Swedish Drupal Awards 2011

acke's picture

Tanken är att Swedish Drupal Awards 2011 ska genomföras under DrupalCamp Stockholm 2011. Jag vill med denna post kort dra tankarna om hur det kan fungera och samla på mig input från er i gemenskapen.

Varför en prisgala? Jo, för att lyfta fram de riktigt bra och snygga lösningarna som skapats med Drupal under året. Även för att visa möjligheterna och bredden samt skapa god PR för Drupal genom att föra fram goda exempel. Förslagsvis är galan årlig och kan hållas en gång per år på ett DrupalCamp.

Förslaget är att inte ha för många kategorier till att börja med och att hålla dem relativt “öppna” i den bemärkelsen att det finns flera saker som kan passa in i många av kategorierna

Förslag på kategorier

  • Årets svenska Drupalsajt
  • Årets svenska Drupalist
  • Årets svenska Design
  • Årets svenska Teknik

Teknik kan exempelvis vara en webbplats, en modul, det kan också vara en lösning. Design kan vara en snygg webbplats, ett snyggt tema eller varför inte ett användarvänligt admingränssnitt!

Visst blir det lite att jämföra äpplen och päron när flera typer av bidrag finns i varje kategori men med Swedish Drupal Awards är inte millimeterrättvisa det viktiga - utan att något som många ur gemenskapen tycker är värt att lyftas fram ska lyftas fram. Vi vill inte ha för många kategorier av flera anledningar, bland annat:

  • Det blir rörigt med många kategorier och indelningar. Exempelvis Webby Awards har så mycket klasser och kategorier att det nästan blir löjligt.
  • Det är enklare att ta ställning och rösta när det inte är så mycket att sätta sig in i
  • Det är kort om tid och då enklare att fokusera på några få

Tanken är att nomeneringsprocessen är öppen och sker via DrupalCamps webbplats fram till ett bestämt datum. Nomineringsprocessen är öppen för att få in så mycket idéer och input som möjligt. En kommitté bestående av styrgruppen för DrupalCamp Stockholm 2011 utser sedan tävlingbidrag inom varje kategori. Anledningen att ha en modererad urvalsprocess är för att få en variation och bredd bland tävlingsbidragen samt att det blir för mycket att gå igenom för en besökare. Besökarnas röst är viktigare för att utse vinnarna.

Tävlingen avgörs sedan genom röstning bland besökarna på DrupalCamp, till exempel genom att varje besökare får en röstsedel. Ett alternativ är att nåla upp de olika förslagen på en vägg och besökare får sätta prickar. Dock försvinner då lite det spännande moment när vinnaren tillkännages...

Det är kostnadsfritt att delta i Swedish Drupal Awards. Priset för vinst är framförallt äran men även en pokal eller en stor vandringspokal man får förvalta till nästa Awards. En stor pokal vore bra rent bildmässigt. Jag tror också att man blir väldigt glad när man får en buckla. :)

Comments

Ska man marknadsföra Drupal,

Göran's picture

Ska man marknadsföra Drupal, vilket jag verkligen välkomnar, tror jag detta bara kan ske genom att skapa ett "face" utåt.
"The face" måste bestå av begripliga argument + bra dokumentation som inbjuder flera (nya) att både förstå och använda verktyget.

Innan detta kommer till stånd blir "tävlingar" lite av "klubben för inbördes beundran". Drupal är "stort" men skaran som vet det "för liten".

Jag tycker iofs din ide om tävlingar är utmärkt, och tolka inte detta som någon kritik, men jag tror Drupal behöver vidga vjyerna, och skapa kännedom bredare och djupare för att tävlingar mm ska få någon meningsfull betydelse.

// Göran

Vad kul att du tycker att det

acke's picture

Vad kul att du tycker att det är en utmärkt idé! Även om Swedish Drupal Awards inte får ett stort genomslag i media är det i alla fall ett första steg för att lyfta fram goda exempel både internt i branschen och göra det lite enklare för journalister att skriva om Drupal och de lösningar som görs.

--
Happiness - www.happiness.se

Ja tävlingar är absolut ett

Göran's picture

Ja tävlingar är absolut ett bra första steg.
Men jag tror det viktiga är att fundera fram en plan för hur Drupal ska marknadsföras, gärna parallelt med att man bestämmer en tävling.
I en marknadsplan har tävlingar en given plats och det fina i kråksången är att tävlingens prestigevärde ökar parallellt med de värdeökningar marknadsaktiviteter åstadkommer för Drupal. En tävling med en stark jury kan bli ett utmärkt PR-verktyg.

Eftersom vi bara levererat 2 Drupalsidor ännu (+1), så upplever jag mig novis på verktyget, men inte lika novis på marknadssynen för Drupal.

I reklambranschen har Wordpress premierats och blivit "etta", mycket tack vare att fackmedia skrivit mycket och givit tips och trick på verktyget. Verktyget passar för amatörer - och det finns massor av amatörer... ibland alldeles för många...
När DI hänger på och skriver om Vasakronan, som efter analys väljer Wordpress, så kommer Drupals tekniska överlägsenhet i skymundan och spelar mindre roll.

Detta kan man ändra på.
Första steget är väl att skapa medvetenhet bland alla Drupalexperter för att åstadkomma en "vilja" att agera för PR insatser. Det vore kul om någon Drupalträff i framtiden tar upp ämnet. Jag tror att man bland alla experter snabbt kan plocka fram russinen i kakan som verbalt kan beskriva Drupals olika styrkor i enhetliga argument.

En idé kunde vara att utnyttja media regelbundet (PR-aktiviteter) och skriva/skicka pressreleaser om nya sidor, tips & tricks för Drupal, samt skapa en "färdig" Drupal för "Bloggare" som är igång inom 30 minuter (som inkluderar en uppsatt databas) .
Men jag tror första steget måste vara att sätta upp en PR-plan/Marknadsplan - kanske hitta en huvudsponsor mm och sen agera enhetligt mot det uppsatta målet.

Då får tävlingarna en meningsfull betydelse...

PS De senaste två åren har flera köp-CMS försvunnit i prisklasserna under 100 000 och det är bara de riktigt dyra som kommer att kunna överleva. Så potentialen finns...

// Göran

Härligt att du tycker att det

acke's picture

Härligt att du tycker att det är ett bra första steg!

Jag håller mig gärna till tävlingsfrågan i denna tråd men ett tips där det finns mycket spännande information om marknadsföring och Drupal är gruppen: http://groups.drupal.org/marketing-drupal

Drupal Association är den organisation som tar ett större grepp kring promotion av Drupal. Dock finns det inte särskilt mycket matnyttig information om detta på deras sidor. https://association.drupal.org/

Även Acquia.com (http://acquia.com/) har stor betydelse för marknadsföringen då de har mycket personal som arbetar med utveckling av Drupal samt försäljning av Drupal-relaterade tjänster. På Acquias webbplats finns en hel del information, whitepapers etc.

Jag håller med om att det vore kul att diskutera detta på en Drupalträff framöver!

--
Happiness - www.happiness.se

Sweden

Group notifications

This group offers an RSS feed. Or subscribe to these personalized, sitewide feeds:

Hot content this week