Drupal 7 Hazır

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
pembeci's picture

Release Candidate olmaktan çıkıp, kritik hatalar ayıklanıp nihayet son halini almış. Partiler bile verilmiş bunun için tüm dünyada ben sonradan gördüm. Partiyi kaçırdıysanız en azından kendinizi maviye boyayabilirsiniz bu haberin şerefine. Hayırlı uğurlu olsun. Haberlerini (ne yenilikler içereceğini) çok da yakından takip edememiştim, sadece kaba hatlarını biliyordum. Dün gece biraz test sürüşü yaptım. Admin teması ve kısa yollar, dashboard filan hakkaten söz verildiği gibi şık ve kolaylaştırıcı olmuş. Yöneticilik yapmak artık çoğu kişi için daha kolay olacak. Tecrübelliler için bile hayat artık daha kolay. Mesela bir blok'u güncellemek istersen artık o bloku gördüğün herhangi bir sayfadan bu işi doğrudan yapabileceksin. İşin görünüm, kullanıcı deneyimi kısmını geçersek asıl beni heyecanladıran merak ettiğim field denen içerik tipi öğelerinin çekirdeğe girecek olmasıydı. Onlarla da biraz oynadım ve hakkaten Drupal'ı bir başka boyuta taşıyacak bir gelişme.

CCK'nın getirdiği esnekliği ve gücü Drupal'ın diğer alanlarına da taşıyacak bu gelişme. Mesela artık profile kullanmadan aynı bir içerik tipiymiş gibi kullanıcı bilgilerini ayarlayabileceğiz. Taksonomi terimlerine field ekleyebileceğiz. Yani bir terim artık sadece bir metin olmak zorunda değil. Ekstradan bir resmi de ona dahil edebilir ve kullanabiliriz. Veyahut bir terime node reference vererek onu belli sayfalarla (bu sayfalarda belli bir view olabilir mesela veya terimle ilgili bir bilgi) user reference vererek belli üyelerle ilişkilendirebiliriz.

Eklentiler bu gücü kullandıkça hem kodları azalacak, performansları artacak, hem de yapabilecekleri çok çok çeşitlenecek, kolaylaşacak. Form API sayesinde bir devrim yaşanmış ve bunun sonuçları Drupal 6'daki yeni eklentilerde kendini göstermişti. Şimdi o kadar geniş çaplı olmasa da benzer bir devrim kimi eklenti alanlarında yaşanacak. Flag eklentisi mesela şimdiden bu field olayına girmiş. Böylece mesela bir sayfayı bookmark'ladığınızda veya bir üyeyi arkadaş ilan ettiğinizde ekstradan bir kategori de atabileyeceksiniz. Bu sayfa teknik bir sayfa, bu üye okul arkadaşım gibisinden.

Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler, herkese Drupal7 ile bomba gibi bir 2011.

Comments

Merhaba D7

sinav sonuclari's picture

Güzel ve aydınlatıcı bir yazı olmuş.
D7 yi bende inceledim, d6 ya göre performansında bile gözle görülür bir artış oldugunun farkına vardım. Kullanım kolaylığı ilede ön plana çıkıyor, fakat şu an için D7 ye geçmenin erken oldugu kanısındayım, Views - CCK gibi temel eklentilerin bile bir çok alt eklentisi kullanılmaz durumda bu yıl sonlarına doğru eklentileriyle birlikte tamamen hazır olacagı düşüncesindeyim. Merhaba D7