Rapport från BADCamp San Francisco 2014

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
acke's picture

I ett soligt San Francisco, Kalifornien, anordnades BADCamp (Bay Area Drupal Camp) 2014 den 6-9 November. Strax över 1500 personer samlades på denna fyradagars konferens fullproppad med utbildningar, summits, sessions, BoFs, sprintar, events och fester. Det är den åttonde gången campet anordnas och det märks att arrangörerna har erfarenhet - arrangemanget präglades av påhittiga lösningar och allmänt hög nivå. Imponerande med tanke på att campet är helt kostnadsfritt och bekostas av sponsorer.

Tidigare har BADCamp huserat i Berkeley på University of Californias Berkeley Campus men i år var det premiär i Palace of Fine Arts. Ett stort venue i marina district i San Francisco. Många tyckte det var bättre eftersom de olika rummen låg mer samlat i dessa lokalerna. En annan fördel var de vackra omgivningarna med Menlo Park där bland annat Lucasfilms HQ ligger med den populära Yoda Fontänen. Det märks dock att campet fortfarande är präglat av Higher Ed (Higher Education) där Drupal är mycket framgångsrikt i USA, och även här i Sverige genom bland andra Karolinska Institutet och Lunds Universitet.

Happiness Team
Delar av teamet

Vi var ett team på tio personer som åkte från Happiness och vi anlände ett par dagar innan campet startade och checkade in på vårt motell La Luna Inn i närheten av Palace of Fine Arts. Dagarna innan campet passade vi på att se staden och några klassiska turistattraktioner som Alcatraz och naturligtvis en middag på Tonga Room. I lyxiga Fairmont hotells källare ligger den tiki-inspirerade restaurangen som man bland annat kan läsa om i Douglas Couplands roman Microserfs. I restaurangens mitt ligger en stor pool och på en flotte som åker ut i mitten står ett band och uppträder. Vi var beredda på någon tiki-influerad musik men bandet inledde med "Never Gonna Give You Up" till stor förvåning och mycket skratt.

Palace of Fine Arts
Palace of Fine Arts, som något ur Sagan om Ringen...

På torsdagen var det äntligen dags och campet inledes med summits, core dev sprints och utbildningar.

Summits (den svenska översättningen av summit är toppmöte, men det passar inte riktigt i sammanhanget tycker jag så jag håller mig till summit) är ett bra sätt att fokusera på ett område och inte bara lyssna utan kunna diskutera i olika grupper eller paneldebatter. Det fanns summits för Non Profit, Front-End, Higher Ed, DevOps och Behat mini-summit. Jag var själv nyfiken på flera av dessa men hamnade till sist på frond-end som inleddes med att initiativtagarna till de förändringar som görs i Drupal 8:s frond-end hade en genomgång i vad som var nytt, förändrat, förbättrat eller bortplockat. Det var även lightning talks, mega-panel samt naturligtvis sprintar.

Flera av oss svenskar var på utbildningar och många tyckte det var lärorikt. Det fanns utbildningar i objekt orienterad programmering, symfony2, theming, advanced sass och compass för RWD (Responsive Web Design), performance och scalability, site buildning och även en nybörjarkurs. Jag träffade faktiskt inte på några fler svenskar förutom det egna teamet men däremot en välkänd dansk. Vår vän Morten DK fanns på plats och ledde föredömligt Front-End Summit men mängder av tips kring temabyggande i Drupal 8.

På fredagsmorgonen kunde den morgonpigge delta i ett BADrun över Golden Gate Bridge. Därefter var det återigen summits och ännu fler utbildningar.

En smart lösning för lunchen på campet var att man hade anlitat ett antal av San Franciscos food trucks som stod uppställda precis utanför under lunchtiden. Själv var jag mycket nöjd med Hella Vegan som hade riktig god vegomat (http://www.hellaveganeats.com/). Det fanns för övrigt bra kaffe och riklig tillgång på donuts eller bagels under campet. WiFi fungerade helt okay (plötsligt händer det!).

I de rymliga lokalerna hade sponsorerna klassiska sponsorbås där man kunde uppdatera sig om vad som var på gång hos de olika företagen. Det fanns även kostnadsfria flipperspel, massage, diverse spel och även en cykel uthyrning (cykel är ett bra sätt att ta sig fram i backiga San Francisco).

På lördagen drog campet igång på allvar och på grund av ett återbud från Electronic Frontier Foundations Eva Galperin blev det istället en insiktsfull keynote från sverigebekante Chris Shattuck om "When Will Drupal Die". Chris tar upp hur Drupal utvecklas och på vilket sätt det kan vara relevant i framtiden, särskilt i kombination med de javascript-baserade realtidsteknikerna som blivit allt mer populära. Ni som var på senaste DrupalCamp Stockholm känner igen det. Kul att Stockholm ligger före San Fransisco ibland...

Auditoriet på Palace of Fine Arts är verkligen rymligt så det känns ganska glest i raderna under dagen när inte alla är på plats. Men på det hela taget är det skönt med yta och det finns gott om elutag framdraget i de olika lokalerna. Totalt finns det fem parallella spår med totalt över 50 sessions att välja på. Utöver detta även 20 ligthning talks samt en coders lounge där core dev sprints hölls.

En personlig favorit bland alla sessions var "Yo, CSS!" med Sam Richard a.k.a. Snugug där han går igenom hur Yeoman kan förenkla och framförallt snabba upp en webbutvecklares tillvaro. I slutet en alldeles fantastisk demo där han på samma tid som Taylor Swift's Shake it off i ett semi-transparent overlay på skärmen visar hur särskilt Bower kan snabba upp arbetsflödet.

Några andra populära sessioner hos andra i teamet var "Approaches to Personalization", "The Power of the Dark Side: Lessons Learned from Doing Drupal and WordPress At the Same Time", "Maps Made Easy" och "Empathy For Idiots: Becoming A Better Partner To Your Clients".

På lördagskvällen var det stort partaj på en klubb i North Beach. Området North Beach är väl annars mest känt för att varit populärt bland beatnicksen med Jack Kerouac i spetsen. Klubben var smockfull och efter att ha tagit ett par drinkar begav oss vidare ut i den kaliforniska natten för ett besök på The Starlight Room.

Söndagen fortsatte med massvis av sessioner. En härlig episod var när vi satt några kring ett runt bord i coders lounge och laborerade med Drupal 8 och nya tekniker. Några i teamet fick igång en bra set-up med Grunt och automatisering av arbetsflödet. Själv fick jag upp en första modul för Drupal 8 på d.o. och för enklare moduler är det inte särskilt svårt att konvertera dessa till D8 från D7, kolla in https://www.drupal.org/node/2373661

Var det inget som saknades eller kunde gjorts bättre? Ett hederligt Drupal Quiz hade kunnat vara kul, men å andra sidan finns det mycket att göra i SF. Så på det hela taget, ett kanonkamp. Jag rekommenderar er alla att besöka BADCamp i framtiden.

Mattias "Acke" Axelsson

Comments

tack!

tobiasaldgard's picture

Tack för ett bra inlägg och feedback på vad som hände i San Fransisco :)

Blev riktigt sugen på att åka dit så hoppas vi ses där någon gång i framtiden :)

/Pelle