Markdown och WYSIWYG

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
ellis-'s picture

Hej alla.

Jag har spånat på en idé hur länge som hälst, men inte kommigt till skott och fråga. Dock har jag letat både högt o lågt.

Vad jag är ute efter är en WYSIWYG fom producerar Markdown, istället för HTML.
De är sött och coolt att kunna generera HTML i en editor på webben, men jag kan tycka att HTML råkar vara den absolut värsta markupen man kan tänkas använda som källformat.

Jag har installerat CKEditor eller TinyMCE på alla mina kunders siter, och det skär lika mycket i hjärtat varje gång jag måste göra det. Men de är svårt att motivera för en kund varför dom ska lära sig Markdown istället för att laga en copy-pasta i Word.

Några förslag jag har funderat på hur man ska kunna lösa problemet är

Båda dessa förslag är dock VÄÄÄLDIGT tidskrävande, och inget jag kan göra på egen hand.

Är det någon som har några förslag ?

Comments

Få HTML-taggar

nadam's picture

Håller med om att HTML suger som källformat, men så länge man bara använder ett fåtal HTML-taggar tycker jag ändå att det är "good enough". Så mitt förslag är att fortsätta använda WYSIWYG/HTML men minimera antalet taggar. Hoppas någon annan har något bättre förslag...

Sen beror det förstås på vilken typ av sajt man gör. För en enkel blogg med kommentarer duger WYSIWYG/HTML. För en seriös tidningssajt skulle jag överväga Markdown. För en micro-blog (typ twitter) räcker plain-text.

/Adam

Kan tycka att även vid ett

ellis-'s picture

Kan tycka att även vid ett limiterat antal taggar så är det inte helt straight forward av två anledningar:

  • Källmaterialet är inte valid HTML, då all HTML MÅSTE ha < html>< body>< /body>< /html>. Inget större problem, då man altid lägger till dom taggarna, men fortförande fel i min mening.
  • Skulle man limitera till bold, italic, paragraf, osv, så har man fortförande problemet att källmaterialet blir bundet till en viss HTML-variant. Ska man använda HTML4 < b> och < i> eller XHTML < strong> och < em> ? Sparar jag i XHTML men kanske använder HTML4 (varför man gör de vet jag inte), ska jag då köra ett XSLT-ish transform-pass, eller ska jag bryta standarden och bara förlita mig på att alla browsers kommer funka ?
  • Som en bonuspunkt: En nod ska ju ses som ett komplett dokument. Om bodyn inehåller ett HTML-fragment, så försvinner hela idén med dokument-tänket.

Jag tycker att HTML, i vilket syfte som hälst, är rakt av fel och ska aldrig användas som ett källformat. Men så länge det inte finns ett alternativ till dagens sätt att redigera källmaterialet (Markdown) i en WYSIWYG, så kommer vi för all framtid vara bunden till löst definerade HTML-fragment i källformatet (do not want).

Erik Ellis
The Farm Stockholm

Beror som sagt på vad du ska

nadam's picture

Beror som sagt på vad du ska ha det till.

All HTML behöver inte vara valid HTML. Ta en titt på Drupals template-filer i godtyckligt tema, så förstår du vad jag menar.

Taggarna b/i/strong/em har väl fungerat sedan tidigt 90-tal och lär fungera under en överskådlig framtid, så borde inte spela så stor roll i praktiken vad du väljer där.

Så länge du bara ska använda källmaterialet till att generera delar av webbsidor så är troligtvis WYSIWYG/HTML ett av de allra bästa valen. Om du vill generera något annat (pdf, word-dokument, etc), så kan det vara värt att hitta något alternativ.

Jag vet att det är många som inte håller med mig, men jag försöker vara lite pragmatisk här :)

/Adam

Det är en sak att det inte

ellis-'s picture

Det är en sak att det inte altid går att komma ifrån "trasig" HTML, av praktiska anledningar.
Men jag kan tycka att det inte finns någon anledning till att inte dra in Markdown (eller nått liknande), om det går. Även på en simpel liten sketsite. Man kommer tacka sig själv när det väll behövs, och ska man ändå dra in en WYSIWYG (som tråden handlar om), så är det inte som om att de blir "lättare" att skita i Markdown, när man lixom ändå är i gång.

Erik Ellis
The Farm Stockholm

Så länge det inte finns någon

nadam's picture

Så länge det inte finns någon modul för WYSIWYG/Markdown så är det faktiskt "lättare att skita i Markdown". Det är ju därför du har använt WYSIWYG/HTML så många gånger tidigare.

Jag är dock den första att överge WYSIWYG/HTML den dagen ett bättre alternativ kommer som är lika användarvänligt.

/Adam

Modulen Live

frjo's picture

Har du testat modulen "Live" tillsammans med Markdown?

Jag pressar majoriteten av mina kunder att använda Markdown och det fungerar utmärkt. I verkligheten är det ju väldigt begränsad markup som behövs.

Här är de moduler jag använder:

Typogrify är inte nödvändig men den snyggar till en rad bra saker.

Först måste jag tacka för

ellis-'s picture

Först måste jag tacka för tipset om Typogrify. Väldigt niffty =).

Jag har personligen kört BUEditor, men så kunder blir inblandade, så får man ett stort frågetecken och en "Men altså, på den här sidan så får jag en liten Word-ruta. Jag vill ha det!" =(.

Därför jag vill ha t.ex CKEditor med Markdown output.

Erik Ellis
The Farm Stockholm