Skapa en multisajt med flera anslutna kunder oberoende av varandra

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
kamape's picture

Hej!

Jag har byggt en plattform i .NET för att hantera CMS-kunder på en central administration men med olika domäner kopplade till den. Nu är det så att jag undrar om det finns möjlighet att göra samma sak i Drupal och därmed också få med alla utvecklade, smidiga och bra moduler som finns. Det jag har i åtanke är:

  • En databas och delade tabeller (inte en databas med 1000-tals tabeller som växer i takt med antalet domäner/kunder som kopplas till)
  • Ha users i en samlad tabell för att senare kunna göra egen vidarutveckling där jag kopplar users eller domäner till mitt egna kundsystem.
  • Ha en central inloggning för administration och därmed dölja admin-menyn på domänerna och endast ha inloggning på ett ställe.
  • Koppla domäner till users (kollat lite på Domain Access)

Egentligen så ska sajterna vara helt oberoende av varandra, sånär som på att det är central inloggning för alla sajter. Dock undrar jag om man kan lägga de centralt i samma databas eller man måste ha en ny för varje kund/domän.

De enklaste är kanske att skapa en ny "site" för varje kund och sen göra någon slags koppling/utveckling på egen hand som samlar in domänerna centralt. Men då tappar man ju möjligheten att ha en central login?

Tacksam för svar!

Comments

Central administration

TBarregren's picture

Är det webbplatser du vill administrera? Vill du erbjuda dina kunder var sin webbplats som är helt skilda från varandra? Och vill du ha ett centralt gränssnitt för dig att administrera kundernas webbplatser. I så fall är det Ægir och/eller Autpoilot och/eller Drush som du skall titta på. (Se också vad jag har skrivit om staging.)

Om jag har missförstått din fråga så behöver du bättre förklara vad du vill åstadkomma. Är det webbplatser eller innehåll eller något annat som skall administreras? Vad skall vara gemensamt. Vad skall vara olika.


Thomas BarregrenNodeOnde

Kamape Web Solutions Nej det

kamape's picture

Kamape Web Solutions

Nej det är nästan precis så där jag menar. Hu är det om man kör Ægir, kan man då hantera det på en databas eller måste man skapa en databas per site ? Annars verkar det hur bra som helst med den centrala administrationen.

Jag vill nå en lösning där jag lägger upp en installation av Drupal på en server och sedan pekar ett antal domäner mot denna servern. Varje domän är oberoende av de andra när det kommer till content m.m. Dock vill jag kunna ha en överblick på alla domäner/kunder/siter som är kopplade och då även ha en central inloggning för kunderna när dom vill administrera just deras site.

Om det finns möjlighet är jag också intresserad av att kunderna själva ska kunna lägga upp användare och skapa roller som är beroende endast på deras site (för att ge besökarna tillgång till vissa sidor, dokument m.m.) men dom ska inte kunna ändra på dom "globala" roller och rättigheter som gäller generellt för alla kunder som finns i installationen.

Ska titta vidare på förslagen du gav, verkar mycket intressant. Antar att man kanske får trixa lite själv för att få det precis som man vill ha det men det är ju toppen att det finns mycket att åtgå på vägen.

Tack på förhand!

Kamape Web Solutions

Varför samma databas?

TBarregren's picture

Hu är det om man kör Ægir, kan man då hantera det på en databas eller måste man skapa en databas per site ?

Finns det särskilda skäl till varför du vill att flera kunder skall dela på samma databas? Det enklaste, och naturligaste, och minst struliga, och säkraste, och ..., är förstås att låta varje kund ha sin egen databas.


Thomas BarregrenNodeOne

Det har du förstås helt

kamape's picture

Det har du förstås helt rätt i. Vet inte varför jag snöat in mig i det där.

Tackar och bockar för hjälpen. Ska ge mig på en installation nu och se hur det går.

Kamape Web Solutions