Grunder i hur du använder din Drupal-webbplats

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
You are viewing a wiki page. You are welcome to join the group and then edit it. Be bold!

Detta är en wiki-sida som berättar lite om grunderna för hur man använder en Drupal-webbplats - lägga till "story" och "page", ändra lite i menyer, och vad block är till för. Det är tänkt som en uppföljning till sidan "Nybörjarguide: Så installerar du Drupal 5". Mycket välkomna att fylla i det du tycker saknas, och förbättra det du tycker att du kan förbättra!
Längst ner på wiki-sidan finns möjlighet att diskutera innehållet, och även att ställa frågor.

Denna introduktionsguide berättar lite om hur du:

  • lägger till nytt innehåll på din webbplats
  • ändrar om i menyerna
  • lägger till nya menyer eller ändra innehåll i sidofält.

Guiden utgår ifrån att du har Drupal 6 (eller 5) installerat och klart på en webbplats, och att du har installerat svenska som språk. (Se http://groups.drupal.org/node/6149 för hur du kan fixa detta.)
Som allmän regel gäller att du lär dig Drupal bäst genom att testa dig fram, leta reda på svar när du stöter på problem. Men en del mår bättre av att läsa om hur det funkar först, och det går förstås lika bra det. (Andra lär sig bäst genom att skriva nybörjarguider, och det går bra det med.)

Att lägga till nytt innehåll


En av de riktigt smidiga sakerna med Drupal är att innehållet på webbplatsen är (så gott som) helt skilt från hur webbplatsen ser ut. Det ger en rad fördelar på lång sikt, men på kort sikt kan det kännas en aning konstigt. Det medför nämligen att du inte först bestämmer att "överst i menyn ska man nå mina kontaktuppgifter", utan att du skapar en sida med dina kontaktuppgifter som mer eller mindre hänger i luften. Först efteråt lägger du till den i en meny, eller på flera ställen i menyer, eller genom länkar från andra sidor.
Därför är det smidigt att börja med att titta på just hur man skapar nytt innehåll på en Drupal-webbplats.

På en svensk version av Drupal skapar du nytt innehåll genom menyvalet skapa innehåll. I sidan du får upp finns ett antal val, och med stor säkerhet finns alternativen "page" och "story" med. Det är två olika slags noder, det vill säga typer av innehåll, på din webbplats. "Page" är en statisk webbsida, med till exempel kontaktinformation eller "om mig"-information. "Story" används vanligtvis till mer löpande inlägg på webbplatsen, som till exempel bloggar eller nyhetsrapportering. Tekniskt sett är det enda som skiljer dem att det går att lämna kommentarer till story-noder, men inte till page-noder.
Med fler moduler kan du lägga till andra nodtyper, så som bilder, wiki-sidor, eller helt egenuppbyggda varianter.

Att faktiskt skapa sidor


Nå. För att skapa till exempel en ny informationssida följer du länken för den nodtypen. Du får då ett antal fält att fylla i - allra minst ett för "title" och ett för "body". Det är där du matar in innehållet för din sida.
Det går vanligtvis att använda en del HTML-kodning för att till exempel skapa underrubriker, punktlistor och länkar. (Hur HTML-kodning fungerar är inte riktigt ett fall för varken denna sida eller webbplats om Drupal, men om du har tur dyker det upp en länk till en bra introduktionsguide för det också.)
Det kan vara bra att veta att den första delen av body-texten kommer, tillsammans med rubriken, att användas som teaser (även kallat puff, ingress, förhandstitt och en rad andra saker). Puffen kommer att synas i en del listor, där exempelvis senaste inlägg visas. Du kan bestämma var brytningen mellan puffen och huvudtexten ska vara med hjälp av knappen "Split summar at cursor" (som förstås borde heta något annat på svenska). I Drupal 5 saknas en sådan knapp, och du får istället skriva om du vill markera var teasern ska sluta.

När du fyllt i den information du vill finns det ett antal alternativ som du kan vilja ändra. De finns dolda under body-fältet: menyinställningar, inställningar för kommentarer, och så vidare.
Vi kommer bara att kolla närmare på den som heter menyinställningar, och det gör vi under nästa rubrik. (De flesta av inställningarna går rätt lätt att lista ut hur det fungerar. Testa om du är nyfiken.)

Att lägga till och ändra i menyer


När man är ny med att skapa webbplatser är menyer förmodligen en av de saker man är mest fokuserad på.
Som antyddes i stycket ovan finns det ett smart sätt att lägga till nya sidor i menyer direkt när de skapas. Det gör du genom rutan "menyinställningar" under body-fältet. (Klicka på rubriken för att rutan ska öppnas.) Där finns det fyra rätt intressanta fält:
  • Titel: Detta är vad som kommer att synas i menyn.
  • Beskrivning: Text som dyker upp om muspekaren hålls över menytiteln.
  • Ovanliggande menyval: Här kan du bestämma om menytiteln ska sorteras under någon annan titel i menyn, och i så fall vilken.
  • Vikt: Vikt är ett sätt att sortera olika titlar inbördes. Liknande vikter används på många håll i Drupal. Högre vikt hamnar längre ner i listor.

Hantera befintliga menyer


Om du vill att nyskapade sidor ska dyka upp i menyn är det ett utmärkt tillfälle att fylla i rutan för menyinställningar. Men det går också att hantera menyer helt separat, genom administrera > byggstenar > menyer. Där finns en lista över de menyer du har på sajten, och under respektive meny finns menyvalen listade. (I Drupal 5 är alla menyval listade på samma sida.)
Genom att klicka på "redigera" kan du ändra namn på menytiteln, eller länk som menyvalet hänvisar till. Genom "avaktivera" kan du tillfälligt ta bort menyvalet, för att senare aktivera det igen. Du kan också välja "radera" för de flesta menyval, för att ta bort dem permanent.
I Drupal 6 kan du flytta ordning på menyvalen genom att klicka och dra, men i Drupal 5 måste du använda det lite bökigare viktningssystemet (där högre vikt betyder att menyvalet sjunker längre ner).

Under rubriken för varje meny, till exempel den vanliga menyn "meny" (navigation i den engelska versionen), finns det också möjligheter att lägga till nya menyobjekt. Den länken tar dig till samma sorts fält som när du redigerar ett menyobjekt (eller lägger till menyinställningar för en ny nod), med det viktiga undantaget att du också måste fylla i ett fält med sökväg.
Nya noder som du skapar har en intern sökväg som är (exempelvis) node/123. Du hittar numret antingen (1) i url-fältet i din webbläsare när du besöker sidan, (2) i en list längst ner i webbläsaren när du håller muspekaren över en länk till sidan, eller om inget annat hjälper, (3) genom att leta upp sidan under administrera > innehåll > innehåll.
Andra typer av innehåll, till exempel automatiskt genererade listor genom modulen views, kan ha andra typer av interna sökvägar (så som views/123).
Om du vill skapa en länk till en extern webbplats skriver du bara in adressen dit (inklusive inledande http://).

I detta läge kan det vara värt att nämna att det går att göra de interna sökvägarna i Drupal betydligt snyggare, så att din om migsjälv-sida får heta exempel.se/om-migsjalv. Men det är överkurs. Kolla in modulen Path i modullistan på din sajt om du är nyfiken.

Skapa nya menyer och ändra i sidofält


I en flik överst på administrationssidan för menyer finns också möjligheten att skapa nya menyer. Där går det utmärkt att skapa en ny meny, som exempelvis kan heta "snabbval administration". Som med andra menyer kan du lägga till menyobjekt, och koppla dem till sidor på din webbplats. Däremot kommer menyn inte att dyka upp på din webbplats hur du än klickar runt på menyadministrationen. För att få menyn att synas måste du nämligen aktivera det block som automatiskt skapats för menyn.

Block är, enkelt uttryckt, de saker som dyker upp i sidofälten på en Drupalsida. Det kan vara menyer, men också rutor som visar vilka användare som är inloggade, vilka inlägg som är nya, eller något annat som moduler i Drupal skapar. Om du går in i administrera > upbyggnad/byggstenar > block, får du upp en lista med de block som för tillfället är möjliga att använda på din sida. Om du har skapat en ny meny kommer den att finnas med i listan som ett eget block.
Du kan flytta på block genom att klicka och dra. (Men i Drupal 5 får du använda det lite klumpigare viktsystemet.) Du kan bestämma i vilken ordning olika block ska komma och vilken region de ska synas i. Vanligtvis är det "höger sidfält" eller "vänster sidfält" som är aktuellt, men vissa teman har fler regioner.
När du ändrat blocken som du vill ska du inte glömma att spara inställningarna, längst ner på sidan.

Om du vill ändra rubriken på ett block gör du det genom länken "inställningar" för det blocket. Genom samma länk kan du bestämma om blocket bara ska visas på vissa sidor eller för vissa användarroller, men det får räknas som överkurs just nu.

Diskussion och frågor


(tomt för tillfället)