nu ik de theming (en evt sitebouw) kan uitbesteden. Als iemand graag werk wil hebben, kan hij voor zichzelf inschatten of dit soort dingen wat voor hem is.

  • voor (bestaande door anderen gebouwde) webshops, XML feeds bouwen die ergens anders ingelezen moeten worden. (Is niet moeiijk, kan voor weinig geld... als je denkt op het niveau "gewoon een loopje bouwen met de resultaten van een SQL statement, waarin je node_load() doet en de gewenste velden uitprint. Simpel." En als je korte lijnen met de opdrachtgever hebt en direkte toegang tot de live site-data, om gaten in de aangeleverde specificatie van de gewenste XML en/of de ingevoerde data te bespreken -- zodat dat niet over 3 schijven via officiële kanalen moet.)
  • "gelijk even" wat security updates in al die webshops doorvoeren, "en oh ook even" kleine veranderingetjes in een theme of in de javascript die iemand in de page.tpl.php heeft gestopt. (Is dus moeilijk uit te besteden / los te trekken van bovenstaande, want het kost extra werk om de sites te leren kennen en alle code te vergelijken die de vorige sitebouwer inderhaast in een contrib module heeft veranderd en niet gedocumenteerd. Ja, dat komt voor.)
  • Uitrollen van nieuwe shops die min of meer een kloon zijn van de bestaande shops van een klant. Is alleen verstand van Übercart voor nodig. Ik heb het aangenomen voor een prijs waar een groot bedrijf zijn neus voor zou ophalen -- omdat het in essentie alleen het kopiëren en leegmaken van een bestaande site is (plus leren kennen, plus kleine veranderingen) en omdat ik graag meer van Übercart wil leren, voor ++opdrachten van dezelfde persoon. Maar misschien kan ik dit toch beter uitbesteden aan iemand anders, wegens werkdruk. (Maar wel aan iemand die vertrouwen inboezemt, want Übercart installeren is niet hetzelfde als 'eventjes' een content-type-je inrichten.)
  • een XML bestand met 4000 extra produkten inlezen in 1 van die shops. (Feeds.module FTW! Maar je moet 'm wel kennen of bereid zijn 'm te leren doorgronden. Want je moet wel even wat eigen code in elkaar hacken (bv. in een kopie van je favo XML-FeedsParser class) om alle rariteiten in het formaat van het specifieke XML bestand op te vangen.)
  • een opdrachtgever wilde weten of het mogelijk is om mensen zich te laten inschrijven op een site (voor bv. een cursus die op die site gepromoot wordt) met hun LinkedIn gegevens, en dan ook op die site een lijst te tonen van iedereen die zich al heeft ingeschreven (met LinkedIn gegevens van die personen, dus). Iemand anders wilde weten of het mogelijk was om mensen op een Drupal 7 site aan te melden op basis van gegevens die in een andere database zitten.
    "Natuurlijk kan dat, en ik heb wel een vaag idee hoe ik dat zou moeten aanpakken, maar het wordt wel uitzoek- en custom programmeerwerk".
  • Voordat ik de gevraagde updates aan een door iemand anders gebouwde site kan maken... zit ik het hele theme van die site om te gooien omdat het de lelijkste structuur heeft die ik OOIT gezien heb. Allemaal custom code, node_load() en views_emed_view() calls uit page-*.tpl.phps verwijderen, 'contexts' verwijderen, en alles 'beter' herschrijven -- omdat 99% op standaard Drupal manieren kan.
    Gelukkig heeft mijn opdrachtgever technisch inzicht, zodat hij snapt dat ik 20 uur moet spenderen aan onderzoek en rechtbreien van template/CSS structuur, om uit te komen op een resultaat dat er nog steeds precies hetzelfde uitziet. Ik doe het wel grotendeels 'bij hem op kantoor' zodat ik hem op de hoogte kan houden. Wederom: korte lijnen/flexibiliteit zijn essentieel voor het goed afronden van deze site (met een heel tevreden opdrachtgever die mij onthoudt voor verder werk dat 'ie binnenkrijgt.)
  • Ik heb net een opdracht voor een grotere site aangenomen, die een vervanging wordt van een 'zolderkamer-hobby PHP site' die uit zijn voegen gegroeid is. Het opbouwen van de site (excl. theming) bestaat dus voor een groot deel uit het in Drupal importeren van bestaande forums, polls, fotogalleries met of zonder bijgaande rating. En het op 1 of andere manier in Drupal hangen van twee dozijn interactieve geintjes die zijn geïmplementeerd als invul-forms in losse PHP bestanden. Die moeten dus of geherimplementeerd worden in de FormAPI (heb ik genoeg ervaring mee, maar duurt waarschijnlijk te lang) of op 1 of andere manier 'in' de site gehangen zodat de vormgeving er hetzelfde uitziet als de Drupal pagina's. Ik weet nog niet in detail hoe, maar het moet kunnen :)

Op zo'n manier ben ik bezig en krijg ik nu constant verzoeken binnen. ("XML feedje? Jahoor, kost zoveel." "Samenwerken aan meer shops uitrollen? Wil ik wel tijd voor uittrekken." "LinkedIn koppelingen met je cursussite? Geef me de tijd voor vooronderzoek, ik mail overmorgen een ballpark kostenschatting.") Ik houd wel van dit soort dynamiek, ook.

Ais iemand enthousiast wordt van DIT soort werk, heb ik vast wel werk voor hem, binnenkort. Ik ben (meer dan ooit) overtuigd van het bestaansrecht van een groep Drupal-ZZPers die 'onder de radar' van (en soms in samenwerking met) grotere Drupal bedrijven een goede boterham kunnen verdienen, omdat ze flexibeler/directer/goedkoper kunnen zijn dan waar die grotere bedrijven trek in hebben.
En in de loop der tijd kunnen 'we' genoeg referenties/opdrachtgevers opbouwen om goed van te leven, en een netwerkje van vertrouwde ZZP-collega's om schommelingen in werk aan te kunnen / door te schuiven.

Mensen die een drieregelig berichtje hebben neergezet met "ik heb wel wat Drupal ervaring / kan wel wat PHP/mysql, laat me maar weten als je een opdracht kunt uitbesteden"... weten nu dus waarom ik ze niet allemaal zelf terugmail.
Ik wil (op zakelijk gebied) goed contact opbouwen met mensen, om te weten wat ik aan ze heb. Want dat is nodig bij dit soort werk dat vaak niet uit hapklare brokken bestaat. Vandaar dat de DrupalJam zo'n goede manier was om mensen te 'peilen'.

En ik schrijf de mensen met drieregelige "laat me maar weten als je werk hebt" berichtjes niet direkt af... maar je zal zelf met me eens zijn dat op basis van zoiets de kans niet erg groot is dat we wat met elkaar kunnen. Het is hier geen Freelance.nl.

Groet,
Roderik.

mleynse's picture

Hoi Roderik,

Hardstikke goed .. en wil graag van de partij zijn. Ben weliswaar nog niet zolang met Drupal bezig maar wel met Apache, PHP, SQL, etc .. Ik heb een website www.cafayate.net die ik momenteel aan het optuigen ben. Nederlands - Argentinijnse samenwerking mag dat worden .. hoop ik :)

Ben over een week of twee in den Nederlanden .. Laat me weten of je project onderdelen hebt uit te besteden !

groet,

Maarten Leijnse

http://www.cafayate.net