Vad vill vi ha i forumet?

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
Itangalo's picture

I dagsläget innehåller har forumet ungefär följande funktioner (i ordning):
1. Frågor från nybörjare (med en rätt exceptionell svarsfrekvens!)
2. Frågor och diskussioner mellan mer erfarna Drupalister
3. Lite mer seriösa sammanställningar och guider (som läses i begränsad utsträckning)
4. Nyheter om Drupal, framförallt i Sverige
5. Annonsering och samordning av Drupalträffar, presentationer av folk på forumet, diskussioner kring samarbetsprojekt. Och lite andra spridda diskussioner.

Är det något som saknas? Är balansen vettig, eller ska vi satsa på att öka/minska något? Är det rent av något vi kunde klara oss utan? Är det något vi definitivt inte kan klara oss utan?

Personligen tycker jag att guider och sammanställningar är något värt att prioritera. (Överraskad?) Ju bättre guider man har, desto lägre tröskel blir det att komma in i Drupalvärlden. Bra guider har också fördelen att de minskar trycket på nybörjarfrågorna (som visserligen kan vara mycket givande, men också ta rätt mycket tid).

Ett problem med guiderna är att de läses rätt sällan. Finns det något bra sätt att göra det lättare för framförallt nybörjare att upptäcka guider och tidigare frågor/svar?

Comments

Hej där, Efter att ha

hakan kristiansen's picture

Hej där, Efter att ha tragglat ca 1 år med Drupal, så kommer här mitt svar på din fråga:

Det som jag värdesätter mer än allt annant som nybörjare, är guider eller "manualer" skrivet på ett enklare sätt för de vanligast förekommande aktiviterna när man använder Drupal.
Det kan till exempel vara att installera Druapl från början, sätta upp en e-handelssida eller som jag sitter med nu - göra sidan 2-språkig.

Jag kan i vissa lägen också tycka att mycket av det som skrivs är på ett krångligt ( men säkert korrekt sätt). Att skriva mer för en användare som är alltifrån nybörjare till erfaren - där alla förstår. alltså - klartext.

För övrigt vill jag också nämna att den hjälp jag fått här har varit mycket uppskattad. men som sagt - som nybörjare så är det som bekant - en brant inlärningskurva - därför är bra manualer och guider skrivet på ett enkelt språk guld värda!

Upplägget är bra

majsan-gdo's picture

Hej!
Amatör som pysslat med Drupal drygt två år och alldeles nyss bestämt sig för att uppgradera till D6 (med visst besvär) tycker så här:

Upplägget är bra som det är, huvudrubrikerna är enkla och logiska, men generellt för hela Drupal sajten är att det är ganska tungrott att söka (framför allt alldeles för många svar som man egentligen inte är ute efter). Här är det i alla fall bra ordning med en moderator som "städar" och sätter inläggen på rätt plats.

Jag vet ju hur listan med taxonomitermer skulle kunna se ut (superlång) men en önskedröm vore att om jag söker på "uppgradering" eller "organic groups" till exempel så skulle de sidor som verkligen handlar om t.ex. uppgradering av drupal från en version till en annan vara taxonomi-märkta med det uttrycket (eller något liknande) så att jag kan klicka på länken och slippa läsa alla andra inlägg som kanske egentligen handlar om uppgradering av OG.

Ett annat alternativ när man söker är att få bara en rubriklista över söksvar, fast det kräver att det finns bra rubriker som verkligen talar om vad inlägget har för innehåll.

Antar att det inte är så lätt att få till eftersom jag kan tänka mig att det finns vissa regler för moderatorerna att följa också, men kanske mina tankar kan leda till någon förbättring på något sätt.

Kul att forumet är så aktivt! Även om man inte frågar så får man svar :-)

Jag är inte disträ, jag har bara lite kort minne
I am not unmindful, it's just that my memory is a bit short

Nöjd.

HansRoberto's picture

Jag tycker att upplägget på forumet är bra. Det finns, som säkert andra redan noterat, en ENORM mängd sidor att läsa olika saker om Drupal på. De flesta är på engelska, vilket borde passa de flesta. Är inte risken att vi får ytterligare sidor/guider av skiftande kvalitet? Vore skönt med en länksida! Jag har stött på en hel del sidor som håller extremt hög standard (t.ex Drupal Dojo, särskilt filmen om theming D6) och det är kanske bäst att länka till dem, än att göra svenska varianter?

Detta sagt utan syfte att klanka ner på de screencasts och guider som gjort hittills, som jag anser fyller en viktig funktion: introduktion till Drupal.

Sedan gillar jag upplägget som är idag: ställ en fråga och admin får sedan avgöra var den hamnar. Det garanterar hög kvalitet och en stillsam ordning i djungeln.

EDIT: Jo, jag kom på en sak jag saknar: dialog mellan superproffsen! De ger alla ett enastående bidrag till communityn genom att tålmodigt och ihärdigt svara på alla nybörjares (läs mina) frågor. Och det är jag mycket tacksam för, men det vore läckert att läsa problemlösning på riktigt hög nivå. Fast något sådant måste ju ske spontant, det vore konstlat annars....

Jag håller med om att

tobiassjosten's picture

Jag håller med om att guider är ett mycket bra inslag. För att de inte ska försvinna i jungeln kanske det vore smart att samla dem på ett ställe, som är lätt att hänvisa till, både från startsidan och i svar på berörda frågor. Med ett bra utbud av guider och frekvent hänvisning tror jag att vi kan sänka tröskeln för nybörjare ordentligt. En samlingspunkt som ger en bra översyn av vad som finns kan man nog också locka fler att täcka de områden som inte guidas för ännu.

Om nu inte något sådant ställe redan finns och jag bara missat det.. :P


Tobias Sjösten | NodeOne

*ahem*

Itangalo's picture

Jo, det finns faktiskt en sån sida, som länkas till på ett par ställen på ingångssidan groups.drupal.org/sweden: http://groups.drupal.org/node/15358

//Johan Falk, Solna

Det bästa internet har att erbjuda

nadam's picture

Drömmen för mig vore en samling sidor i bokformat liknande http://drupal.org/getting-started och http://drupal.org/handbook/customization, men med fokus på de absolut bästa Drupal-sidorna på hela internet, i första hand svenska men även engelska/norska/danska där svenska guldkorn saknas, sidor som är up-to-date, screen casts, böcker och helst allt med fokus i första hand på Drupal 6.

Ingenting överflödigt eller gammalt, bara det bästa av det bästa. Inga länkar till generella sidor eller andra ställen där man hittar 20% bra och 80% dåligt och måste söka på egen hand.

Kanske inte skulle passa in riktigt här på groups.drupal.org/sweden, men det vore trevligt att ha någon stans och skulle kräva ett antal personer att hålla up-to-date.

/Adam N

TBarregren's picture

Låter som et bra sak att ta upp och diskutera på nästa Drupalmöte som hålls nu på onsdag.


Thomas BarregrenNodeOne

Alla kan ju inte komma till

HansRoberto's picture

Alla kan ju inte komma till Göteborg, även om det vore mycket trevligt. (Lärde mig svenska i Partille!)

Inget hinder

TBarregren's picture

Alla kan ju inte komma till Göteborg...

Om du menar att det skulle hindra oss från att avhandla viktig saker så skulle vi ju aldrig kunna diskutera och besluta något på Drupalträffarna. Alla kan ju inte komma till en Drupalträff var den än hålls. Hittills har vi inte låtit det hindra oss (se t.ex. rapporten från det andra Drupalmötet).

Jag åker gärna till Drupalmöten på andra orter, t.ex. Örnsköldsvik, om tillräckligt många (10+) sluter upp. Till mötet i Gôtet har hittills 18 anmält sig, vilket är ungefär så många som brukar komma.


Thomas BarregrenNodeOne

Det var mer menat som en

HansRoberto's picture

Det var mer menat som en "buhu-att-jag-inte-kan-vara-med"-kommentar... Inte som något påhopp. ;-)

Jag missar också detta

nadam's picture

Jag missar också detta möte, men ser fram emot att höra/läsa vad ni kommer fram till. Ju mer jag tänker på det, desto mer övertygad blir jag att det är just detta som behövs för att sänka tröskeln för nybörjare och göra vägen kortare och snabbare från nybörjare till Drupal-mästare.

Blev det någon diskussion

nadam's picture

Blev det någon diskussion om detta på Drupalmötet?

/Adam

Inte vad jag vet

Itangalo's picture

Det snackades så mycket på Drupalträffen i Göteborg att jag inte kan säga vad som inte sades, men jag var i alla fall inte med i några diskussioner om vad som ska vara här på forumet. Såhär i efterhand känns det lite korkat att inte ha tagit upp frågan... Det var så mycket annat kul att prata om.

//Johan Falk, Solna

Sweden

Group notifications

This group offers an RSS feed. Or subscribe to these personalized, sitewide feeds:

Hot content this week