Websystem presentation

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
kristofferwiklund's picture

Tänkte att jag kunde göra en presentation om vårt företag Websystem, eftersom vi nu kommit igång med vårt nya företag. Fast nytt är företaget inte, men företagsformen är ny och engagemanget är fördjupat.

2003 var vi tre stycken killar: jag, Joakim och Jonas, som började bygga internwebb på hobbybasis till gymnasieskolor i närheten. Då detta började bli betalt arbete startades Websystem i Örnsköldsvik HB. Vi byggde då vårt egna CMS system i PHP. Modulärt med rättighetssystem och över tusen användare. Detta CMS kunde anpassas till företagshemsidor och vi fortsatte med verksamheten på hobbybasis. Vi har nu under 10 års tid haft veckomötet via Skype och pratat och programmerat någon timme i veckan, till största del rent nöje. Även om det funnits möjlighet att marknadsföra oss så har ingen av oss haft intresse av säljarrollen, vi har varit kodare. Men för två tre år sedan började vi bekanta oss med Drupal och där upptäckte vi att det redan fanns en lösning med Fields API som vi själv skissat på att implementera i vårt CMS. Så ju mer vi lärde oss om Drupal ju mer insåg vi att här är ett system som är byggt på det sättet vi skulle ha byggt. Dessutom gavs det en möjlighet för mig att jobba hos Meimi som Drupalutvecklare och där lärde jag mig mycket om alla olika delar av Drupal.

Men nu för ett år sedan början jag och Joakim spåna i att det kanske är dags att börja driva Websystem på heltid. Jonas trivs bra på sitt jobb och vill hellre jobba med assemblerspråk än webbspråk. Så nu har jag och Joakim startat Websystem i Örnsköldsvik AB. Men i samma veva som vi letade lokaler hittade vi en samarbetspartner och delägare i holdingbolaget Grafisk Kompetens i Norr Aktiebolag. Det är ett Öviksföretag med 67 anställda med bakgrund inom tryckeribranschen men som numera jobbar med det mesta inom media och kommunikation. Genom att ingå i ett större företagsnätverk har vi fått möjlighet att just koncentrera oss på det vi är bra på och tycker är kul. Det möjliggör för oss att bli experter på vårt område och ta in tjänster på de andra områdena som behövs i olika arbeten.

Vårt fokus i Websystem kommer att vara att bygga websystem. Alltså komplexa system med flödes- och användarlogik med ett webbinterface. Det kan vara allt från internwebbar med olika roller, till webbshoppar kopplade mot affärssystem till SMS tjänster. Alltså när webbsajten blir mer än ett sätt att presentera ”statisk” information. Där det är ett verktyg för dagligt arbete och sparar tid för användarna. System som möjliggör kommunikation på ett kundanpassat sätt. Drupal kommer vara vårt förhandsval men ren PHP och andra språk är vi inte främmande för heller. Tanken är också att vi gärna samarbetar med andra webbyråer och teknikföretag. De som har en design eller ett behov. Då vi själv inte vill jobba med design överlämnar vi det gärna till andra som är bättre. Och vi är inte visionärerna som driver en produkt från ide till lansering utan vi är företaget som löser de tekniska bitarna. Så är ni en webbyrå som känner att ert fokus inte ska vara att patcha/skriva egna moduler är vi er samarbetspartner. Vi sätter oss gärna ner och löser problemen med hur priserna på webbshoppen ska uppdateras dynamiskt eller att dina användare ska kunna logga in via sin Windows inloggning. Eller har du en idé om en ny webbprodukt där du saknar teknisk kompetens men brinner för idén, så är vi gärna med och samarbetar. Kanske en social inköpslistewebbapp med automatiska erbjudanden och utskick. Vem vet vad du tänker på, men vi är bra på att förstå dig och göra en teknisk lösning av det.

Vi i Websystem ser också en stor vinning att bidra till Drupal. Vi har som mål att vara aktiva i communityt och publicera patchar på problem vi löser. Vi finns på kristofferwiklund och joakimforsgren där ni ser att vi redan fått in patchar till Drush, Rules, Commerce Klarna och Commerce Reporting. Och vi hoppas på att även få in en patch till Drupal 8 core. Dessutom är jag, Kristoffer, en av programledarna i Sveriges egna Drupal podcast Drupalsnack.

Comments

Hej! Det har hänt mycket sen

HansRoberto's picture

Hej! Det har hänt mycket sen vi sågs sist! Verkligen roligt att höra! Lycka till med allt och trevlig fortsättning på sommaren!