drupal.nl / drupal.be website verbeteren

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
Sutharsan's picture
Start: 
2010-06-19 12:00 - 2010-06-20 17:00 Europe/Amsterdam
Event type: 
Sprint

Wil je de drupal.benl website verbeteren, betere functies, vlottere teksten, dynamische look-and-feel? Doe mee en werk samen aan een betere community-site en Drupal-promotieplatform. We bouwen twee dagen een Drupal-feestje in de bossen bij Roosendaal mét BBQ en (eventueel) voetbal op televisie.

Voor meer informatie en aanmelden: http://drupal.nl/evenement/drupalbenl-website-sprint

Comments

De grote vraag bij het zien....

Rene Bakx's picture

Vooraf, ik besef mij zeer goed dat mijn mening behoorlijk arrogant overkomt. Maar ik geloof heilig in heldere en open/eerlijke communicatie :)

De grote vraag bij het zien van de drupal.nl/be website die door mijn hoofd blijft spoken, is er een algemene richtlijn of beter gezegd een doel welke kant de nederlandstalige drupal community zich wil uiten en op welke doelgroep er gericht wordt.

Wat ik nu zie is vooral gefragmenteerde informatie in een onsamenhangende vormgegeven geheel. Er is niets mis met het streven om iets te verbeteren, maar ik denk dat het slimmer is om eerst een stramien op te zetten en een richting te bedenken.

Persoonlijk denk ik dat het afschaffen van het forum een goed idee is, dit fragmenteert informatie teveel. En het opdelen van de site in 3 stukken, 1 globaal stuk waar gewoon in NL verteld wordt wat drupal is en doet, een stuk voor content beheerders en dieper in gaat op dingen als content beheer, site structuur opzetten, rechten etc. etc. en een stuk voor ontwikkelaars, en dat is wat ik persoonlijk behoorlijk mis. Er is best veel drupal kennis in Nederland en Belgie, maar het komt nergens echt naar buiten, en het is voor mijn gevoel best een gesloten feestje per bedrijf. Logisch, want een deel is natuurlijk gewoon een bepaald soort commercieel belang om niet alle bedrijfskennis weg te laten vloeien maar er moet toch zeker wel een middenweg in gevonden kunnen worden lijkt mij. Bedrijven als DOP,Wizzlern,Madcap (schieten mij zo te binnen, geen bepaalde voorkeur :)) beschikken over behoorlijk wat technische drupal kennis en het zou een behoorlijke stap vooruit zijn als we via een wiki/blog achtige structuur die kennis konden delen. (denk aan module howtos, code snippets etc. etc.) Eventueel in een drupal planet achtige structuur waarbij er content van verschillende bronnen bij elkaar gevoegd wordt.

Wat betreft mijn persoon, ik ben nog niet zo heel lang met drupal bezig maar wel sinds PHP 3 professioneel bezig met het ontwikkelen van web applicaties en zeker wel bereid om mijn opgedane drupal kennis te delen, mits er een bepaalde structuur is waarin dit gedaan kan worden.

To do or don't, there is no try!

Helemaal mee eens. Een flinke

jix_'s picture

Helemaal mee eens. (Met je punt dat we eerst een plan moeten hebben. Ik heb het even niet over de details.)

Een flinke brainstorm-sessie hierover aan het begin van de sprint zou mooi zijn. Idealiter komen we gedurende het weekend met een robuust plan, desnoods schrijven we het hele weekend geen regel code door al het gepraat. Code schrijven kan thuis ook, overleggen een stuk lastiger.

Bij de opzet van de website

Sutharsan's picture

Bij de opzet van de website hebben we ons bewust gericht op enkele groepen, uit mijn hoofd zijn dat:
* De (professioneel) geïnteresseerde zonder technische kennis die zich oriënteert
* De beginnende drupal gebruiker die hulp zoekt
* Mensen die Drupal-evenementen wil bijwonen
Bewust hebben we gekozen om geen diepe-informatie over drupal te bieden. Ervaren drupal-gebruikers vinden hun weg naar drupal.org waar zij hulp of informatie kunnen vinden. Waar de grens ligt tussen beginners- en gevorderden-informatie is ondewerp voor discussie, maar vooral onderwerp voor mensen die die informatie tot documentatie willen schrijven.

Bewust hebben we gekozen om

Rene Bakx's picture

Bewust hebben we gekozen om geen diepe-informatie over drupal te bieden. Ervaren drupal-gebruikers vinden hun weg naar drupal.org waar zij hulp of informatie kunnen vinden

Daar ben ik het niet helemaal mee eens, als ontwikkelaar zijnde vind ik het soms prettiger om gewoon in Nederlands een stukje uitleg te lezen, of een discussie te hebben over een bepaald onderwerp omdat het toch net iets sneller communiceert. Ik denk ook dat het voor de algemene ontwikkeling van drupal binnen het Nederlandstalig gebied zeker mee gaat helpen als de informatie gewoon de landtaal beschikbaar is. Nu besef ik mij wel dat een beetje ontwikkelaar gewoon engels kan lezen, maar je moerstaal is gewoon net even wat lekkerder.

Grappig is dat je inderdaad noemt wat ik als relatief nieuwe drupal ontwikkelaar, ook precies als het grote knelpunt van drupal ervaar. Er is veel informatie beschikbaar voor mensen zonder al te veel technische php kennis en beginnende drupal gebruikers die een kant en klaar thema over hun site hebben gelegd. Maar de ontwikkelaars zijn geacht of heel veel te lezen, of het te moeten met half gedocumenteerde modules en code. Want eigenlijk is alleen maar de core API echt redelijk gedocumenteerd. Dat is niet alleen een Nederlandstalige trend, dus valt eigenlijk beetje buiten de scoop van deze discussie, maar geeft voor een deel in mijn optiek wel aan dat de drupal gemeenschap wat dat betreft nog wel een weg te gaan heeft. Dus waarom niet vanuit het Nederlandstalige laten zien hoe het eventueel wel kan. En daarmee bedoel ik niet gelijk alle 120.000 modules gaan documenteren, maar een top 20 van veel gebruikte drupal 6 & 7 modules moet denk ik wel haalbaar zijn. Drupal 5 en lager beschouw ik persoonlijk als legacy producten en mogen daarom ook wel achterwege gelaten worden.

Maar eerlijk is eerlijk als ik naar de landen om ons heen kijk, doet de nl/be variant het nog best aardig. De duitse versie is al in geen jaar bijgewerkt, en de .fr komt met een installatie scherm :)

To do or don't, there is no try!

Het is een goed streven om

Sutharsan's picture

Het is een goed streven om meer documentatie beschikbaar te maken. De behoefte is er inderdaad en ik ben blij dat je de discussie daarover (weer) begint. Heb je ideeën hoe dit te realiseren is? (mensen, middelen, motivatie, gereedschappen, tijd, organisatie) Ik kan het niet terugvinden maar ik herinner mij een reactie op drupal.nl dat er meer structuur in de documentatie op drupal.nl zou moeten zijn. Dit sluit weer aan op jou punt.

ReneB, kom je ook naar de drupal.benl sprint op 19 en 20 juni? Dan kunnen we er daar ook over discussieren.

Excuses voor wat late

Rene Bakx's picture

Excuses voor wat late reactie, ik had vorige week nogal drukke agenda..

ideeën, heb ik eigenlijk altijd wel. Dat is niet het probleem, het probleem zit hem in mankracht en daadkracht. Ik realiseer mij dat plannen maken het makkelijkste stuk is van een idee. Het verbaast mij dat de grotere drupal bedrijven in Nederland voor mijn gevoel relatief weinig terug doen voor de nederlandse community, en dat wat er gedaan wordt vooral gedaan wordt om de marketing en eindgebruikers te ondersteunen. Punt is inderdaad dat ontwikkelaars sneller naar een engelstalige community zal grijpen, en dat maakt het ook lastig om commercieele clubs warm te krijgen voor een stuk documentatie sponsering. Want eerlijk is eerlijk, vanuit de vrijwillige bijdrage's gaat het niet komen, logisch overigens hoor. Dat is bij andere projecten niet veel anders, mensen die een fulltime job hebben in het ontwikkelen van software willen in hun vrije tijd ook wel eens iets anders doen. Al was het alleen maar voor de goede huisvrede ;)

Ik weet nog niet of ik op die sprint ben, stond wel op mijn lijstje. Maar omdat ik afgelopen weekend ook al redelijk wat tijd aan de DPC10 heb besteed is het vanwege bovengenoemde huisvrede nog niet zeker ;)

To do or don't, there is no try!

The Netherlands / Nederland

Group notifications

This group offers an RSS feed. Or subscribe to these personalized, sitewide feeds:

Hot content this week