Vitt bälte: Principer och filosofi

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
Itangalo's picture

Detta är den första delen i guiden Sju steg mot svart bälte i att tema Drupal 6.

Hemligheten med att använda Drupal effektivt är i många lägen att se till att man behöver göra så lite som möjligt. Tyvärr betyder det att man ibland bör lära om några av sina vanor, och göra saker på ett sätt som vid första anblicken inte är det snabbaste och enklaste. Varför det? För att en lite extrajobb för stunden kan betala sig flera gånger om i långa loppet.

En av sakerna som klassar in under den principen är att inte ändra i originalfiler: Don’t hack core. är byggt så att man ska kunna skapa egna filer och skriva egna funktioner, som ersätter de filer och funktioner som finns i moduler och teman. Om man hittar den fil eller den funktion som styr precis det man vill ändra är det mycket bekvämt att göra de ändringar man vill, spara, och köra vidare med sin webbplats. Men risken är stor att det leder till extrajobb i framtiden, när man vill installera säkerhetsuppdateringar eller uppgradera bort buggar. Att se till att inte jobba i onödan handlar inte bara om ansträngningar idag, utan även att slippa huvudvärk imorgon.

(Om du är en hobbydrupalist som just laddat hem ett tema och vill ändra ett par småsaker behöver du inte skämmas om du gör det direkt i källfilerna. Det är inte det bästa sättet, men det är fullt förståeligt om du gör det i alla fall. Ändra däremot ingenting i Drupal core – det vill säga kärninstallationen – eftersom det med stor sannolikhet leder till huvudvärk i framtiden.)

En annan sak som innebär mer jobb nu men mindre på sikt är att skaffa sig rätt verktyg att jobba med. Se till att ha en bra textredigerare att skriva kod i, och om du börjar arbeta med komplexa teman vill du definitivt ha ett verktyg som kan arbeta med (och söka i) flera filer på en gång. Du vill också ha en bra webbläsare – personligen föredrar jag Firefox plus tillägget Firebug (medan andra föredrar tillägget Web developer). Om du inte testat Firebug bör du lägga den tid det tar på att ladda hem det genom verktygsmenyn, tillägg, lägg till, och söka upp Firebug. När du väl börjat kommer du inte att vilja vara utan.

Till slut bör du också se till att installera Drupalmodulen Devel. Det är ett packe av olika moduler som är användbara när man utvecklar webbplatser, och modulen Theme Developerär i vissa lägen oumbärlig när man vill anpassa teman.

Vitt bälte i att tema Drupal handlar om att inte vara rädd att göra lite extra ansträngningar för att spara tid på sikt. Det är inte kul, men det är nyttigt. Wax on, wax off.

Comments

tema

besa003's picture

Jag la till modulen Devel och kryssade för Theme Developer på min drupalinstallation hos one.com.

jag får följande fel-varning hela tiden:

warning: file_put_contents() [function.file-put-contents]: Unable to access sites/default/files/tmp/devel_themer_2454413514acca42b299da in /customers/junbrant.se/junbrant.se/httpd.www/public_html/modules/devel/devel_themer.module on line 604.

Förstår dessvärre inte vad problemet är.
/Berit

.htaccess

Itangalo's picture

Det är troligtvis en .htacces-fil som ställer till det för dig, eller så är det skrivrättigheter på en katalog som krånglar.
Kolla in katalogen sites/default/files/tmp och se om det inte ligger en .htaccess-fil där. I så fall behöver du redigera den för att kommentera bort (eller radera) raderna som börjar med "options".

Lycka till!
//Johan Falk, NodeOne
**
Missa inte Sveriges största Drupalträff hittills!
Vill du lära dig mer om Drupal? Kolla in samlingen av tips och guider!
Har du en fråga om Drupal? Missa inte FAQ-sidan på forumet!

Sweden

Group notifications

This group offers an RSS feed. Or subscribe to these personalized, sitewide feeds:

Hot content this week