Någonstans ska man ju börja

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
AgnetaÖ's picture

Börjat kika på Drupal helt nyligen. Har tidigare jobbat med enklare HTML och - i ärlighetens namn - en hel del mallsystem. Mitt fokus har alltid legat på usability och verktygen ska vara enkla. Är Drupal enkelt? Jag ber att få återkomma om några månader ;-)

första utmaningen blir att se om detta hamnar på rätt ställe, annars ber jag om ursäkt.

Comments

Detta inlägg har hamnat

Orjan's picture

Detta inlägg har hamnat mycket väl rätt. En mycket bra början alltså.

Din fråga huruvida Drupal är enkelt eller inte är svår att besvara. Jag skulle säga att drupal är både jättesvårt och jätteenkelt på samma gång.

Jättesvårt:
- modifiera om det inte finns färdiga moduler
- hitta rätt modul för att lösa just det man vill
- komma på vilken av de 5 sätten man kan lösa problemet på man bör använda

jättelätt:
- Ett lättanvändabart användargränssnitt
- Ett användargränssnitt där man kan göra det allra mesta
- Bygga ut systemet med massor av färdiga moduler
- Bygga om en sidas utseende utan att skriva en enda kodrad
- Hantera datalistningar på många olika vis, helt utan kodning

Drupal sägs vara jättesvårt att lära sig innan man förstår hur det fungerar, men har man väl förstått tänket så är allt jättelätt.

Drupal består av core, dvs grundpaketet, och sedan lägger man på ett antal moduler och teman som kompletterar det som förljer med grundpaketet.

Innehållet skapas i något som kallas för noder som har ett id-nummer, nid. Ett innehåll är av en speciell innehållstyp / content type, som man skapar och konfigurerar efter vilken sorts information som behöver sparas för den typen. Tex kan ett blogginlägg bara behöva en titel och en text, medan en kalenderhändelse även behöver ett datum och en tid när det händer... men för att kunna lägga till ett datum behöver man en modul som heter "date" som tillgängliggör ett fält av datumtyp. för att sedan kunna visa en kalender använder man modulen calendar tillsammans med modulen views så finns det en färdig kalender att bara visa upp...

det är drupaltänket. Lägg till de moduler man behöver när man behöver dem, lär sig vad man behöver när. modifiera inga php-filer som följer med grundpaketet eller någon modul, utan modifikationer görs genom egna moduler eller teman.

Örjan gav en bra grund att

AdamEvertsson's picture

Örjan gav en bra grund att stå på, vad jag bara vill lägga till är att det finns genvägar (i motsats till farbror Barbro i Nilecity 105.6 som proklamerade att "det finns inga genvägar till det perfekta ljudet") till en bra start med Drupal och det är det så kallade distributionerna.

Distributioner är färdiga paket med utvalda moduler, paketerade av någon som tagit den tiden. Exempel på distributioner är
* Commerce Kickstart (http://drupal.org/project/commerce_kickstart) för den som vill komma igång med e-commerce
* Open publish (http://drupal.org/project/openpublish), online-nyhets-lösning
* Panopoly (http://drupal.org/project/panopoly)

Du kan hitta hela listan på följande adress: http://drupal.org/project/distributions?solrsort=iss_project_release_usa...

Ibland kan det vara snabbare att komma igång med en lösning som någon annan har satt samman till en, men å andra sidan missar man lite av de grunderna man kanske behöver senare.

Exempel på moduler som jag tankar ner inför varje gång jag startar ett nytt projekt är views, ctools, pathauto, pathologic, wysiwyg (med TinyMCE eller CK Editor), linkit, IMCE (filhanterade för WYSISWYG), context, date, diff, module_filter, rules, scheduler, token, transliteration, views_bulk_operations, webform - och naturligtvis konamiccode för en dos nintendo på slutet.

När man sitter och jobbar med Drupal märker man snart vilka moduler som är ett måste för att systemet ska lira som man vill, med allt från att få ut vilken data man vill ha på ett visst sätt (views löser det mesta där) till var filer ska landa och skrivas om när man laddar upp dem (transliteration m.fl.).

Återkom gärna med följdfrågor, vi hjälper mer än gärna till.

Mvh
Adam




✄-----------------------------------------------------
Adam Evertsson - Came for the code, stayed for the community!