Redesign av drupalnorge.no

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
kulvik's picture

Styret i foreningen har satt sammen en overordnet strategi for redesign av drupalnorge.no. Det er stor enighet i miljøet om at vi har behov for å løfte kvaliteten på nettsidene som fronter Drupal og ikke minst, som skal være kommunikasjonsplattformen til det norske miljøet i tiden som kommer. Men før vi kan komme videre trenger vi innspill, ønsker og tanker fra hele miljøet. Redesignjobben (både planleggingen og implementeringen) er ikke noe styret skal utføre alene. Vi ønsker å få med mest mulig folk i miljøet og håper å få til litt engasjement rundt dette. Vi har satt sammen en veldig overordnet strategi for hvordan vi ser for oss nettstedet fremover. Strategien er overordnet og på noen punkter vag, noe som er gjort med hensikt da vi ønsker å forme dette sammen med resten av miljøet. Det er fint om vi starter med en idemyldring / brainstorm / kommentering av strategien her på g.d.o/norway så får vi se om det kanskje er andre plattformer som egner seg bedre når vi begynner med den konkrete jobbingen.

Grunnleggende strategi:

Styret anser det som fornuftig å ha to stk. nettsteder for Drupal i Norge. Dersom Drupal skal skille seg ut som CMS og være et interessant alternativ for flere enn bare "teknikeren" må vi fronte Drupal på en profesjonell, ren og selgende måte. Samtidig har vi et stort behov for å bygge opp det norske miljøet, med funksjonalitet utover den som ligger på g.d.o/norway. Det er nok mulig å blande disse to elementene sammen på ett nettsted, men resultatet blir nok best dersom vi holder disse adskilt.

Nettsted 1 - Profesjonell presentasjon av Drupal

Overordnet mål med nettstedet:
Ha et profesjonelt nettsted som på en kortfattet og konkret måte skal fortelle potensielle brukere (private og bedrifter) hvilke fordeler Drupal som system har og hvordan andre har brukt det.

Konkret målgruppe:

  • "Alle" som er interessert i Drupal og vil vite hva dette er.
  • Bedrifter inkl. beslutningstakere som ønsker å kartlegge om Drupal er et reelt alternativ til deres bedrift.

Nødvendig info / funksjonalitet:

  • En profesjonell og ren layout.
  • Oversikt over Drupal som system.
  • Fordeler med Drupal (og Open Source) fremfor andre CMS, gjerne med sammenlikninger.
  • Konkrete referanser, både norske og internasjonale.
  • Leverandørliste (avgjørende for at Drupal skal bli tatt seriøst i bedriftsmarkedet).

Nettstedet vi kan se på som forsøker å oppnå noe av det samme:
- drupal.com
- drupal.se
- drupal.dk

Nettsted 2 - Kommunikasjonsplattformen til det norske Drupal miljøet.

Overordnet mål med nettstedet:
For at det norske miljøet skal kunne vokse videre og kommunisere effektivt har vi behov for flere muligheter enn det som pr. i dag finner på g.d.o/norway. Et nettsted med mye aktivitet/liv både i forhold til forum og nyheter/blog-innlegg vil være avgjørende for å friste nye brukere og kan bidra til at nye Drupal-sjeler ikke gir opp før de har rukket å komme i gang.

Konkret målgruppe:
Alle som ønsker å kommunisere med andre i Drupal-miljøet. I tillegg til det tekniske / Drupal-spesifikke bør dette også bli en form for "sosial plattform" for de som driver med Drupal slik at man kan bygge et sterkt miljø.

Nødvendig info / funksjonalitet:

  • Også her må vi ha en profesjonell og ren layout, men her kan man tillate seg å leke litt mer med fargepaletter etc. (type norske flagg osv).
  • Forum.
  • Nyhetsoversikt med siste nytt fra det norske Drupal miljøet og de viktigste nyhetene fra det øvrige Drupal-miljøet.
  • Informasjon om oversettelser
  • Info om det norske miljøet, hvor kan man bidra og hvordan.
  • Integrasjoner mot Facebook + Twitter.
  • Medlemsliste / oversikt over brukere.

Dette er egentlig bare en videreutvikling av dagens drupalnorge.no. Nytt theme og mye ny funksjonalitet er det som bør på plass.

Setter stor pris på alle tilbakemeldinger fra resten av miljøet før vi går i gang. Positive og negative :)

Comments

Veien videre

zirvap's picture

Jeg synes dette er en god plan (naturlig nok, siden styret har diskutert den :-)

Vi har noen flere nettsted i familien: drupalcamp.no-nettstedene, og antagelig lager styret et foreningsnettsted med bl.a. betalingsløsning for medlemsskap. Vi bør lage alle disse med felles brukerdata, og helst felles innlogging.

Ole/cord1 kom med forslag om demo i http://groups.drupal.org/node/117674#comment-379409, det vil også være nyttig å ha.

Mhp. det interne nettstedet får vi diskutere oss fram til hva slags innhold/funksjoner som passer her på gdo/norway og hva som passer på det norske nettstedet. Det har jo kommet forskjellige meninger om det tidligere.

Hva skjer videre nå? Forslag:

  1. Folk kommenterer den overordna strategien her
  2. Når vi har et konsensus for 1: Noen (kan være deg!) lager egne tråder for de forskjellige nettstedene for å komme fram til hva de skal inneholde av innhold og funksjoner. Gjerne med wikiside for å oppsummere.
  3. Og når vi har noenlunde klart for oss hva som skal gjøres, begynne å gjøre det! Her trengs det sikkert en eller annen form for koordinering av hvem som gjør hva, og aller helst Noen (som kan være deg!) som kan ta på seg å lede/drive framover arbeidet for hvert av nettstedene, evt. folk som kan påta seg å lede en bestemt oppgave.

Det har etterhvert kommet mange tråder her om redesignet. Hvis noen har lyst til å lage en samleside (tilsvarende http://groups.drupal.org/norway/foreningen-drupal-norge), si fra, så får du admin-tilgang her. (Det gjelder generelt, selvsagt: Hvis noen har lyst til å gjøre en jobb med å forbedre gruppesidene, si fra, så får du tilgang.)

--
Hilde Austlid, Drupalchick

Ved første øyekast så denne

Ole Martin's picture

Ved første øyekast så denne planen ut som litt "overkill". men etter å ha latt det synke inn og lest igjennom noen ganger, ja, da så det fornuftig ut. Regner da med at det blir "Nettsted1" som blir på hoveddomenet og "Nettsted 2" som blir et subdomene.

Det er ikke noe sak å kjøre felles Innlogging og felles Roller på disse sidene. Men etter min mening bør man ellers ha to separate sider. Da kan man ha forskjellige rettigheter til samme bruker på de forskjellige sidene.

Nettsted 1

Dette virker gjennomtenkt og greit. Jeg kan ikke her og nå se at det mangler noen punkter der som burde vært med. Kanskje utdype hva man mener med "Konkrete referanser..."?

Nettsted 2

Dette er et meget mer interessant område for meg å være med å diskutere på da jeg har stor erfaring fra drupal.no. Utfra noen 100 e-poster så går det noen ting igjen. Men dette er bare et "førstehåndsvurdering" fra min side.

Kopierte listen din over her og la til noen underpunkt og noen nye punkt.

Dere får ikke noe forslag om selve designet nå :-) , men jeg har sett på drupal.dk som noe jeg selv liker meget godt. ;-)

Listen fra Hovedposten der mine forslag er merket "-".

  1. Også her må vi ha en profesjonell og ren layout, men her kan man tillate seg å leke litt mer med fargepaletter etc. (type norske flagg osv).

- En logo som er foreningens eget merke, nytt, reint og tiltalende. Konkurranse blant medlemmene?
- Riktig ordlyd i benevnelsen av nettstedet

  1. Forum.

- Sterkt og hurtigsvarende - førstesvaret trenger ikke være mer en et dytt i riktig retning

  1. Nyhetsoversikt med siste nytt fra det norske Drupal miljøet og de viktigste nyhetene fra det øvrige Drupal-miljøet.

- Kan vel slå det sammen med punkt 5?

  1. Informasjon om oversettelser

  2. Info om det norske miljøet, hvor kan man bidra og hvordan.

- kan falle inn i punkt 3?

  1. Integrasjoner mot Facebook + Twitter.

  2. Medlemsliste / oversikt over brukere.

  3. Erfaringsutveklsling - "Show Case"-lignende der man kan "prate" om design og løsningen før man er helt ferdig med en side, og gjerne etterpå også.

Litt prossedyre som kan hjelpe og avlaste styret?

Et prosjekt er et engangsforetak med sikte på å nå et klart definert mål innen en gitt tidsfrist og en gitt kostnadsramme.

Med andre ord så oppløses denne når prosjektet er ferdig, da overtar "driftsgruppa". Skal det bygges videre ut, settes det sammen en ny Prosjektgruppe for dette nye prosjektet.

Prosjekteier
- Gir mandat -Styret

Styringsgruppe
- Styrer prosjektet og godkjenner eventuelle endringer
- Utnevner Prosjektledere og støtter prosjektlederne

Referansegruppen
- Gir faglige råd - Kompetansepersoner

Prosjektleder for hver av Nettstedene
- Ansvar for planlegging
- Gjennomføring
- Står ansvarlig for resultatmålet ovenfor Styringsgruppa

Medarbeidere
- Gjør jobben

Dette er en kortversjon, og her kan man slå sammen Roller hvis det er lite menneskelige ressurser. Hvorfor er det viktig å dele opp dette i en Prosjektstruktur? På den måten for man flere "hender" og "meninger", fordèler arbeidet og gir deltakerne følelse av "Vårt Prosjekt", som igjen bør smitte over på brukerne etterpå som "Vår side".

Hei Ole Martin. Takk for

kulvik's picture

Hei Ole Martin. Takk for kommentarene. Mye fornuftig her. Jeg lar det nå gå noen dager til og ser om andre har kommentarer før jeg starter på litt mer konkrete utkast til spesifikasjonene til de to nettstedene.

-Thomas

Mye bra så langt - håper vi

Brainhack's picture

Mye bra så langt - håper vi kommer videre om ikke så lenge. Det er ingen enkel jobb kulvik har med å legge ned rammene når alle vi andre vil ha meninger og innspill om det meste!

Men, det viktigste er at vi er igang - og at det blir debattert.

Selv har jeg ikke så mye å tilføye annet enn at det er to ting som kan være viktige:

  • oppgaver må delegeres, vi er mange og forskjellige, med virkelig mye kunnskaper samlet sett.

  • det bør være mulig å dele det litt opp i tid, slik at ikke alt må være på plass den dagen ting skal publiseres.

Når arbeidet starter, så bør det vel være mulig å legge ut konkrete oppgaver med en deadline? En rapporteringsplikt på fremgang er kanhende nødvendig, så ikke en underoppgave eller to som strander stopper hele prosjektet.

(Kan selv bidra på visuelt, eventuelt noe templating)

Ut fra mange meninger på feil

Ole Martin's picture

Ut fra mange meninger på feil tråd (http://groups.drupal.org/node/123709) vil jeg bare poengtere mitt syn at denne oversikten til styret her er meget bra. Det blir oversiktlig og bra, samt at man skiller to interessegrupper fra hverandre. Mange måter å gjøre det på, og som nevnt, med subdomene eller to nesten likelydende domener. Flere sider har faktisk valgt en slik løsning, mest med subdomene. Så kan man diskutere om det er en eller to sider.

Nettsted(er), design og innhold

supras's picture

(1) Nettsted(er) og (re)design.
Først, takk til dere som fronter dette. Dere syns muligens at vi er en noe treig materie, men vi kommer forhåpentlig på banen etter hvert.
Jeg forstår vel grunnen til argumentet om å ha to nettsted: Vi er blitt delt i to grupper, de som lever av Drupal og de som bruker Drupal, for å forenkle det. Når en slik dikotomi først er konstruert er det lett å slutte at det er behov for to forskjellige nettsteder. Jeg synes en slik todeling blir kunstig, og uansett tror jeg ikke at det er noen optimal løsning. Kan vi ikke klare oss med ett nettsted, vi som andre? Vil ikke de som presumptivt vil være brukere av Nettsted 2 være like interessert i hvordan å "selge" Drupal (dvs., Nettsted 1)? Motsatt, er det ikke naturlig å tenke seg at potensielle kunder (dvs. brukere av Nettsted 1) vil være interessert i all funksjonaliteten som Nettsted 2 er tenkt å skulle inneholde?

(2) Nettsted innhold. Blant det foreslåtte innholdet på nettstedet(ene) er nevnt en presentasjon forskjellene mellom viktige CMS. En amerikansk organisasjon, Idealware (www.idealware.org), med mottoet "Helping nonprofits make smart software decisions", utga i desember en ny versjon av sin årlige rapport "Comparing open source content management systems: Wordpress, Joomla, Drupal, and Plone". Argumentene og resultatet når det gjelder Drupal er vel ikke spesielt nye, men bør likevel være av interesse. Rapporten omtaler D7. På Idealwares nettsted må man registrere seg for å laste ned rapporten, og jeg har følgelig lagt den ut på et av nettstedene mine, og der blir den liggende en stund.
URL: www.supras.biz/Idealware_2010_CMSComparison.pdf.

Lars Søftestad
Supras Consult Ltd. og Forum Sør
Kristiansand

Hei supras. Enter har jeg

Ole Martin's picture

Hei supras.
Enter har jeg eller du misforstått hoveinnlegget. Jeg forstår det slik at både de som lever av Drupal og de som bruker det privat, er i samme "gruppe", nemlig Nettsted 2.

Nettsted 1 er vel ment som en presentasjon av Drupal til fremtidige kunder som trenger f. eks. en hjemmeside osv., og de som kunne tenke seg å begynne å bruke det som verktøy. De ville da naturlig nok gå inn på nettsted 2 for å bli en del av "samfunnet" om de ønsker å utvikle kontaktnettet sitt.

Det er faktisk noen som har formulert Nettsted 1 veldig godt tidligere, en "Brosjyre" om hva Drupal er, kan brukes til, samt noen gode eksempler.

Har nå lastet ned rapporten du la ut, så blir det litt litteratur før sengetid..

Om forskj. på de foreslåtte to nettstedene

supras's picture

Ole Martin,
Det er meget mulig at jeg har misforstått forskjellene på de to nettstedene. I så fall er muligens årsaken at det som har blitt presentert så langt har vært for kort og/eller uklart. Kanskje noen skulle gjøre et nytt forsøk på å klargjøre tanken bak dette, for meg og sikkert for andre?

Lars Søftestad
Supras Consult Ltd. og Forum Sør
Kristiansand

Dersom man skal oppsummere

kulvik's picture

Dersom man skal oppsummere tanken bak de to nettstedene så er vel de beste eksemplene her:

Nettsted 1
drupal.com

Stikkord:
- Sexy, selgende, informativ, fristende.

Nettsted 2
drupal.org
- Informativ, community, aktivitet, samarbeide.

Det er sikkert mulig å kombinere de to nettstedene, men jeg tror det er enklere å ikke gjøre det. Tror heller ikke vi skal overkomplisere hvor vanskelig det er for brukere å klikke på en lenke for å komme på et annet nettsted :) drupal.com og drupal.org er to nettsteder som gir to veldig forskjellige inntrykk for nye brukere og som er bra og dårlig avhengig av hvilken fase man er i og hvilken rolle man skal ha i valget om å bruke Drupal eller ikke. Man kan kanskje sammenlikne det med et meglerkontor med fine prosjekter og en flink selger på den ene siden og selve byggeplassen / byggefeltet på den andre siden.

-Thomas

Nå som vi har fått endringen

Brainhack's picture

Nå som vi har fått endringen rundt domenenavnene, så er det vel bare å kjøre på med omlegging...?

Jeg har jobbet litt sammen med Per Oja rundt det å arrangere Drupøl i Oslo. Vi tenkte å legge en av disse samlingene nå i februar, og da fokusere på oppbygging av nye sider.

Det er noe med å møtes fysisk som ofte er effektivt, håper det er greit om vi feks kommer med endel forslag etter en slik samling.

Forslag kan jo sendes inn og diskuteres - så jobber vi oss frem til et ferdig resultat.

I likes!

ximo's picture

Smart med to nettsteder ala drupal.com og drupal.org. Er overbevist om at det er den beste løsningen, alternativet hadde vært en halvgod løsning for både community- og business-aspektene. Det blir litt mer jobb, men #1 trenger ikke være så avansert teknisk sett. Blir nok mest på design og theming/frontend.

En ting vi må diskutere er hvilket (sub)domene nettsted #2 skal ha, nå som vi har drupal.no. Jeg tenker det kan være en god idé å holde alt innenfor drupal.no-domenet (tenk groups.drupal.org og localize.drupal.org). Skal jeg starte en ny tråd for den diskusjonen?

Kan også nevne drupalsverige.se, den offisielle svenske Drupal-siden laget av communityet (drupal.se er en helt annen historie..). Se bl.a. showcaset på forsiden, galleriet og leverandørlisten.

Som jeg har nevnt tidligere er jeg gjerne med å bygger nettstedene, venter bare på å bli innkalt :)

Har lagt ut en update rundt

kulvik's picture

Har lagt ut en update rundt dette på drupalnorge.no nå. Les mer her:
http://www.drupalnorge.no/innlegg/forum/innlegg-1342

Mvh
Thomas