Modul för att publicera nyheter

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
WhiplashInfo's picture

Under rubriken ”Nyhetsklipp med anknytning till skadade, svårt sjuka och funktionshindrade”, publicerar jag klipp från en mängd olika media på den helt ideella webbplatsen WhiplashInfo.se

När jag nu försöker flytta den från (FrontPage 2003) till Drupal behöver jag finna ett sätt att fortsätta publicera dessa nyhetsklipp. Vad använder jag lämpligen för Modul? Jag har hittills använt Drupal 7.
Se gärna http://skadeportalen.se/d/

Idag sitter några äldre skadade runt om i landet och uppdaterar Nyhetsklippen dagligen. Att uppdatera nyhetsklippen måste även framgent kunna göras av min ”gamla mormor”

Tack / Tomas
http://www.whiplashinfo.se

Comments

Om inläggen av nyheterna sker

AdamEvertsson's picture

Om inläggen av nyheterna sker manuellt hade det kanske räckt med att skapa en nodtyp som heter något i stil med "Nyheter" och sedan låta dina medhjälpare klippa och klistra in information och publicera dem. En listning av just den nodtypen kan du sedan göra med hjälp av modulen Views där du sorterar ut publicerade inlägg av typen "Nyheter".

Du kan också välja att använda dig av nodtypen Artikel som finns med i en grundinstallation av Drupal, men om du redan använder den till annan informationsspridning kanske en ny nodtyp är av intresse. Lite enklare att hantera rättigheter också om det finns en alldeles specifik nodtyp för just det jobbet.

Ett mer automatiserat sätt, om nyheterna går att få som RSS-poster i RSS-flöden, är att låta modulen Feeds "suga in dem" i Drupal, spara nyheterna som noder automatiskt.

Om du väljer en egen nodtyp som mitt första förslag så är nästa steg att finslipa inklistringen av informationen, dvs sätta vilket textformat som medhjälparna ska få använda sig av, ska de ha tillgång till en editor (CK Editor, TinyMCE, etc) eller ska du köra markdown. Det enklaste är ju Plain Text, men då får man vara beredd på att man inte kan stajla texten med fet, kursiv, understruken etc.

// Adam




✄-----------------------------------------------------
Adam Evertsson - Came for the code, stayed for the community!

Ursäkta en nyfiken fråga?

Göran's picture

Har du inhämtat tillstånd ifrån de media och ifrån alla de skribenter vars innehåll och texter som du publicerar? (ekonomisk och ideell upphovsrätt)

Annars kan du söka konsekvenserna här: www.bildombudsmannen.se

Där finns även en fungerande lösning på ditt tekniska problem...

// Göran

Nej, Göran Såvitt jag kan

WhiplashInfo's picture

Nej, Göran
Såvitt jag kan erinra mig, så kan de två första styckena i en text användas när det, som i mitt fall, endast är frågan om teasers som länkar till den riktiga artikeln.

Du nämnde att en fungerande lösning fanns på www.bildombudsmannen.se Jag hittade inte den.
Tack / Tomas

Satte en "nod-typ" såsom Adam beskriver

Göran's picture

Här är länken http://www.bildombudsmannen.se/sv/fraga-bildmannen?q=sv/node/add/fragor-...

Jag använder modulen Rules med VBO för att skicka svarsmail automatiskt.

Varje fråga bildar en nod, som besvaras genom en kommentar (standard).
Behörigheten sköts delvis via rules, och säkerhetsbevakas av modulen mollom + capcha.

Du bör nog kolla ditt påstående om dina rättigheter lite mer noggrant.
Det är stor skillnad på att länka till en sida, så att man lämnar sidan man är på, mot att länka till en sidas innehåll (text bild etc) och presentera innehållet på egna sidan, då begår man ett upphovsrättsligt intrång.

Kolla t ex denna fråga till Bildombudsmannen
http://bildombudsmannen.se/sv/content/lankande-av-tumnaglar-pa-foretaget...

// Göran

Jag står som en åsna mellan

WhiplashInfo's picture

Jag står som en åsna mellan flera hötappar och vet inte vilken väg som är bäst nu och dessutom är skalbar för framtiden. I skrivande stund har vi 22692 nyhetsklipp.

När det gäller upphovsrättsskydd:
Man lämnar sidan hos oss, och hamnar direkt i källan. Vi presenterar endast teasers.

Jag kan inte se någon nackdel i separata noder

Göran's picture

Anledningen att jag själv föredrog en lösning med separata noder är olika möjligheterna till efterbehandlingar och kategoriseringar av materialet, samt att det går att utnyttja vissa befintliga filtreringar i "visa innehåll".

Vad gäller skalbarhet förstår jag inte riktigt hur du menar, men med hjälp av unika noder finns förutsättningar att få fram värden som t ex kan vara av statistiska intressen, "Vi har 1 345 artiklar om "xx" och "yy" ..."

Mängden noder utgör nog inte någon begränsning. (skalbar?)

UHR
Även rubriker kan vara eller ingå i det som är upphovsrättsligt skyddat. Citaträtten är mer begränsad för visning på Internet än vad som gäller för andra media...

Men risken i din affärsidé är ju relativt låg eftersom du tillför/länkar läsare till deras sidor och därmed blir mindre intressant att opponera sig mot.

// Göran

WhiplashInfo's picture

Tack Göran för ditt tips.
I skrivande stund har jag/vi (jag har enorm hjälp av en annan skadad, som ansvarar för nyhetsklippen) 22727 nyhetsklipp. Menar du att det i alla fall skulle vara bättre att göra varje nyhetsklipp till en egen nod?
Jag har drivit WhiplashInfo.se sedan början av 2000-talet - helt ideellt, baserat på egna erfarenheter som traikskadad. Jag har aldrig fått klagomål på att nyhetsklippen nallar nyheter från andra siter.
Tack / Tomas

Ja jag skulle nog gå den vägen med en egen nod.

Göran's picture

Fördelen med en "nod" är att du kan använda flera andra moduler, t ex relation och views, för att koppla samman olika noder, eller nytt fält med olika värden för grupperingar etc. Datum och ändringsdatum, publiceringsdatum etc är också en bra grej för dig, tror jag. Här passar det bra med Views

Själv grovsorterar jag svaren på bildombudsmannen genom svaren på "publicera frågan", dvs en grupp har nej och andra ja, då blir det enkelt att plocka ut en viss typ av frågor med standardfiltret, efter rules, nedan

Rules använder jag för att sätta drupals original "publicera noden" med utgång på svaret av frågan, när noden sparas, samt viss behörighet för noden.

Genom veiws (skapa block) publiceras automatiskt de tre senast frågorna som besvarats, i ett block till vänster på första sidan...

Du kan allså filtrera noder med olika förhållande, och därigenom möjliggöra automatik t ex inom ämnesområden eller genom olika värden i ett fält etc. Så noder är bra
Jag tror det finns moduler som skapar noder automatiskt via t ex excel, men har inte själv provat...då blir övergången ett mindre problem.

UHR
Jag har inget emot din affärsidé, även om den skulle kunna tangera intrång i upphovsrätten. Genom att det är ideellt så har det en lättsam prägel och jag tror alla media vill undvika att ge sig på en "ädel" sida, framförallt med tanke på att man levererar läsare.

Men det är ingen skillnad i upphovsrätten om man är kommersiell eller ideell och med tekniken har vi ibland en förmåga att kunna rusa rakt fram och hamna i oförståndiga situationer;) Apples automatiska skivomslag innehållande bilder är ett bra exempel på intrång "av bara farten", de har förlikas med flera fotografer i såna frågor....
Men som sagt jag har ingen specifik uppfattning.

Du kan ju alltid skapa en fråga hos bildombudsmannen.se, och se vad han anser gränsen ligger.

PS - mer OT
En sida som fick läggas ner handlade om statyer i Stockholm. Man får inte publicera dem på internet... men däremot får man publicera dem i tidningar, broschyrer etc...även kommersiellt, (om jag minns rätt så här direkt ur minnet) det gör ingen skillnad...

Det första straffet (även brottsligt) fick en herre som byggde upp en hemsida med ett uppslagsverk, som han i fakta och sak tog ifrån andra..., men då var det betydligt mer som var "lånat".

// Göran

MER OT: Man kan inte vara nog

molaria's picture

MER OT:

Man kan inte vara nog försiktig med upphovsrätt. Läs mer här t ex: http://www.mediekompass.se/arkiv/mediekunskap/upphovsraett/1225-upphovsr...

Det är inte enkelt att sköta en portalsida om man ska göra helt rätt enligt lagen. Det är ju en bra lag egentligen men det krånglar till det. För egen del vill jag i största möjliga mån inhämta OK från de bloggar och nyhetssajter jag replikerar. Oftast får man snabbt ett ok. Med backlinks och god etik på webproduktionen säger de flesta ja.

MOL

Sweden

Group notifications

This group offers an RSS feed. Or subscribe to these personalized, sitewide feeds:

Hot content this week