Installera Drupal 8 med utf8 och svensk collation utf8_swedish_ci (alt. utf8mb4_swedish_ci)

pianodavid's picture

Jag undrar om det går att installera Drupal 8 med character set utf8 samt collation utf8_swedish_ci? Jag har f.n. inte möjlighet att använda utf8mb4 p.g.a. att jag inte kan ändra inställningarna på mysql-servern som krävs för detta. Jag hittar inget på d.o/requirements som säger att stöd för utf8mb4 krävs för Drupal 8, men det kanske är ett krav?

Om utf8mb4 krävs för installation av Drupal 8, så undrar jag hur jag kan installera D8 med collation utf8mb4_swedish_ci. På min lokala utvecklingsmaskin kan jag ställa in mysql-servern så utf8mb4 går bra att köra. Finns det någon inställning i settings.php man kan använda för att definiera collation vid installation? Har t.ex. testat:

$databases['default']['default']['collation'] = 'utf8mb4_swedish_ci';

men så fort det finns något i $databases-arrayen så tror installationsskriptet att Drupal redan är installerat och man kan inte köra installationen. I Drupal 7 gick det utmärkt att manuellt skapa hela $databases-arrayen inkl. 'collation' innan installation, jag får det dock inte att fungera i D8.

För att få Drupal 8 installerat med collation utf8mb4_swedish_ci har jag hårdkodat in det i core/lib/Drupal/Core/Database/Driver/mysql/Schema.php. Efter installation kan jag lägga in 'collation' i $databases-arrayen och ta bort mina ändringar från core, så fungerar det i fortsättningen utan core-hack. Visst måste jag ha missat en enkel inställning för detta?