Drupal Yaz Okulu (acaba?)

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
pembeci's picture

Selamlar,

Önce biraz kendimi tanıtayım. Uzun süredir Drupal kullanıyorum, hasbelkader bu grubu da kurmuş bulundum henüz Drupal TR'de çok tanınmazken. Muğla Üniv. Bilgisayar Mühendisliğinde öğretim üyesiyim şu anda. Aktif çalışan tek Drupal sitem okulda derslerde kullandığım bir site olsa da şu veya bu sebeple çeşitli kereler Drupal kurup özelleştirdim. Eklentiler yazdım, core kodunu inceledim. Velhasıl iyi bir bilgi birikimim olduğuna inanıyorum Drupal hakkında.

Bir süredir bu bilgi birikimini çalıştığım üniversite bünyesindeki bir yaz okuluyla Drupal'cılarla paylaşsam diye içimden geçiyor. Aklımda hızlandırılmış 1 veya 2 haftalık (5-10 günlük) bir yaz okulu var. İlk 5 gün diyelim ilk öğrenenlere yönelik temeller ve çeşitli sık kullanılan eklentilerin anlatılması. İkinci kısım ise eklenti yazma, Drupal'ın kod mantığı üzerine. Bilhassa bu ikinci konuda açık var gibime geliyor. İki manada açık, yardım sitelerinde bu tip şeyler pek anlatılmıyor ve belki buna da bağlı olarak TR'de Drupal bu şekilde pek kullanılmıyor (kendi basit eklentini yazarak).

Dileyen 2 hafta gelir, dileyen sadece 1. haftaya veya 2. haftaya gelir. Size sormak istediğim, böyle bir yaz okulu açılsa talep olur mu, faydalı olur mu sizce? Üniversite belli bir ücret almak zorunda, miktarını kestiremiyorum ama makul tutulacak olsa siz veya tanıdıklarınız paraya kıyıp böyle bir yaz okuluna katılır mısınız, katılırlar mı? Şirketler acaba kendi personellerini, yazılımcılarını göndermek ister mi? Muğla'da olacak olmasının bir avantajı sabah Drupal, diyelim 16'dan sonra ve haftasonları tatil, gezme, deniz imkanı. Bu da cazip gelebilir katılımcılara.

Ne dersiniz, denemeye değer mi böyle birşey? Belki TR çapında bir Drupal toplantısı da denk getirilebilir böyle bir yaz okuluna ve ileride DrupalCon filan düzenlenecekse böyle bir örgütlenmenin de temeli atılmış olur.

Comments

Muğlalı biri olarak böyle bir

biodiscover's picture

Muğlalı biri olarak böyle bir etkinliğin memleketimde olması benim için mutluluk verici olur ama yeterince katılım olur mu bilemem.
Ama siz yine de kenara +1 alın derim.

katılırım

leventg's picture

katılım mutlaka olacaktır. yeter ki içerik iyi olsun. yeter ki tanıtım yapılsın. minumum kaç kişi gerekiyor ?

Sıcaklarla aram iyi değildir ama...

altang's picture

Konaklama sorunu nasıl çözülür?

En iyisi siz bir program yazmaya başlayın hemen buraya. Şekillensin şimdiden.

kesnlikle katılırım

dentistmbb's picture

kesnlikle katılırım

Çok heyecanlandırıcı

Sahin's picture

Elimden gelen katkıya varım, katılırım da.
Temel ve gelişmiş bölümlerin ayrılması da iyi düşünülmüş, 1'er hafta olabilir, dileyen kendi düzeyinde ya da ikisine de katılır.
İlk aklıma düşenler:
* Her iki bölüm için sıfırdan başlanıp bitirilecek birer somut proje, örneğin birincisi için basitçe bir site (bu yaz okulunun kendi sitesi ya da gönüllü bir başka girişimin sitesi ya da sponsor bir lokanta vb.nin sitesi?) öteki için de kullanışlı, topluluğun ihtiyacı olan, kullanabileceği bir eklenti (şimdiden öneriler toplansa mı?) üzerinde uygulamalı bir eğitim;
* Konaklamada "eş durumu"nu gözetmek;
* Haziran'da sınavlar var sanırım, yeni dönem de Eylül ortası başlıyor, sizin ve üniversitenin görece rahat zamanı bunların arasındaki "sıcak" dönem herhalde. Yaklaşık takvim ne olabilir? (Eylül'ün ilk 2 haftası ayarlanabilse keşke...)

Yaz tatilime denk gelirse...

GANYANCI's picture

Yazın oralarda olabilirsem neden olmasın?
Üniversite ortamında olacaksa, üniversite açık olabilecek mi?
Yazın kapalıyız kardeşim demesinler sonra. :)

taşları yerine oturtalım

sertaconay's picture

Merhaba.

Umarım bir an önce tarih ayarlanır, konaklama önerileri gelir ve kursun içeriği belli olur. Çünkü belirsizliklerin içinde katılıp katılmamayı kestirmek gerçekten çok zor.

Aklıma gelen diğer sorular:
* Minimum ve maksimum kaç kişi olabiliyor ?
* Sahin'in de eş durumunu dediği gibi konaklama ile ilgili özel veya şahsi durumlar nasıl çözülebilir?
* Üstte yazdığım durumlar çözüme kavuşunca kursu minimum masrafa indirmek için neler yapabiliriz ? (bu ben dahil herkese sorulacak bir soru, Gene Sahin'in dediği gibi sponsor bulma)

Daha da kafama takılan oldukça sormaya devam edeceğim.

Bu arada,fikir mükemmel. Umarım uygulaması da mükemmel olur. ( :

Bende drupal öğrenmek istiyorum

aliufuk's picture

Drupali gördüğümden beri drupalin çekim alanına girdim o gün bugündür bu çekim alanından çıkamadım. Bir çok sistem denedim ama drupalden bir türlü vaz geçemedim drupal çok büyük bir deniz bu işi öğrenirsek web tasarımdam ekmek yeriz gibime geliyor ama nasıl öğreniceğiz ingilizce şart çünkü türkçe kaynak çak az keşke çok iyi öğrenebilsek.

Konaklama muhtemelen kişisel

pembeci's picture

Konaklama muhtemelen kişisel olarak çözülür ama organizasyon olarak Muğla Merkezde veya Akyaka'da birkaç tane apart, otel vs. tavsiye eder, isteyenlerin rezervasyonunu yaparız. Belki yurtlar da açılabilir ama konuşmam lazım. Katılımcı sayısı için minimum ne kadar lazım okulun ilgili birimine sormam lazım. Maksimum sayı şayet bizim bölümün labları ve içindeki bilgisayarlar kuıllanılacaksa 35-40'a kadar çıkabilir. Labdaki bilgisayarlardan feragat edilecek olursa sınıflarda veya okulun konferans salonunda üst sınıra takılmadan halledilir. Tarih olarak ismi yaz okulu ama benim de aklımda dönem açılmadan önceki 2 hafta var ve henüz önümüzdeki senenin akademik takvimi belli değil ama muhtemelen Eylül'ün başı olur. Hem bana süre kalır hazırlanmaya, hem ancak duyurulur, organize edilir, hem de konaklama masrafları sezon bitiminde daha düşük olur.

Sponsor doğrudan bulmak zor, daha doğrusu benim vaktim olmaz uğraşmaya ama belki Şahin'in dediği gibi yaz okulu çıktısı olacak bir iki site veya eklenti üzerinden sponsor bulunabilir. Hakkaten hoş olabilir böyle birşey. Önerilere açığım.

Konaklama kolaylanırsa

Sahin's picture

Konaklama kolaylanırsa yeterli katılım olur sanırım. Ben ilk bakışta fazla düşünmeden üniversitenin yurt vb. imkanlarının kullanılacağını varsaymıştım. Aksi halde, sezon sonu ve grup indirimleriyle bile sanırım 1-2 hafta için bütçe ayıran epey azalacaktır.
Biraz beyin jimnastiği:
* Kişi başı 25 liraya kadar inilebilirse ve süre de 8 gece 9 güne çekilirse 200 lira konaklama bütçesi belki makul olur. Bir de Akyaka'da bir İzci Kampı varmış orman sahasında, bilemiyorum. Tabii bunların hepsi hariçten gazel, son sözü yerel arkadaşlarımız, özellikle de İzzet, söyleyecektir.
* Program: cumartesi gündüz başlamak üzere salı gecesine (dahil) kadar 4 gün temel bölüm; çarşamba tüm katılımcıların ortak günü, çarşamba gecesinden sonraki pazar akşamüstüne kadar 4-5 gün de ikinci bölüm.
* Ders/toplantı/oturum için gereksinimler: projeksiyon donanımı (sunum, örnek vb. için), tercihan kablosuz ağ ve internet altyapısı (katılımcıların kendi dizüstü bilgisayarlarını getireceği varsayımıyla), kara/ak tahta, masa ve sandalyeler, mümkünse ses ve görüntü kaydı. Bir kenarda elektrikli demlik ya da yakın bir çay ocağı da pek iyi olurdu.
* Takvim: Konaklama masrafı kesinleştirilirse "ön kayıt" için son tarih 1 Haziran olabilir, duyuru için süre yeterlidir sanırım. Koşulların ve kayıtların kesinleşmesi için de 1 Ağustos son tarih olabilir.
* Bir düzenleme kurulu olmalı. Doğal başkan İzzet oluyor bu durumda. Yükü paylaşmak için 1-2 kişi daha eklenebilir.
Şimdilik aklımdakiler bunlar. Tartışalım, hızlanalım.

Nacizane fikrimi soylemek

Enes's picture

Nacizane fikrimi soylemek istiyorum.
Bu bahsettiginiz proje son derece iyi dusunulmus fakat farkli sehirlerde oturanlar icin gercekten zorlayici olcak. Hem maddi hem de zaman acisindan..

Bu proje yine devam etsin de.bunun yaninda birde online internet ortaminda yapilsa cok daha iyi olacak. Enazindan benim acindan.

Online sistem kurulup ders anlatimi nasil olur.

Online sisteme tamam diyorum

altang's picture

Bence de online sistem uygun olur. Konaklama ücretsiz sağlansa bile 15 gün orada bulunmak çok zor.

muratkolukirik's picture

Drupal Yaz Okulu herkesin aynı tarihte işi ve ailesi, zaman ve maddi olanaklar da dahil olmak üzere bir çok farklı kriteri bir araya topralamak biraz zor olabilir.

Fakat online sistem ile her ne kadar "Drupal Yaz Okulu" gibi daha etkili olmasada online sistemde daha fazla katılım olacağını tahmin ediyorum.

Çevrimiçi ?

sertaconay's picture

IRC olayları
http://webchat.freenode.net sunucusunda #drupal-tr kanalı.

Facebook Grubu
http://facebook.com/groups/drupalturkiye/

IRC'ye gelin, soru sorun cevap alın, soruları cevaplayın. Facebook grubunda gene sohbet bölümünde sorularınızı sorun cevap alın.

Olmadı bu grup var olmadı forumlar var. Zaten birçok olayın videosu çekilmiş ve anlatılmış durumda. Yapmanız gereken tek şey soru sorup sonra cevap beklemek.

İşte size online sistem. Online sisteme dayalı ekstra bir şey yapmaya gerek yok bence. Zaten tıkır tıkır işliyor. Demek istediğim hayata geçirilmeyecek fikir değil. Ama Muğlalı arkadaşların üstüne çok iş düşecek gibi. ( :

Takipteyim

kharonturk's picture

Çok güzel bir düşünce. Şahin beyin söylediği gibi, konaklama işi hesaplı bir şekilde halledilebilirse katılım güzel olabilir, en azından ben katılmaya çalışırım.

Tarih şimdilerde belirlenebilirse ona göre izin alınır öncesinden. Örnek bir davranış takdir edilesi. Selamlar.