Sökoptimering på en flerspråkig site

We encourage users to post events happening in the community to the community events group on https://www.drupal.org.
chrotto's picture

Har en site som publicerar texter på svenska och engelska. Lyckas inte få till bra sökresultat på den engelska delen medan den svenska delen fungerar bra. Har en svensk och en engelsk domän som pekar på samma root och skall publicera rätt språkvariant beroende på användarens språkinställningar. Frontsidan är en view som listar texterna (sagor) och filtreras på användarens språk. Tror jag har de flesta rekommenderade modulerna för en multlingual site, bl.a xml-sitemap, Internationalization, Internationalization SEO hreflang, Metatag m.fl. Har verifierat siten på Bing och Google.
Engelska är standardspråk och svenska sekundärt.
Märkligt nog får jag sökträffar som inkluderar de engelska varianterna, när jag söker på svenska. Men söker jag på engelska kommer inte dessa träffar upp.
Siten nås via godnattsagan.se eller goodnightsaga.com..
90% av besökarna är svenska resten engelsspråkiga. Borde vara en annan fördelning om jag lyckas få till sökoptimeringen.

Tacksam för tips om hur jag skall få till optimeringen

Comments

Menar du sök i Drupal? Hur är

pontus_nilsson's picture

Menar du sök i Drupal? Hur är söket uppsatt? Hur översätter du noder i Drupal?

//Pontus Nilsson, Digitalist

Nej, jag menar sökträffar via

chrotto's picture

Nej, jag menar sökträffar via google, bing m.fl.
Det verkar som de svenska söktermerna får genomslag men inte de engelska.

chrotto

Jag får upp de 6 engelska

pontus_nilsson's picture

Jag får upp de 6 engelska sagorna när jag söker på site:http://goodnightsaga.com/ i Google. Kanske har du ställt in Google sökningar att bara visa svenska?

//Pontus Nilsson, Digitalist

Sidan är sökbar på Google

Göran's picture

Testade, du ligger på ca 89:onde plats vid sökning på "Bedtime stories".

Sen Google började med "Humming Bird" så har prioriteten på listorna, samt förutsättningarna, ändrats.
Kanske är detta som orsakar dina sidors lägre prioritet...

// Göran

Vad använder du när du testar

chrotto's picture

Vad använder du när du testar rankingen?
Nu dalar den förmodligen eftersom antalet besök minskat drastiskt efter mina försök att optimera siten för sökningar:-(
//Christer

chrotto

Göran's picture

När jag testade så använde jag inget verktyg utan gjorde en sökning på en "logiskt ordkombination" samt visade svarsmängd 100. Sen vad det bara att räkna nedifrån...

Google har en massa olika verktyg som analyserar en sida, alla är tillgängliga via "Verktyg för Webansvariga" - SÖK VIA GOOGLE

OBS - du måste aktivera varje sida som verktyget visar statistik för.

// Göran

Det finns olika sätt att lösa

kristofferwiklund's picture

Det finns olika sätt att lösa multi språk siter. Så vi har fäljande alteringar

1) Olika språk på samma urler. Beror på browser och cookie.
2) Samma grunddomän men olika underkataloger beroende på språk (Typ /sv/ eller /en/)
3) Olika subdomäner sv.domain.se och en.domain.se beroende på språk
4) Helt olika domäner domain.se och domain.com beroende på språk

Om vi då tittar på hur Google indexerar hemsidorna och försöker få en bild på innehållet.

1) Troligtvis kommer Google bara indexera det engelska eftersom de surfar in med engelsk inställd bot. Svårt att indexerat allt och rekommenderas in.
2) Lite bättre men här har Google problemet att veta vad som är de viktiga orden på sajten. Vad den handlar om. Är de Godnatt eller Good night. De tvävlar om samma plats och inlänkarna är väldigt spretiga.
3 och 4) Ingen skillnad för Google mellan dessa. Här kommer varje sajt vara som en egen instans. Då den svenska kommer ranka bra på svensk innehåll. Och den engelska sidan bättre på engelska. Dock finns ju problemet att inlänknings-kraften blir splittard. Alltså att den svenska sidan inte får så mycket kred för att den engelska sidan har grym inlänkning (som alternativ 2).

Sen ang språk måste man också veta att det är skillnad på google.se och google.com. Där .se förösker hitta svenska centrerat innehåll och .se domäner primeras. Medans på google.com är det internationella domäner och engeslkt innehåll som primeras.

Så mitt tips till dig är att ha två olika domäner för språket och inte ha det samlade under en domän. Sen är det väldigt viktigt att sökvägarna också speglar sökorden och språk. Så http://godnattsagan.se/omdomen för engelska reviews är rätt så dåligt.

Sen ett bra verktyg att se vilka sökord som Google indexerat använder man Google Webmaster tools. Så det man hur ofta ord förekommer på ens domän och vad Google tycker att ens sida handlar om.

Tack för ett uttömmande

chrotto's picture

Tack för ett uttömmande svar.
Kanske har jag en felaktig struktur. Har ju 2 domäner som pekar på samma root (goodnightsaga.com och godnattsagan.se). De svenska varianterna på sidorna nås sedan med prefix sv på båda domänerna. Verkar ju inte helt logiskt. Har valt Path prefix och inte Domain under Detection and selection. Borde jag ha gjort tvärtom?

//Christer

chrotto